• 04/06/2017
  • Jasno&Glasno tim

Što nas je inspiriralo na Danima komunikacija 2017.

Na petom izdanju festivala Dani komunikacija u Rovinju imali smo što za vidjeti i čuti. Izvrsni međunarodni predavači, PR profesionalci te inspirativni marketingaši tri su dana inspirirali čak 2500 posjetitelja koji su došli čuti što čini trendove na marketinškom i komunikacijskom tržištu.

I zaista, bilo je edukativno i zabavno do te mjere da smo se vratili u Zagreb nadahnuti za barem iduće dvije godine rada. Upravo zbog toga, donosimo vam presjek najboljih stvari koje smo naučili i koje su nas se dojmile.

Pop culture is a currency

Bez obzira na to bavite li se marketingom ili prodajom motornih pila, važno je znati da je kontekstualizacija poslovanja ključ uspjeha. “Ako svoj brand možete povezati s popularnom kulturom, to je najbolja stvar koju možete učiniti”, objasnio nam je Chuck Porter, marketinški znalac i suosnivač agencije Crispin Porter + Bogusky: CP+B koja ima 700 zaposlenih i radi za klijente kao što su PayPal, Domino’s i Fruit of the Loom. Ne moramo napominjati da su kampanje koje rade vrhunske i viralne, iako oni tvrde da nisu sigurni je li to marketing ili ne.

Learn from the unknown

Iako strah od nepoznatog ponekad djeluje paralizirajuće, činjenica je da izlazak iz sigurne zone donosi nova znanja i vještine koji su potrebni za uspjeh. Natasha Jen, partnerica prestižnog dizajn-studija Pentagram iz New Yorka govorila je o hvatanju u koštac s velikim projektima, ali i onima bez budžeta te davanju dizajnerskih rješenja za spajanje digitalnih medija i arhitekture. Ono što možemo istaknuti kao pouku koja nas je inspirirala je da ne možemo odvojiti digitalu od analognog pa, ako se želimo baviti jednim ili drugim, morat ćemo učiti iz nepoznatih sfera koja nas na tom putu čekaju.

Market research is long gone

Već spomenuti Chuck Porter istaknuo je kako istraživanje tržišta vrijedi samo ako želimo “živjeti” u prošlosti, odnosno ponoviti već dostignute rezultate. Ako želite nešto novo i bolje, okanite se istraživanja tržišta i okrenite se budućnosti. Radite neočekivane stvari, plivajte uzvodno! Mi se slažemo u potpunosti.

Dare to be bold

Nastavno na prošlu točku, usudite se biti hrabri. Hrabro je riječ godine. Snask je hrabar, a mi volimo Snask. Šveđani koji ruše sve predrasude o tome kako marketingaši i kreativni dizajneri ne mogu biti rock and roll, održali su najbolje predavanje te postavili ljestvicu veoma visoko. Neopterećeni društvenim konvencijama i s dobrom dozom šale na vlastiti račun, pokazali su da se hrabrost isplati pa, ako se čini da stvari neće funkcionirati na prvu, vjerujte u svoju ideju i testirajte sami sebe. Mnogo ćete naučiti. Ne trebamo ni spominjati da su ti marketinški rokeri proizveli i svoj brand piva, Shower Beer za ispijanje pod tušem. Inspirativno, zar ne?

Write drunk, edit sober

No, da bismo se osjećali inspirativno, ali i hrabro, treba nam vremena. I sna. I vremena i sna. Ipak, glavni kreativac iz McCann Worldwide Răzvan Căpănescu razbio nam je tu predrasudu i otkrio kako najbolje iskoristiti vrijeme na raspolaganju za razvijanje kreativnih ideja. Predstavio je svoj koncept mentalnih ladica u koje “spremamo” zadatke i ideje te za bavljenje kojima imamo jasno ograničeno vrijeme. Tako se fokusiramo na samo jedan zadatak koji razrađujemo, a kratko vrijeme tjera nas da budemo kreativni. Za njega, čest izgovor, kreativna blokada ne postoji. Ali, ako se već dogodi, dao nam je savjet zlata vrijedan: “Write drunk, edit sober!”

Brand yo’self

Sve jasno.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga