• 02/02/2016
  • Jasno&Glasno tim

Zašto su važni UTM tagovi

Korištenjem UTM tagova i praćenjem informacija koje vam oni daju s lakoćom ćete pratiti uspješnost vaših kampanja i izračunati ROI vaših online marketinških napora.

Prije nego krenemo u priču o važnosti UTM tagova, moramo reći nekoliko riječi o tome što su oni i na koji način se kreiraju. UTM tagovi omogućavaju kreiranje posebnih linkova za svaki postavljeni oglas, objavu na društvenim mrežama, poveznicu unutar newslettera ili bilo koju drugu online kampanju kojoj je cilj korisnika dovesti na vaše web odredište. Ti tagovi omogućavaju točno praćenje s koje je platforme došao vaš web posjetitelj, kako se ponašao kada je došao na vašu web stranicu i da li je obavio željenu akciju, odnosno ispunio cilj vaše kampanje.

Kreiranje UTM tagova

Da bi se kreirao UTM tag, odnosno link za praćenje potrebno je unutar Google alata za izradu URL-ova, URL builder upisati najvažnije podatke za praćenje:

  • URL web lokacije je link vaše web stranice na koju želite poslati korisnika.
  • Naziv kampanje je ime kampanje unutar koje će se nalaziti vaši oglasi. Za ime je potrebno odabrati logičan naziv koji će povezivati sve vaše oglase unutar nje.
  • Izvor kampanje koristite kako bi točno znali s koje platforme dolazi vaš web posjetitelj. Za izvor ćete najčešće koristiti nazive poput: display, facebook, newsletter i dr.
  • Medij kampanje se koristi da bi se točno naznačio medij s kojeg dolaze korisnici pa možete razlikovati facebook post ili oglas, portal A ili B ili neki drugi medij.
  • Izraz kampanje se najčešće koristi za definiranje plaćenih ključnih riječi.
  • Sadržaj kampanje će te koristiti za razlikovanje pojedinih oglasa

Za kreiranje dobrog UTM taga putem kojeg će te točno pratiti ponašanje svakog posjetitelja ovisno o oglasu s kojeg je došao na vaš web dovoljno je popuniti URL te naziv, izvor, medij i sadržaj kampanje.

Praćenje rezultata

Kako bi mogli kvalitetno pratiti rezultate ali i same konverzije na vašoj web stranici potrebno je prethodno unutar Google Analytics-a postaviti i urediti ciljeve. Ciljevi mogu biti različiti, od duljinje trajanja posjeta web stranici do točno određenih akcija poput prijave na newsletter ili kupovine određenog proizvoda.

Nakon što su ciljevi postavljeni, a vaša kampanja s tagiranim UTM linkovima postavljenja, unutar Google Analytics-a, moći ćete u opciji Acquisition > Campaigns pratiti detaljnu statistiku vaše kampanje, odnosno pratiti koji sadržaj određene kampanje donosi najveći broj zadanih ciljeva. Na taj način je moguće za vrijeme trajanja kampanje raditi optimizaciju kampanje, pratiti oglase i saržaje koji daju najbolje preformanse, editirati one s lošijim rezultatima, ali i na kraju točno znati što je ostvarila vaša kampanja s točno određenim budžetima.

Želite li i vi znati točan ROI vaših online marketinških napora? Kontaktirajte nas kako bi vam predložili najbolju digitalnu strategiju, postavili kampanju te pratili njene rezultate u skladu s zadanim ciljevima.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga