• 12/19/2013
  • Jasno&Glasno tim

Top 9 content marketing trendova za 2014.

O content marketingu se nikada nije toliko govorilo kao u posljednjih godinu dana, a taj će se trend nastaviti i u godini pred nama. Content marketing nije novost, ali je s novim medijima doživio procvat – sadržaj možemo prezentirati na toliko različitih načina i medija da je jednostavno gušt samo razmišljati o tome. Barem kod nas u Jasno&Glasno. Sljedeća godina bit će jednako zanimljiva. Ovo su trendovi koji nas, prema našem i predviđanju analitičara, očekuju:

 

1. Eksplozija korporativnih blogova

”Korporativnih” naravno uzmite s rezervom, misli se na blogove tvrtki. I ne radi se nužno o blogovima, bit će tu web-magazina i sličnih ambicioznih sadržajnih projekata. Otkako je Facebook pokazao zube i smanjio doseg, mnogima je jasno da je najsigurnije ulaganje ono u odredište nad kojim imamo potpunu kontrolu te da su društvene mreže tu da pomognu distribuciji.

trendovi-01

 

2. Mobilno sve

Korisnici su na mobitelima i na mobitelima će provoditi sve više vremena. Strategije bez mobilea smatrat će se neozbiljnima – responzivne stranice, mobilne aplikacije, sadržaj koji se može konzumirati na mobilnim uređajima i sve ostalo čime možete doprijeti do korisnika ključan su dio 2014. godine kada govorimo o content marketingu i društvenim mrežama.

trendovi-02

 

3. Još veći broj kanala

Na marketinškoj konferenciji u Brnu koju smo posjetili, Phil Nottingham pokazao je brojke vezane za različite uređaje, odnosno put do kupovine: 65% korisnika put počinje na mobilnom uređaju, a završava na prijenosnom računalu (61%), odnosno tablet računalu (4%). Jedan od izazova sljedeće godine bit će produkcija/prilagodba sadržaja za različite kanale.

trendovi-03

 

4. Transmedia storytelling

S većim brojem kanala raste i transmedia storytelling, odnosno predstavljanje jedne priče putem više platformi i formata. Naš primjer takvog pričanja priče jest serija Nedjeljom ujutro, subotom navečer – priče (o likovima prije događanja u seriji) ispričali smo putem Facebookova timelinea, dok se ”prava” radnja odvijala na malim ekranima i isto tako malim društvenim mrežama (Twitter, Foursquare).

trendovi-04

 

5. Eksploatacija sadržaja

Osim transmedia storytellinga, rast će i eksploatacija sadržaja. Možda je dobar primjer za to spomenuta marketinška konferencija u Brnu koju smo posjetili u studenome. Nakon konferencije napravili smo Facebook galeriju s izdvojenim ključnim mislima predavača, napisali post na blogu i napravili infografiku s najvažnijim zaključcima pojedinih izdvojenih predavača. Riječ je o istoj priči, ali sagledanoj iz različitih kutova.

trendovi-05

 

6. Rast superkvalitetnog sadržaja

Eksploatacija sadržaja ne znači pad kvalitete. Naprotiv, u današnje vrijeme kada vlada Google Hummingbird, odnosno kada Facebook želi pametan sadržaj, kvaliteta mora biti na prvome mjestu.

trendovi-06

 

7. Naglasak na vizualnom

I 2014. godine vizualno će igrati vrlo važnu ulogu. Primjerice, korisnika na objavu na vašem blogu privlačite naslovom i (često) otvornom fotografijom. To su vaše dvije mogućnosti da uvjerite nekoga da klikne i otvori članak. I zato i jednom i drugom morate posvetiti potpunu pozornost. Naslov mora biti odličan, a fotografija dati dodatni poticaj za otvaranje članka. Naravno, vizualno je bitno i u drugačijim kontekstima, i vladat će 2014. godinom.

trendovi-vizualno

 

8. Mikrovideo

Instagram i Vine. Dvije platforme koje će vladati segmentom mobilnoga videa. Kako? Kako god vi odlučite. Mi smo još u lipnju krenuli s Vine savjetima, a sigurni smo da će mikrovideo biti content marketing hit sljedeće godine.

trendovi-07

 

9. Analiza, analiza, analiza

Ne treba spominjati, ali ipak hoćemo – analiza content marketing projekata bit će kao i dosad jedan od najvažnijih elemenata. No naravno ne služi samo da saznate jeste li stigli do cilja, već da modificirate postojeći plan i testirate. Današnji content marketing softver omogućava doista precizna mjerenja pa je šteta to ne iskoristiti, i to gotovo svakodnevno.

trendovi-08

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga