• 03/29/2016
  • Jasno&Glasno tim

Vodič za e-mail marketing strategiju vašeg lanca trgovina

Digitalni marketing i trendovi u tom segmentu nešto su što ne zaobilazi niti trgovački sektor, odnosno trgovačke lance koji u žestokom konkurentskom okruženju do svojih kupaca mogu i moraju doprijeti i online kanalima.

Pored društvenih mreža, jedan od njih je i e-mail, odnosno newsletter koji može poslužiti kao učinkovito sredstvo za obavještavanje o proizvodima, ponudama, akcijama, sniženjima i slično, s konačnim ciljem privlačenja kupaca u fizički prostor prodajnog mjesta, ali i na webshop. Međutim, od kuda početi? Kako razraditi strategiju za e-mail marketing? Donosimo vam mali vodič, odnosno pitanja na koja biste trebali znati odgovoriti!

Kojim se kupcima želite obraćati?

Kojim se demografskim strukturama želite obraćati? Koliko je velika vaša potencijalna publika? Postoje li neka prethodna istraživanja ili statistike koje vam mogu pomoći? Jednom kada definirate svoju publiku, lakše ćete kreirati i prilagoditi svoju strategiju e-mail marketinga. Ne treba posebno naglašavati da će se, primjerice, modni lanac urbane odjeće i lanac trgovina bijelom tehnikom obraćati različitim demografskim strukturama i segmentima kupaca, a s time u skladu prilagoditi i ciljeve i sadržajni pristup.

Što konkretno želite postići e-mail marketingom?

Određivanje ciljeva i željenog rezultata jedan je od ključnih koraka vaše strategije. Je li to povećanje broja posjeta na službenu stranicu? Predstavljanje ponude na fizičkim lokacijama? Poticanje kupaca da više kupuju putem webshopa? Unaprjeđenje prodaje određene linije artikala? Istodobno, razmišljajte kako privući kupce i ponuditi im najveću vrijednost, a sve u skladu s njihovim karakteristikama i procijenjenim potrebama. Isto tako, budite specifični u određivanju ciljeva, odnosno definirajte ciljane brojke u realnim okvirima, npr. 10.000 pretplatnika na newsletter ili povećanje online prodaje za 30 posto.

Koji servis koristiti?

Prije početka kampanje potrebno je odabrati servis koji će vam služiti za marketinšku realizaciju, ovisno o vašim ciljevima, potrebama te o tome koliko publike želite doseći. Najpopularniji je definitivno MailChimp koji pruža razne opcije kreiranja sadržaja, targetiranja publike, prikupljanja podataka i analitike, ali nije zgorega ni provjeriti što pružaju Campaign Monitor, Get Response ili iContact. Osim što ćete pomoću njih kreirati svoje kampanje, u konačnici su važni i zbog toga što vam omogućuju praćenje rezultata i uspješnosti kampanja.

Kakav ton komunikacije koristiti?

Pretpostavimo da imate lanac trgovina odjećom za mlade i urbane ljude. Kako ćete privući njihovu pozornost, odnosno potaknuti ih da otvore vaš newsletter? Već je sam naslov vašeg e-maila bitan te treba biti kratak (do 50 znakova), zanimljiv i privlačan – odnosno svojim tonom prilagođen korisniku. Ako se obraćate mlađoj populaciji, sigurno je prikladnije da ton bude neformalniji, osobniji i opušteniji (npr. “Imamo za tebe nešto novo”, “Cool sniženje!”). Naravno, ton komunikacije prilagođavat ćete ciljnom segmentu, ali i samom proizvodu ili usluzi koje nudite. Karikirano rečeno, ako prodajete lopate i kante, sigurno nećete koristiti izraze poput “cool” ili “neviđeno”.

Kako pristupiti samome sadržaju?

U skladu s ciljnom publikom potrebno je odrediti i način prezentacije sadržaja unutar e-maila/newslettera, ali i same formate sadržaja. Ako je primatelj poruke mladi kupac koji se svakodnevno koristi internetom, vjerojatno ćete ga lako privući vizualnim sadržajem, pa razmislite na koje sve zanimljive načine možete upotrijebiti fotografije, korporativne vizuale ili čak embedane videozapise.

Isto tako, bez sumnje će željeti što prije doći do dodatnih informacija koje ga zanimaju, što u prijevodu znači da vaša poruka treba biti jezgrovita i imati vidljivo istaknute ključne informacije ili relevantne linkove koji će ga u što manje klikova odvesti do ciljanog odredišta. Drugim riječima, ako npr. želite da vaš potencijalni kupac kupi novu trendy majicu online, nakon otvaranja e-maila odmah mu treba biti vidljiv “putokaz” do vašega webshopa. Ustvari, takav pristup trebali biste koristiti bez obzira na to kojemu se segmentu kupaca obraćate, pri čemu dobar call to action zlata vrijedi.

Kako odrediti periodičnost?

Još jedna važna stvar je i sama periodičnost kampanja, odnosno dinamika slanja newslettera i promidžbenih e-mailova. Prečesto zasipanje inboxa korisnika potpuno je kontraproduktivno, pogotovo ako ne pružate nikakvu dodanu vrijednost nego samo oglašavate sami sebe na velika zvona. Rezultat će u većini slučajeva biti: “unsubscribe”. Nađite dobru mjeru, ovisno o kategoriji korisnika kojoj se obraćate i povodu same kampanje, te kreirajte sadržaj koji će potaknuti potencijalnog kupca da se osjeća posebno i ekskluzivno – baš kao da se obraćate samo njemu kao pojedincu.

Kako mjeriti rezultate?

Bez metrike i analize jednostavno ne ide, a s mnogim korisnim alatima dolaze već i sami servisi za kreiranje e-mail kampanja poput već spomenutoga MailChimpa, pomoću kojega možete, među ostalim, voditi evidenciju broja pretplatnika na newsletter, ali i pratiti koliko je zapravo korisnika vidjelo i otvorilo vašu poruku. Naravno, najopsežniji uvid u rezultate, odnosno uspješnost ili neuspješnost kampanje donosi i Google Analytics, pogotovo u kombinaciji s UTM tagovima pomoću kojih možete pratiti izvedbu definirane kampanje. Analitički alati važni su i zbog toga što će vam otkriti gdje ste “zapeli” te u kojim su segmentima nužna i moguća poboljšanja, ali i pokazati koliko dopirete do svoje ciljne publike i kakva je uopće struktura vaših korisnika, odnosno kupaca.

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga