• 11/25/2015
  • Jasno&Glasno tim

Znate li što turistički brand treba raditi na društvenim mrežama?

O komunikaciji turističkih brandova putem društvenih mreža više se ne govori kao o još jednome od načina komunikacije, nego kao o obveznom načinu komunikacije s potrošačima te jednome od ključnih aspekata cjelokupne digitalne strategije i komunikacije.

Kod komunikacije na društvenim mrežama važno je da je usklađena s ostalim digitalnim i marketinškim aktivnostima koje tvrtka provodi kako bi se ostvarilo željene, unaprijed postavljene ciljeve. Strategija nastupa na društvenim mrežama zahtijeva jasno i precizno postavljene ciljeve, a sam proces i vođenje komunikacije trebaju biti planirano i profesionalno vođeni te imati jasnu dinamiku. Zahvaljujući svojemu vizualnom aspektu, društvene mreže izvrstan su kanal za promicanje destinacije, ali i predstavljanje dodatne vrijednosti aktualnim i potencijalnim gostima.

UGC


Kad je riječ o komunikaciji turističkoga branda na društvenim mrežama, njezin nezaobilazan dio je user generated content (UGC), odnosno sadržaj koji kreiraju korisnici. Dijeljenje sadržaja, bilo da je riječ o dojmovima, fotografijama ili videima, koji su na društvenim mrežama objavili gosti, uz isticanje njihovih zasluga, susreće se s veoma pozitivnim reakcijama zajednice. Prvi razlog tome je što time dajete do znanja da vam je kao brandu stalo do zadovoljstva aktualnih gostiju, ali i zbog toga što takve poruke u očima vaših potencijalnih gostiju imaju veću težinu jer ih prihvaćaju kao iskustva i doživljaje “stvarnih ljudi”.

Ambasadori branda


U svakoj, pa i turističkoj djelatnosti, ambasadori branda na društvenim mrežama ključna su skupina korisnika, odnosno zadovoljnih gostiju, koji širenjem lijepih dojmova i iskustava s destinacije kreiraju pozitivno ozračje i oblikuju sliku branda u očima potencijalnih gostiju. Na društvenim mrežama, osim što bi svoje brand-ambasadore turistički brandovi trebali poznavati poimence i svakodnevno s njima komunicirati, nije naodmet povremeno im zahvaliti na vjernosti i ponekim sitnim znakom pažnje, poput božićne čestitke ili pića dobrodošlice na lokaciji.

Ciljano oglašavanje


Osim klasičnoga komuniciranja turističkoga branda sa svojom zajednicom na društvenim medijima, oglašavanje je izvrstan alat za proširenje te zajednice, upućivanje jasnih i preciznih poruka točno određenim, željenim ciljnim skupinama potencijalnih potrošača, tj. gostiju.

Autentičan sadržaj


Među ostalim, ključ uspjeha komunikacije na društvenim mrežama je biti više autentičan i originalan, a manje nametljiv. Što su poruke koje želite prenijeti svojim gostima više usmjerene na njihove želje, potrebe i mogućnosti, veća je vjerojatnost da ćete na društvenim mrežama okupiti stvarnu i lojalnu zajednicu koja okuplja vaše aktualne, ali i potencijalne goste.

Kontinuitet u komunikaciji


Izrazito je važno uvijek biti u kontaktu sa svojim potencijalnim gostima i podsjećati ih na svoj turistički brand. Zbog sezonalnosti turističkoga sektora čest je slučaj da u razdoblju izvan sezone prestankom dolaska gostiju prestaje i komunikacija na društvenim mrežama. Iako turistička sezona nije u tijeku, vaši potencijalni gosti razmišljaju o njoj! Makar i u smanjenome obimu, kontinuitet u komunikaciji na društvenim mrežama treba održavati tijekom cijele godine.

Dodatan sadržaj


Promidžbene i prodajne poruke čine manji dio sadržaja koji bi turistički brand trebao prenositi svojim korisnicima. Uz nezaobilaznu promidžbu same destinacije, potencijalni gosti znat će cijeniti dodatnu vrijednost, primjerice, preporuku događaja koje vrijedi posjetiti, jela koja trebaju kušati ili pak biciklističke staze u okolici koja će mu omogućiti najljepši pogled na krajolik. U ovome slučaju vrijedi: što konkretnije, to bolje. Sadržaj koji objavljujete postavite u kontekst i predstavite ga kao konkretan benefit boravka na određenoj destinaciji.

Aktualne informacije i pravodobna komunikacija


Kod komunikacije na društvenim mrežama, gosti očekuju im budete na raspolaganju 0/24. Osim što je ključno odgovarati i reagirati na komentare i upite u što je moguće kraćemu roku, a osobito ako se već nalaze na destinaciji, gostima je bitno da su informacije koje im pružate relevantne i aktualne. Oni će vrlo brzo prepoznati je li fotografija s plaže koju ste objavili na Facebookovu profilu vašega branda uslikana jučer ili možda prošle, pretprošle sezone.

Korisnička podrška


Zbog svoje prirode dvosmjerne komunikacije, društvene mreže preuzele su i ulogu službe za korisnike. Dinamičnost i prethodno navedena očekivanja komunikacije u realnome vremenu, otvorila su prostor na za upite, izraze nezadovoljstva, kritiku ili pohvalu. Zadatak turističkoga branda na društvenim mrežama je, uz prave informacije i savjete, gostima pomoći u pronalaženju za njih pravoga rješenja.

Veoma je važno korisnicima dati do znanja da je svako njihovo mišljenje, kritika ili pohvala, dobrodošlo i cijenjeno jer na taj način i turistički brand podiže razinu svoje usluge. Gostima je važno da zaista osjete i svjedoče tome kako se njihove sugestije uvažava te da ih se ne promatra tek kao još jedan u nizu komentara.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga