• 10/23/2014
  • Jasno&Glasno tim

Video kao budućnost content marketinga?

Izazov polijevanja kantom ledene vode koji je osvojio svijet, prvi poljupci dvadesetero stranaca koji su zaradili nevjerojatnih 23 milijuna pregleda u prva tri dana objave na YouTubeu, strelovit uspon raznih Vine zvijezda… Ovo su samo neki od pokazatelja da bi 2015. mogla biti godina videa. Čak i pogled na Facebookov news feed odaje u kojoj je mjeri najpopularnija društvena mreža prigrlila videoformu.

Govoreći u brojkama, predviđanja kažu da će do 2018. godine čak 79% ukupnog prometa na internetu činiti video. Za usporedbu, u 2013. ta je brojka iznosila 66%, a kada je o potencijalnom dosegu videa riječ, dovoljno je reći da YouTube broji milijardu jedinstvenih posjetitelja mjesečno – što čini gotovo 15% ukupne populacije našeg planeta.

Uzmu li se u obzir mnogobrojne prednosti koje nudi video, lako je zaključiti da neka druga forma za predstavljanje sadržaja teško može konkurirati videu i pružiti isti učinak.

Izdvojili smo tri jednostavna, ali vrlo važna razloga zašto biste video kao format trebali uključiti u svoju contentmarketinšku strategiju.

1. Moć pričanja priče

Ako slika govori tisuću riječi, jedna minuta videa reći će nam 1,8 milijuna riječi. U vrijeme rasta informacijskog preopterećenja kojemu smo izloženi i istovremenog pada razine pozornosti korisnika interneta, ova brojka zvuči više nego impresivno.

Za razliku od teksta koji korisnik samostalno konzumira, bilo da ga čita, tek letimice pregledava ili temeljito istražuje, klikom na ikonu play on preuzima pasivnu ulogu, pristajući na to da se sadržaj servira pred njega. Kombinacijom slike, tona i teksta u multimedijalnoj formi sadržaj se prenosi u potpunosti, onako kako je i prezentiran.

Video će stoga vrlo lako prenijeti novu ideju ili koncept, educirati i informirati, savjetovati, ispričati priču ili zabaviti te izmamiti osmijeh na lice korisnika. Iznenadili biste se koliko toga stane u 6-minutni uradak!

2. Ljudsko lice brenda

Izazivanje emotivne reakcije i pozitivnog raspoloženja može biti vrlo učinkovita marketinška strategija, a video je omogućuje gotovo trenutačno. Iz perspektive korisnika, emocije koje izaziva video prvog poljupca, preslatki umiljati psić ili najteži posao na svijetu, posao majke, ne umanjuje činjenica da je riječ o brendiranom sadržaju. Izgradnja pozitivnog ozračja prema proizvodu ili brendu prijenosom emocija doprinosi dugoročnom i snažnom prepoznavanju brenda, a može biti i odličan način za pokazivanje ljudske strane brenda, što u konačnici rezultira povjerenjem korisnika. Kombinacijom slike, teksta i tona otvaraju se nebrojene mogućnosti brendinga. I brojke govore u prilog tome – čak 57% potrošača izjavljuje da ih video čini sigurnijim u odluku o kupovini određenog proizvoda putem interneta, a 65% korisnika posjetit će internetsku stranicu tvrtke nakon gledanja videa o njezinu proizvodu.

3. SEO optimizacija

Jedna od iznimnih vrijednosti videa jest njegov doprinos optimizaciji internetskih stranica za tražilice. Naime, samom implementacijom videa na internetsku stranicu šansa da se ona pojavi na prvoj stranici Googleovih rezultata tražilice povećava se za 53%. Osim toga, istraživanja su pokazala da video u rezultatima pretrage ima 41% veći click-through rate od samoga teksta.

Isto tako, ne zaboravimo da je YouTube drugi najveći internetski pretraživač na svijetu – iskoristite to!

Vine, Instagram, YouTube… Uz dobru ideju i malu dozu kreativnosti mogućnosti se same otvaraju. Upoznajte svoju publiku i kanale kojima ćete joj pristupiti, kreirajte kvalitetan sadržaj i prenesite ga videom!

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga