• 11/18/2015
  • Jasno&Glasno tim

Važnost networkinga

Da biste bili uspješni, potrebno je konstantno se povezivati s (novim) ljudima, njegovati stečene odnose te na pravilan način iskorištavati potencijal svoje mreže kontakata.

Kada posjećujete konferencije i događanja, kao glavni razlog tome ističe se učenje i praćenje trendova na tržištu kako bismo bili ukorak s njima. To je točno, no što je s onim stankama između predavanja kada imate priliku družiti se sa svojim kolegicama i kolegama? Upoznajete li rado nove ljude i stječete nove kontakte?

Možemo slobodno zaključiti kako pauze za networking imaju jednaku važnost kao i predavanja koja ste došli poslušati. Do sada smo posjetili brojne konferencije diljem Europe i uvijek se veselimo svakoj prigodi za ponovni susret s kolegama koje smo već upoznali. Osim dugotrajnih prijateljstava, neka od novih poznanstava rezultirala su i uspješnom poslovnom suradnjom.

Svrha networkinga je izgradnja čvrstih, dugotrajnih i obostrano korisnih odnosa. Danas se, u vrijeme visoke međusobne povezanosti, postavljaju dva važna pitanja: koga vi poznajete i tko poznaje vas. Povezivanje s “pravim” ljudima, tj. kolegama i stručnjacima iz vaše ili vama bliskih djelatnosti omogućit će vam da proširite svoju sferu djelovanja.

Networkig vam, osim što podrazumijeva upoznavanje novih, zanimljivih ljudi, može pomoći i da se istaknete te unaprijedite svoju karijeru. Osim prijateljstva i još jednoga novog kontakta u vašoj bazi, networking je i prigoda koja može rezultirati novom suradnjom, novim projektom ili klijentom, te je treba i na taj način promatrati. Građenjem i održavanjem čvrste mreže kontakata uspostavit ćete kvalitetne poslovne kontakte, uvijek ćete biti u toku s kretanjima u vašoj djelatnosti i upijati nova znanja, bit ćete uključeni u zajednicu. Osim toga, bit ćete u mogućnosti pronaći nove prilike za razvoj vlastite karijere i ubrzati svoj poslovni razvoj. Zajedno s vašim kontaktima, jednostavnije ćete postizati rješenja koja će rezultirati obostranim zadovoljstvom. Networking vam pruža i mogućnost stjecanja preporuka utjecajnih osoba.

Ako želite da napori i vrijeme koje ulažete u networking budu uspješni, tome nikako ne smijete pristupiti isključivo sa stavom “što ja mogu dobiti od te osobe koju imam priliku upoznati”. Potrebno je imati na umu da dolazite u kontakt s ljudima te da je izgradnja čvrstoga kontakta s obostranim povjerenjem proces koji traje i ne događa se preko noći. Želite li razmišljati o koristima koje možete steći networkingom, neka vam na umu najprije bude poslovno prijateljstvo bez većih i ozbiljnijih poslovnih obveza koje je, naravno, potrebno održavati. Ideje o potencijalnoj poslovnoj suradnji i odnosima pojavit će se s vremenom. Dakle, poanta networkinga nije samo u tome kako vi možete ostvariti neku korist upoznavanjem druge strane, nego jednako tako i što vi možete ponuditi drugoj strani.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga