• 12/04/2014
  • Jasno&Glasno tim

Uvod u Google Analytics

Nije sve u slovima, nešto je i u brojkama.

Mnogima se analitika čini kao dosadan i nezanimljiv dio marketinga, ali ona ima i svoju drugu, zanimljivu stranu. Google Analytics najpoznatiji je alat za analizu vaših mrežnih aktivnosti. Analizira kretanje potrošača kroz internetske stranice, društvene medije, oglase, videosadržaje, tablete i pametne telefone, što vam može pomoći da lakše prepoznate potrebe vaših postojećih potrošača i pridobijete nove.

Jedna od zanimljivijih stvari je nadzorna ploča Stvarno vrijeme (Real-Time) na kojoj u realnom vremenu možete vidjeti koliko je ljudi trenutačno na vašoj internetskoj stranici, gledaju li je s desktopa ili mobitela, što točno čitaju te s kojeg su izvora došli na vašu stranicu (Facebook, Twitter, LinkedIn…). Unutar nadzorne ploče Stvarno vrijeme možete i detaljnije pogledati svaku od tih stavki te vidjeti s koje su lokacije došli trenutačno aktivni korisnici, odnosno koji sadržaj na vašoj stranici trenutačno gledaju. Ako internetska stranica ima uključene konverzije, njih također možete vidjeti u realnom vremenu.

[image][/image]

Nadzorna ploča Publika prepuna je podataka. Ako je vaša internetska stranica prilagođena za više jezika, bit će vam zanimljivo vidjeti s kojih sve jezičnih područja dolaze vaši posjetitelji. Doduše, to zna biti varljiv podatak, jer ako je korisnikov Google pretraživač podešen na engleski jezik, a on se nalazi u Hrvatskoj, Google Analytics će ga ubrojiti u englesko govorno područje. Zato je opcija lokacija točnija jer pronalazi posjetitelje prema njihovoj IP adresi. Na simpatičnoj karti svijeta možete tako vidjeti otkuda dolaze vaši posjetitelji, a mogli biste se ugodno iznenaditi i vidjeti da se širom svijeta klika na vašu internetsku stranicu.

[image][/image]

Na nadzornoj ploči Publika nalazi se i segment koji može biti koristan ako vaša internetska stranica ima podešavanja koja neki preglednici ne podržavaju, pa možete vidjeti koliko su zapravo ti preglednici zastupljeni među vašom publikom.

Danas je možda najzanimljiviji segment mobilno pretraživanje jer korisnici sve više koriste mobilne uređaje za pristup internetskim stranicama i društvenim mrežama. Ovdje možete vidjeti koji su mobilni uređaji najzastupljeniji među vašom publikom pa možete, ako već niste, prilagoditi vašu stranicu za mobilne uređaje te dizajnerski i programerski voditi računa da upravo uređaji najzastupljeniji među vašom publikom budu optimizirani.

Nadzorna ploča Kupnja korisna je da biste saznali kako su posjetitelji došli na vašu internetsku stranicu, što su pretraživali, gdje su klikali i kako im se prikazala upravo vaša stranica. Tako smo, primjerice, doznali da se u posljednje vrijeme više puta pretraživao Instagram, pa su se čitali i naši članci o toj društvenoj mreži. Svaki od kanala koji vam se prikazuje (organsko pretraživanje, tražilice, društvene mreže, e-pošta…) možete i dodatno istražiti. Tko zna, možda niste ni svjesni tko sve preporučuje vašu internetsku stranicu ili gdje se kriju vaši budući obožavatelji.

[image][/image]

Ako spojite vaš Google Analytics račun s Google Adwords računom, prikazat će vam se i brojne druge mogućnosti koje su vezane za vaše Google Adwords kampanje. Tijek ponašanja još je jedna mogućnost koja na slikovit način opisuje kako se vaši posjetitelji ”kreću” po vašoj stranici i koja im je putanja putovanja. Tako ih lako možete pratiti i vidjeti što ih najviše zanima i gdje se najviše zadržavaju. A onda je vaš zadatak da se pobrinete za kvalitetan sadržaj i na tim ”zaustavnim” stranicama.

U slučaju da vaša internetska stranica ima uključene konverzije, a primjer je e-trgovina na kojoj želite pratiti koliko je posjetitelja napravilo neku konverziju na vašu stranicu, Google Analytics predstavlja mjesto na kojemu sve to možete vidjeti i pratiti. Ključno je da imate konverzijske kodove ugrađene u dijelove vaše internetske stranice. A onda, naravno, prijašnje kupce nakon analize možete privući s pomoću targetiranog oglašavanja putem Google Adwordsa.

Tek s alatom Google Analytics možemo zaključiti ima li naš content marketing smisla. S pomoću njega možemo vidjeti koje stranice korisnici češće gledaju, pa tim stranicama možemo posvetiti i više pozornosti. Možemo im dodavati nove sadržaje, odnosno na društvenim mrežama više upućivati na njih. S druge strane, možemo (i trebamo) učiti na lošim primjerima, pa tako stranice koje su najmanje klikane ili se na njima korisnici najmanje zadržavaju trebamo optimizirati, a najbolje je to napraviti – kvalitetnim sadržajem.
I upravo zato brigu o analitici vašeg weba možete prepustiti nama! 🙂

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga