• 02/16/2016
  • Jasno&Glasno tim

Što trebate znati o native advertisingu

U vrijeme kada klasični banneri imaju sve manji CTR, a sve više korisnika koristi alate za blokiranje internetskih oglasa, marketingaši su se okrenuli – native advertisingu.

Premda se u posljednje vrijeme o njemu naveliko priča, native advertising nije nastao jučer, on svoje korijene vuče iz tiskanih medija i famoznih advertorijala – sponzoriranih tekstova i priloga koji na prvi pogled djeluju kao dio regularnoga sadržaja publikacije. U digitalnome pak okruženju ta marketinška praksa podrazumijeva oglase koji su integrirani na web stranici ili digitalnoj platformi tako da vizualno i stilski ne odudaraju od ostatka sadržaja te, u pravilu, donose dodatnu vrijednost i informacije ciljnoj publici.

Naravno, nativni oglasi moraju sadržavati informaciju koja će čitatelju nedvosmisleno dati do znanja da je pred njim sponzoriran sadržaj iza kojega stoji određeni brand, kompanija ili organizacija. Drugim riječima, ako na nekome portalu naiđete na tekst s oznakom “sponsored by” ili “paid content”, odnosno sadržaj uz koji stoji logotip ili naziv nekoga branda – riječ je o native advertisingu.

Native oglašavanje dijeli se na dva osnovna tipa: zatvoreni i otvoreni. U prvome slučaju oglašavani sadržaj definiran je izgledom, stilom i mogućnostima platforme na kojoj je objavljen i predstavlja se isključivo na njoj, a najjednostavniji primjer su sponzorirane objave na Facebooku ili promidžbeni tvitovi na Twitteru. Otvoreni pristup podrazumijeva pak distribuiranje istoga brandiranog sadržaja na različita digitalna odredišta posredstvom trećih strana, odnosno servisa kao što su npr. Outbrain ili Sharethrough. Ipak, kada se govori o native oglašavanju, ponajprije se misli na sponzoriran, odnosno plaćen sadržaj koji se objavljuje na web stranicama i portalima.

Native advertising objeručke su prihvatili i oglašivači i mediji jer je riječ o sadržaju koji šalje poruku branda na posredan i neinvazivan način, a istodobno može informirati i zabaviti čitatelja te ga dulje zadržati na web stranici.

A kako to izgleda u praksi? Jedan od brandova koji se istaknuo u području nativnoga oglašavanja je Netflix, koji je nedavno stigao i na hrvatsko tržište. U svrhu promidžbe serija u vlastitoj produkciji, taj popularni videoservis na vodećim je svjetskim portalima svojedobno plasirao nekoliko bogato opremljenih tekstova koji naizgled djeluju kao standardne novinarske reportaže, a ustvari je riječ o iznimno kreativnome marketinškom obliku.

Tako je npr. velika tema o ženama u zatvorima objavljena u The New York Timesu zapravo posredno promovirala Netflixovu seriju Orange is New Black, dok je članak u The Atlanticu posvećen značenju i fenomenu američkih prvih dama bio objavljen u povodu nove sezone Kuće od karata.

netflix1 netflix2 netflix3 netflix4

U oba primjera jasno je kako je riječ o sponzoriranome sadržaju, što je vidljivo po (diskretnim) oznakama u zaglavlju tekstova, ali same serije malo se ili uopće ne spominju, već se obrađuju društvene teme u vezi s kojima se razvija radnja serija.

Međutim, za razliku od standardnih oglasa koje će većina korisnika vjerojatno ignorirati, u ovakvome slučaju znatan će broj posjetitelja stranice bez sumnje pročitati tekst koji donosi zanimljive informacije, vizualno privlačan dizajn i multimedijalni sadržaj, a u konačnici ga i podijeliti na društvenim mrežama.

Native advertising nije više rijetkost ni u domaćim online okvirima, a u njegovu duhu informirali smo čitateljsku publiku o projektima Jasno & Glasno na našemu Planu B. Primjerice, tekst So Must Have… and Follow: Pet domaćih Instagram profila vrijednih pozornosti, istodobno je klasična internetska top lista, ali i sadržaj koji pruža informaciju o dodjeli nagrade SomoBorac na Weekend Media Festivalu, što postaje jasno na kraju članka koji donosi kratak opis nagrade i “call to action”.

PlanB_somo

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga