• 01/26/2016
  • Jasno&Glasno tim

Sve što trebate znati o SEO-u

Bilo da radite u online medijima, imate web stranicu ili pišete blog, jedan od glavnih ciljeva zasigurno vam je privući što više posjetitelja, odnosno čitatelja. U tom slučaju vjerojatno ćete mnogo vremena i truda uložiti u nastup na najpopularnijim društvenim mrežama, ali pritom nikako ne biste trebali zanemariti dobar stari SEO koji je još uvijek jedan od ključnih faktora za povećanje posjećenosti određenog internetskog odredišta.

Ukratko, SEO ili Search Engine Optimization je praksa oblikovanja i prilagodbe stranica i sadržaja s ciljem povećanja relevantnosti na tražilicama (pri čemu prije svega mislimo na svemoćni Google) te posljedično rasta prometa na web stranici. Pojednostavljeno rečeno, ako primjerice imate portal filmske tematike, sigurno ćete željeti da vas ljubitelji sedme umjetnosti što lakše pronađu putem pretraživanja na Googleu, a kako bi se to ostvarilo, trebate biti na što višoj poziciji u rezultatima pretraživanja. Međutim, to se ne događa samo po sebi, trebate osigurati da Google “voli” vašu stranicu. Kako to postići? Donosimo nekoliko savjeta i jednostavnih trikova koji bi vam mogli pomoći.

Naslov stranice i meta opis

Kada pretražujete neki pojam na Googleu, redovito vam se izlistavaju rezultati pretraživanja s klikabilnim naslovima te njihovim kratkim opisom koji se naziva “metaopisom”. Naslov pritom treba točno, jasno i sažeto upućivati na to što se nalazi na stranici, odnosno potrebno je izbjegavati naslove i ključne riječi koji su obmanjujući i nisu povezani sa sadržajem odredišta. Metaopis također treba biti konkretan i relevantan ciljanome korisniku jer se time povećavaju šanse da će kliknuti upravo na vašu stranicu. Također, poželjno je da tekst metaopisa bude u okvirima do 150 znakova jer ostatak neće biti vidljiv u rezultatima pretraživanja, odnosno opis će biti prekinut trima točkicama.

Evo kako to izgleda na našem primjeru:

jasno_i_glasno-seo

Oblikovanje tekstova

Pri prilagođavanju sadržaja u skladu sa smjernicama SEO-a potrebno je voditi računa o strukturiranju i načinu oblikovanja teksta kako bi se u konačnici vaša stranica što više “svidjela” Googleu i bila bolje pozicionirana u rezultatima pretrage. Dulje članke poželjno je razlomiti podnaslovima koji omogućuju Googleu da “shvati” bitne dijelove teksta i pronađe relevantne pojmove. Preporučljivo je da članci budu oblikovani u paragrafima, čime će tekst biti pregledniji za čitanje, a Google uvijek “nagrađuje” ono što je dobro za korisnika.

Linkovi i ključne riječi

U tekstovima koristite više relevantnih linkova, kako na vezani sadržaj unutar vaše stranice, tako i prema vanjskim izvorima informacija. Izbjegavajte linkanje generičkih izraza poput “kliknite ovdje” ili “saznajte više”, već ugrađujte linkove na one dijelove teksta koji opisuju upravo ono što se nalazi na poveznici.

Relevantne ključne riječi preporučljivo je istaknuti i boldati, ali nikako nemojte pretjerivati s ponavljanjem istih pojmova. Google će prepoznati pokušaje izigravanja i u konačnici vas penalizirati nižom pozicijom u rezultatima pretrage. Drugim riječima, pišite za ljude, a ne za tražilicu, jer Googleovi algoritmi ponajprije daju prednost korisničkome iskustvu. U skladu s tim, stvarajte nešto svoje, originalno i kvalitetno i klonite se “copy-paste” prakse. Stranice koje redovito objavljuju nov, originalan i kvalitetan sadržaj djeluju pouzdanije, privlače veću publiku i samim time dobivaju bolje pozicije na tražilicama.

Kod SEO-a važan element su i URL-ovi koji vode na vaše stranice, a koji ne bi smjeli biti generički ako želite bolju poziciju na tražilicama. Drugim riječima, izbjegavajte kombinacije slova, brojeva i znakova u URL-ovima, već koristite ključne riječi i konkretne naslove tekstova.

Na primjeru: www.stranica.hr/kako-koristiti-seo je bolje od www.stranica.hr/134563.

Vizualni sadržaj

Sadržaj obogaćen vizualima i videozapisima zanimljiviji je korisnicima i bolje prolazi na tražilicama, pa se svakako preporučuje korištenje slika i multimedije. Kako biste ostvarili bolju poziciju na tražilicima, uz slike bi trebao dolaziti tekstualni opis koji je u skladu s onime što prikazuju. Kada netko pretražuje slikovni sadržaj na Googleu, možda će kliknuti na vašu stranicu zahvaljući upravo dobrom i relevantnom opisu slike. Karikirano rečeno, ako fotografija prikazuje jabuku, nemojte napisati da je to kruška. 🙂

Navigacija

Ne treba posebno naglašavati kako stranica treba biti jednostavna za navigaciju kako bi posjetitelji mogli što lakše i brže pristupiti željenome sadržaju, a u konačnici – jasna navigacija važna je i tražilicama. Početna stranica trebala bi biti polazište za navigaciju, a izbornici bi pritom trebali sadržavati ključne pojmove koji odgovaraju sadržaju rubrike. Vodite se pravilom: što manje klikova, odnosno koraka do neke rubrike ili sadržaja – to bolje! Razmišljajte i o famoznoj stranici s “greškom 404” koja se pojavljuje kada korisnik klikne na sadržaj koji ne postoji. Osim same obavijesti o pogrešci, navedena stranica treba posjetitelju nuditi mogućnost povratka na početnu stranicu ili čak izbor linkova na postojeći sadržaj koji bi mu mogao biti zanimljiv.

jasno_i_glasno-404-page

Dizajn stranice

Vaša web stranica još nije responzivna? Počnite razmišljati da to što prije promijenite. Responzivan dizajn maksimalno prilagođava stranicu različitim veličinama ekrana, odnosno pruža kvalitetno korisničko iskustvo bez obzira na to pristupa li se sadržaju putem računala, tableta ili mobitela, a samim time stranice s responzivnim dizajnom bolje kotiraju u rezultatima pretrage. Kako sve više ljudi pristupa internetu, ali i tražilicama putem mobilnih uređaja, prelazak u responzivno svakako vam pruža veliku prednost. Ako vaša stranica nije prilagođena mobilnome svijetu, malo tko će se vraćati na nju.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga