• 12/18/2014
  • Jasno&Glasno tim

Top 10 društvenomrežnih trendova u 2015. godini

Što nas očekuje u 2015. godini? U dinamičnom svijetu društvenih mreža trendovi brzo nastaju i nestaju. Potrudili smo se predvidjeti one koji će dominirati 2015. godinom u komunikaciji tvrtki sa zajednicama svojih korisnika.

10. Big Data

Tvrtke će veće napore uložiti u smjeru pronalaženja novih uvida u ponašanje potrošača, svojih korisnika i identificiranje skrivenih trendova. Podaci koji se svakodnevno ostavljaju na društvenim mrežama predstavljaju zlatni rudnik informacija za bolje poslovno planiranje i kvalitetnije donošenje odluka.

9. Oglašavanje na više platformi

Oglašavanje na Facebooku ostat će zastupljeno, no tvrtke će tražiti iskorake prema korisnicima kreiranjem oglasa na Twitteru, Pinterestu i drugim platformama koje će imati na raspolaganju. Testiranje oglasa putem Instagrama i razvoj Facebookove platforme Atlas samo su mala najava novih oglasnih mogućnosti na društvenim mrežama.

8. Offline integracija

Premreženost offlinea i onlinea (društvenih mreža) postat će neraskidiva. Promocije proizvoda i usluga u svojoj će osnovi imati veću poveznicu s kanalima na društvenim mrežama, angažirat će korisnike online i tu komunikaciju u većoj mjeri prenositi offline.

7. Cross promocije i klasteri

Sve više brendova međusobno će se povezivati kako bi promovirali jedni druge ili zajednički nastupali na društvenim mrežama s ciljem dolaženja do nove publike i povećanja dosega svojih marketinških nastojanja.

Cross promocije i klasteri

6. Fokusirana komunikacija

Tvrtke će učestalije “razgovarati” s mnogo više raznovrsnih skupina korisnika s različitim interesima i potrebama. Masovan doseg društvenih mreža i komunikacija tvrtki sa svojim korisnicima postat će još osobnija.

5. Promjene metrike

Doseg (reach), frekvencija prikaza poruka i lajkovi su prošlost. Trajanje konzumacije sadržaja (primjerice pregled videa), broj klikova i vrijeme provedeno na određenoj internetskoj lokaciji postaju nova mjerila uspješnosti nastupa na društvenim mrežama.

4. Investicije u produkciju (originalnog!) sadržaja

Važnost sadržaja na društvenim mrežama nastavlja rasti. Sve je već viđeno, a angažman opada. Potrebno je producirati relevantan sadržaj, onaj koji angažira korisnike. Stock-fotografije su “potrošene” i nisu dovoljno autentične, što će dovesti do povećanja produkcije vlastitih sadržaja, pogotovo vizualnih.

3. Korisnici kao sukreatori

Sadržaj koji su korisnici kreirali o proizvodima i uslugama (user generated content) pozicionirat će se kao relevantan dio komunikacije na društvenim mrežama. Veći napori usmjeravat će se u stvaranje okruženja i osiguravanje alata koji će korisnicima olakšati kreiranje sadržaja.

Korisnici kao sukreatori

2. Jedinstven tone of voice

Tvrtke će težiti tome da pojačaju svoju osobnost i pronađu jedinstven tone of voice kako bi bili prepoznatljivije, dodatno se diferencirale od konkurencije te korisnicima ponudile razlog više da postanu ili ostanu (aktivni) članovi njihovih zajednica.

1. #svedigitalno

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga