• 02/04/2016
  • Jasno&Glasno tim

Uz Google Analytics do uspješnoga contentmarketinškog projekta

Sve što radite na internetu danas se može pratiti, mjeriti i analizirati, a jedan od najsveobuhvatnijih i najboljih alata za tu svrhu je Google Analytics.

Želite saznati koji sadržaj vaši korisnici najviše posjećuju? Putem kojih uređaja dolaze do vašega online odredišta? Koliko dugo su se zadržali na stranici? Kakva je njihova demografska struktura? Sve to i još mnogo više otkrit će vam Google Analytics koji je neizostavan za sve one koji se bave digitalnim i content marketingom. Izdvajamo nekoliko funkcija i značajki Google Analyticsa na koje morate obratiti pozornost kada pokrećete novi contentmarketinški projekt i provodite njegovu analizu, kao i u svakodnevnom digitalnom poslovanju.

P. S. Preporučujemo da pročitate i naš Uvod u Google Analytics!

Demographics (Demografija)

Pri kreiranju i praćenju novoga contentmarketinškog projekta i sadržaja, uvijek valja imati na umu kojemu se profilu publike obraćate, što je posebno važno za buduće marketinške i remarketinške poteze. Za doseg ciljane publike i uspješnu komunikaciju s njom nužno je poznavati ključne karakteristike korisnika, a Google Analytics vam, među ostalim, omogućuje analizu i praćenje demografske strukture posjetitelja po dobi i spolu, njihovo ponašanje na stranici (npr. trajanje sesije, bounce rate…), kao i konverzije prema zadanim ciljevima. Značajki Demographics pristupate unutar izbornika Audience (Publika).

demographics

 

Mobile (Mobilno pretraživanje)

Više nema nikakve sumnje: svijet je odavno postao mobilan i korisnici uvelike konzumiraju sadržaj u pokretu. Međutim, koliko to iznosi u brojkama i postocima? Odgovor vam donosi značajka Mobile u sklopu izbornika Audience u Google Analyticsu. Ovdje ćete zapravo pronaći informacije o tome koliko posjetitelja dolazi do vašega odredišta putem desktop računala, mobilnoga uređaja i tableta. Zašto je to važno? Ako je udio mobilnih korisnika osjetno malen, vrlo je vjerojatno da morate poraditi na mobilnoj inačici svoje stranice ili jednostavno krenuti u responzivan dizajn.

mobile

Users flow (Tragom korisnika)

U sklopu izbornika Audience dostupan vam je vizualni prikaz “puta” koji korisnici prolaze na online odredištu kroz različite stranice, kao i njihove izlazne točke. Značajka Users flow pruža mogućnost odabira više kategorija, poput zemlje, grada, društvenih mreža i oglašavanoga sadržaja, a raščlanjuje promet i njegov obujam prema različitim izvorima. Korištenjem Users Flowa dobit ćete dobar uvid u kretanje korisnika vašom stranicom, ali i ono što je posebno važno – saznat ćete koji dijelovi imaju bolju, a koju lošiju izvedbu te u skladu s time i pravodobno reagirati prilagodbom sadržaja.

Picture4

All Traffic (Cijeli promet)

Izbornik Aquisition (Kupnja) skriva značajku All Traffic koja će vam otkriti detalje o izvorima prometa na vašu web lokaciju. Drugim riječima, All Traffic pokazuje koliko posjetitelja dobivate putem društvenih mreža, organske pretrage, referala, newslettera, direktnoga dolaska na stranicu i slično. Navedene informacije veoma su važne jer otkrivaju na koje sve načine korisnici “otkrivaju” vaš sadržaj, što će vam pružiti bolju sliku o tome na koje kanale i marketinške aktivnosti trebate usmjeriti pozornost.

all trafic

Adwords

Počeli ste oglašavati na Googleu? Povezivanje AdWords računa s Google Analyticsom omogućit će vam pristup informacijama i izvještajima o kampanjama i izvedbama oglasa, a navedenu značajku također ćete pronaći unutar izbornika Acquisition. Opcija Adwords iznimno je važna jer vam donosi uvid u ponašanje korisnika i ključne riječi koje ih dovode na stranicu (plaćene i organske), kao i informacije o klikanju na oglase, konverzijama i slično, što vam u konačnici daje i smjernice kako ubuduće najbolje optimizirati AdWords kampanje.

Search Engine Optimization (Optimizacija tražilice)

O SEO smjernicama i njihovoj važnosti već smo pisali i svakako preporučujemo da sadržaj prilagodite u skladu s tim smjernicama jer to može uvelike utjecati na promet i posjećenost online odredišta. Izbornik Search Engine Optimization u sklopu izbornika Acqusition daje uvid u podatke o ključnim pojmovima pretrage koji su doveli korisnike na vašu stranicu, broju impresija URL-a u rezultatima pretraživanja, klikovima realiziranima putem tražilice, geografske podatke i još ponešto. U svakom slučaju, korisna značajka koja će vam pokazati koliko su vaši SEO napori učinkoviti, kako na samome početku projekta, tako i ubuduće, a kako biste je mogli koristiti, potrebno je integrirati račun na Google Analyticsu s alatom Search Console.

Social (Društvene mreže)

Koja vam društvena mreža donosi najviše prometa? Koliko dugo se posjetitelji s Facebooka, Twittera ili LinkedIna zadržavaju na vašoj stranici? Koji je sadržaj podijeljen na društvenim mrežama imao najbolju “prođu”? Sve to i još mnogo više saznat ćete pomoću opcije Social smještene unutar izbornika Acquisition. S obzirom na to da društvene mreže vladaju internetom i snažno utječu na promet prema online odredištima, ova funkcija Googlea Analyticsa svakako će vam dobro doći u analiziranju i planiranju nastupa na društvenomrežnim kanalima.

Campaigns (Kampanje)

Želite jasniju sliku o tome koliko korisnika dolazi na vašu stranicu putem određenoga oglasa, newslettera, objave na Facebooku ili neke druge kampanje? U tom slučaju svakako trebate koristiti alat za izradu URL-ova i željene UTM tagove kojima ćete definirati svoju prilagođenu kampanju. Pritom je dovoljno “provući” željeni link kroz Googleov obrazac i popuniti polja parametrima koje ste sami odredili, a podaci se zatim automatski šalju u Google Analytics. Ako, primjerice, želite pratiti oglase za mobilne aplikacije, Google vam preporučuje alat za izradu URL-ova Google Playa. Rezultate učinkovitosti prilagođenih kampanja na jednome mjestu zatim možete pratiti pomoću značajke Campaigns, koja se također nalazi unutar izbornika Acquisition.

campaign

Behaviour (Ponašanje)

Kakav sadržaj vaši korisnici najviše posjećuju? Koji ostvaruje najbolju interakciju? Kako se posjetitelji “kreću” vašom stranicom? Izbornik Behaviour pruža vam mnoštvo informacija o izvedbi vašega sadržaja i o tome što posjetitelji rade na vašemu online odredištu, a navedena funkcija veoma je važna za optimizaciju i prilagodbu vašega sadržaja, pogotovo ako je vaš contentmarketinški projekt u samim počecima. Ovdje ćete također otkriti što je dovelo vaše posjetitelje na stranicu, ali i koja je “točka napuštanja” online odredišta, te podatke o brzini i vremenu učitavanja stranica.

Goals (Ciljevi)

Značajka Goals (Ciljevi) mjeri uspješnost internetskoga odredišta ili aplikacije u realizaciji konverzija. Ciljevi ili konverzije mogu biti obavljanje kupnje u e-trgovini, popunjavanje obrasca za kontakt na stranici, dolazak korisnika na web lokaciju koja vam je iznimno bitna itd. Ciljeve je važno definirati i pratiti jer pomoću njih možete procijeniti učinkovitost vašega digitalnog projekta, marketinških kampanja i digitalnoga poslovanja općenito, a potrebnu analitku pronaći ćete u sklopu izbornika Conversions (Konverzije).

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga