• 03/23/2016
  • Jasno&Glasno tim

Što nas je content marketing naučio o seriji House of Cards

Kao poslušne ljubitelje TV serija, ni nas nije zaobišla groznica koja trenutačno trese Bijelu kuću. Gotovo godinu dana s nestrpljenjem smo iščekivali 4. sezonu serije House of Cards, da bismo je s uzbuđenjem odgledali u jednom vikendu. Istodobno, surfali smo, scrollali, tvitali i uključivali se u sveopće rasprave o temi koja je “srušila” internet. Nakon što su se slegli osobni dojmovi, pokušali smo ih povezati s profesionalnima. Sumirali smo ono primjenjivo na digitalni marketing – sa zanimljivim twistom već u uvodu: što nas je content marketing naučio o seriji House of Cards?

1. Kvalitetan sadržaj početak je i kraj

Sadržaj je kralj! Koliko god puta to ponovili, ta tvrdnja ne zastarijeva. Znaju to i tražilice, Ad blockeri, algoritmi za prikaz objava na društvenim mrežama, a potvrđuju i reakcije na njih. Jednostavno, za kvalitetan sadržaj ne postoji zamjena, to je ono što vaši korisnici žele i zbog čega će doći k vama.

Što nam to govori o seriji House of Cards? Za početak, to da kada su iza TV kamera rukave zasukali kultni redatelj David Fincher (Klub boraca), za Oscara nominirani scenarist Beau Willimon (Martovske ide) te Oscarom nagrađeni scenarist Eric Roth (Forrest Gump), uz podršku vrhunske Netflixove produkcije, uspjeh joj je bio gotovo zagarantiran.

2. Važnost pričanja priče

Koliko god sadržaj sam po sebi bio kvalitetan, teško će naći put do svojih korisnika ako nije predstavljen na pravi način. Drugim riječima, postoji velika razlika između podatka i priče. Priče izazivaju emocije, pokreću, motiviraju, zabavljaju i educiraju. Preko priča korisnici se poistovjećuju s vašim brandom, ili u slučaju ove TV serije, s njezinim protagonistima, koliko god oni nemilosrdni i okrutni bili.

Okrutni je možda i preblaga riječ za kontroverznog američkog predsjednika Franka Underwooda i njegovu nesavršenu prvu damu Claire. Međutim, maestralni Oskarovac Kevin Spacey i briljantna dobitnica Zlatnog globusa Robin Wright postigli su da nam se ti antijunaci s lakoćom uvuku pod kožu, unatoč svim njihovim manama, ili možda upravo zbog načina na koji su nam ih predstavili?

3. Važnost dobrog tajminga

Prije samog procesa produkcije sadržaja, content marketing podrazumijeva nekoliko osnovnih faza planiranja, od definiranja ciljeva, segmentiranja ciljne publike, oblikovanja poruka, do predviđanja content kalendara. Pametan i promišljen content calendar osobito je važan ako želite da vaš sadržaj bude aktualan i ostavi željeni utisak na korisnika.

Kada je 2013. godine počelo njezino emitiranje, serija House of Cards otvorila je intrigantan i mračan pogled na zakulisne političke igre, mnogo hrabriji od onih koje smo prije gledali. Danas, kada u svojoj 4. sezoni fiktivna politička serija doseže vrhunac popularnosti, a stvarna politika prati se uz kokice, slobodno možemo reći – dobar tajming je sve!

4. Dugoročan cilj ispred kratkoročnog

U content marketingu važno je biti ukorak s novim trendovima, tehnologijama i platformama te pratiti promjene u obrascima ponašanja korisnika. Dakle, sadržaj treba stalno prilagođavati korisniku. A korisnik nikada nije imao veću slobodu izbora konzumacije sadržaja.

Puštajući svih 13 epizoda nove serije House of Cards odjednom, Netflix je pokazao da poznaje svoje gledatelje, da zna što oni žele i kako to žele. Potičući tzv. binge-watching, Netflix je angažirao korisnike na način koji su oni odabrali, i opravdao to pametnom dugoročnom strategijom jer – zadovoljan korisnik lojalan je korisnik.

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga