• 12/07/2017
  • Jasno&Glasno tim

Trendovi na društvenim mrežama 2018.

Društvene mreže odavno su postale integralni dio svakodnevnog života, kako onog privatnog, tako i poslovnog, što znači da ono što se odvija u burnom digitalnom svijetu ima utjecaja na sve nas. Što nas očekuje u razdoblju koje nam dolazi ususret? Naravno, Facebook, Instagram i Twitter i dalje će biti s nama, ali s novim (ili barem unaprijeđenim) opcijama, dok će pojedini “mladi” trendovi sazreti i postići svoju punu veličinu. Zavirimo zajedno u 2018. godinu.

Usmjerenost prema korisniku

Svaki korisnik ima individualne želje i potrebe, specifične probleme koje želi riješiti i zahtjeve kojima želi udovoljiti. Komunikacija tvrtki i brendova s publikom na društvenim mrežama usmjerena je zadovoljavanju tih potreba. Ono što će dogodine posebno biti u fokusu je usmjeravanje napora tvrtki prema još naglašenijoj komunikaciji “jedan na jedan”. Cilj je da korisnik ima osjećaj kako se tvrtke i brendovi obraćaju upravo njemu, prepoznaju njegove potrebe na koje reagiraju brzo i konkretno. To uključuje kreiranje personaliziranog sadržaja za zadovoljavanje jedinstvenih potreba korisnika, onog koji je dinamičniji i više angažira, koji unosi dodatnu vrijednost u život. Zvuči apstraktno? Ne brinite se, to ste i dosad radili samo što ćete ubuduće još više paziti na to tko su vaši korisnici, što žele i kako ćete im to što žele pružiti.

Emocije i inspiracija

Štošta je u dojmu, a vi želite da dojam o vama na društvenim mrežama bude pozitivan. Kreirati sadržaj koji inspirira i potiče (pozitivne) emocije u teoriji zvuči jednostavno, no u praksi i nije baš tako. Nije lako spoznati koji je to sadržaj koji u sebi sadrži iskru koja će “zapaliti” pozitivnu komunikaciju o vama. Da biste si olakšali, važno je prepoznati okidače koji angažiraju vašu zajednicu. Za njih nema univerzalnog pravila. Detektirajte koji je to sadržaj što ostavlja dugotrajan utjecaj na vaše korisnike i generira njihovu istinsku reakciju te postaje temelj za izgradnju kvalitetnih dugoročnih odnosa.

Live prijenosi

I ove godine nagledali smo se prijenosa uživo, što je naročito bilo popularno na raznim trkačkim događanjima. Za navijače i trkače koji su ostali kod kuće, to je bila idealna prigoda da se uključe u događaj. Taj trend nastavit će se, i još više rasti, u 2018. godini. U Hrvatskoj, najviše prijenosa uživo gledat ćemo na Facebooku i Instagramu, dok će Twitter sigurno biti manje popularan. Engagement na takav sadržaj bit će veći pa će svaki brend koji ima priliku, live uključiti u svoju digitalnu strategiju za godinu pred nama.

Efemerni sadržaj

Iako je Snapchat pokrenuo trend nestajućeg ili efemernog sadržaja, Facebookovi podaci pokazuju kako Instagram Stories svakodnevno objavljuje više od 250 milijuna korisnika, dok Snapchat kaska sa 166 milijuna korisnika. Uz sve novitete kojima se takav sadržaj svakodnevno nadograđuje, kao što su filteri, naljepnice, live sadržaj i pretraga lokacije, i tijekom 2018. godine zasigurno će se nastaviti s izgradnjom novih funkcija i drugih alata za poboljšanje interaktivnosti. Veselimo se vidjeti kako će Facebook i ostale društvene mreže razvijati svoj efemerni sadržaj te kako će autentične behind the scenes uvide brendovi iskoristiti za svoje promidžbene aktivnosti.

Chatbot

Kako kaže ekipa iz HubSpota, ako nemate bot – zaostajete! Istina, chatbot je sljedeća velika stvar, ali već je i “stara” vijest. No, to ne znači da 2018. godina neće biti udarna kad je riječ o tom trendu. Premda mnogi kaskaju za tom programatskom opcijom i pokušavaju optimizirati komunikaciju s korisnicima, ipak očekujemo njezino zlatno doba. Na prvu možda ne zvuči kao da je chatbot nešto što “zna” prilagoditi komunikaciju svakom korisniku pojedinačno, ali upravo će to biti predmet razmišljanja brendova i marketingaša iduće godine. Kako komunicirati na globalnoj razini, a imati prilagođenu, brzu i jednostavnu razmjenu poruka s fanovima, pitanje je na koje ćemo dobiti odgovor vrlo, vrlo brzo.

“Dark social”

Velik dio digitalne komunikacije i dijeljenja sadržaja odvija se danas putem (mobilnih) servisa za dopisivanje i srodnih servisa, odnosno aplikacija. RadiumOne još je krajem 2014. godine objavio izvještaj koji je pokazao kako je “dark social” aktivnost postala prevelika da bi se ignorirala, dok rezultati njihova kasnijeg istraživanja pokazuju da čak 84 % korisnika sadržaj objavljen na internetskim stranicama dijeli privatnim kanalima, primjerice, e-mailom ili porukama. Ako se želite bolje povezati sa svojim korisnicima, svakako biste trebali imati na umu da su oni iznimno aktivni i tim putem. Uostalom, privatno dijeljenje sadržaja već je postalo prevladavajuće u mnogim industrijama, kao što su osobne financije, gastro i putovanja (više od 70 % dijeljenja putem “dark sociala”).

Izbirljivost brendova

Vrijeme je da postanete izbirljivi kako biste bili efikasniji. Prošlo je doba sveprisutnosti, a stiglo ono pomno isplanirane digitalne komunikacije. Komunikacija na digitalnim kanalima mora biti usklađena s ključnim porukama i s ciljanom skupinom kojoj se brend, odnosno oglašivač obraća. U tom slučaju definitivno vrijedi da je manje više! Brend može vrlo uspješno komunicirati i samo na jednoj društvenoj mreži ako su sadržaj i poruke prilagođeni tom kanalu. Istražite svoju ciljanu publiku i njoj uskladite ključne poruke, zatim upoznajte tko je ekipa s Facebooka, Instagrama, LinkedIna, YouTubea, Pinteresta, Snapchata… Tek nakon te domaće zadaće, otvorite profil na određenoj društvenoj mreži ili ugasite postojeći ako ste njime promašili “ceo fudbal”.

E-commerce integracija

Facebook je danas internet za sebe – ako nešto nema, to će iskopirati od onih koji imaju ili kupiti ako može. Napravit će apsolutno sve da ne moramo učiniti klik dalje, već da se cijelo vrijeme ugodno vrzmamo unutar njegova eko-sustava. Tako je i s e-commerce segmentom kojim se dodatno širi. Danas je moguće usred oglasa implementirati gumb koji omogućuje kupnju izravno na news feedu. Također, na Facebooku je moguće dodati svoju trgovinu, dok je Marketplace danas mini e-Bay – a sutra može biti i veliki. Sve to dodatno će rasti u 2018. godini pa bi domaće tvrtke taj segment trebale pametno iskoristiti.

Facebook Spaces

Unatoč mnogim optimističnim najavama u posljednje dvije-tri godine, virtualna stvarnost još nije zaživjela u širokoj upotrebi, ponajprije zbog cjenovnog faktora cijele tehnologije, ali i deficita pratećeg sadržaja. Međutim, Facebook postupno gura cijelu stvar naprijed, pa tako njegova nova platforma Places omogućuje interakciju i komunikaciju između prijatelja/avatara u prividnom prostoru, naravno, uz korištenje VR kaciga. Takav koncept uistinu ima potencijala, samim time što cilja na širi krug ljudi, od gaming zajednice ili tech entuzijasta, a Facebook istodobno radi i na posebnom naglavnom uređaju koji bi trebao virtualnu interakciju učiniti prirodnijom. Spaces je trenutačno u beta fazi, a iduće godine zasigurno ćemo još čuti o tom projektu, a tko zna – možda imati prilike sve i isprobati.

Twitter još nije otpisan

Twitter je već toliko puta bio “pokopan” da svaki medijski napis ili analiza na tu temu već djeluju stereotipno. Međutim, “plava ptičica” još nije odlepršala u zaborav, unatoč stagnaciji broja korisnika i internim problemima kompanije. Nedavno povećanje broja znakova u tvitu na 280 snažno je odjeknulo u internetskoj zajednici i premda se ta promjena u prvi mah mnogima nije svidjela, korisnici (uključujući i one domaće) na kraju su je objeručke prihvatili. Twitter je još uvijek mjesto na kojemu se traže prijelomne vijesti i informacije te važan alat za komunikaciju i povezivanje sa zajednicom, a njegovo testiranje novih modela oglašavanja moglo bi rezultirati zanimljivim opcijama u 2018. godini.

Generacija Z postaje ključni target

Genzeovci, iGeneracija, Post-milenijalci, Generacija 2020 – kako god ih nazvali, tu ekipu rođenu između 1995. i 2011. karakteriziraju dvije riječi: digitalna integracija. Ti klinci drže svijet na dlanu, i to na digitalnom dlanu jer ne poznaju svijet bez interneta. Njihov život obilježila je velika svjetska ekonomska kriza, a to znači da imaju jaku svijest o vrijednosti novca. No, to ne znači da ne troše, upravo suprotno, oni predstavljaju potrošački svijet budućnosti, ali su vrlo svjesni omjera novca i kvalitete te se pritom ne daju (financijski) smesti. Osim toga, otvoreni su prema novom i drukčijem te istodobno izrazito kompetitivni, pri čemu im je obrazovanje veoma važno – kažu da će uskoro biti najobrazovanija generacija! Oni su novi ključni target oglašivača! Zapamtite – Generacija Z cijeli dan visi na YouTubeu i Instagramu, a većinu životnih dogovora odrađuju preko messenger aplikacija. I to sve, naravno, preko mobitela!

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga