• 05/18/2016
  • Jasno&Glasno tim

Što je potrebno za kvalitetan real-time marketing

U vrijeme interneta i društvenih mreža, vijesti, novosti i informacije putuju do krajnjih korisnika brže nego ikad, i to u svim mogućim multimedijalnim oblicima. Drugim riječima, kada uključimo računalo ili pokrenemo aplikaciju na mobitelu – u istome trenutku otvaramo prozor u cijeli svijet, koji je uz to prilagođen našim potrebama, ukusima i interesima. Evolucija digitalnih kanala dovela je i do marketinške evolucije, a posljedica toga je i sve veća popularnost i primjena real-time marketinga, odnosno marketinga u stvarnome vremenu.

Što je zapravo real-time marketing? Najjednostavnija definicija bila bi komuniciranje (često duhovite) poruke branda prema potrošaču putem plasiranja relevantnoga sadržaja u pravo vrijeme i na pravome mjestu, pri čemu je taj sadržaj usko povezan s aktualnim društvenim događajima i trendovima.

U real-time marketingu najčešći kanali plasiranja sadržaja su društvene mreže, što znači da kvalitetna kampanja u stvarnome vremenu ima potencijal da se pretvori u viralni hit o kojemu će pričati još danima. Međutim, za dobar real-time marketing treba truda, spretnosti i malo sreće, a mi vam donosimo nekoliko savjeta i smjernica koji će vam pokazati pravi put.

Na početku se zapitajte: Je li real-time marketing pravi pristup za vaš brand?

Prije ikakva upuštanja u real-time pustolovinu, najprije treba dobro razmisliti o tome koliko je takav potez relevantan za vaš brand, odnosno kompaniju. Je li kontekst nekoga događaja takav da se može povezati s vašim proizvodom ili uslugom? Hoće li vaša kampanja djelovati forsirano i neprirodno, odnosno je li u skladu s vašom generalnom marketinškom strategijom? Kakve su šanse za dobru interakciju publike na društvenim mrežama? Hoće li ona uopće razumjeti što joj želite poručiti? Prije postavljanja planova i ciljeva svakako razmislite o navedenim pitanjima kako se vaši kreativni napori u konačnici ne bi pretvorili u fijasko.

Odaberite pravi događaj ili prigodu

Ova je točka od ključne važnosti jer će o njoj ovisiti i sadržaj real-time kampanje. Pretpostavimo da možda razmišljate o plasiranju duhovite objave na svojim društvenomrežnim kanalima tijekom prijenosa dodjele Oscara. Čini li vam se to kao izvrsna ideja? Razmislite dvaput. Premda je riječ o mainstream događaju koji će biti medijski snažno popraćen – ako djelujete u Hrvatskoj, sve pada u vodu jer će za vrijeme prijenosa dodjele, zbog vremenske razlike, većina vaših fanova biti u dubokome snu. Možda da ipak iskoristite cijelu famu tako da plasirate adekvatan sadržaj uoči samoga događaja?

Uvijek razmišljajte o publici i o tome hoće li vaša poruka uopće doprijeti do njih onda kada bi trebala. Isto tako, usmjerite se na događaje koji imaju “lokalniji” karakter ili su zanimljiviji širemu krugu publike (npr. velika sportska natjecanja) jer će tako stvoriti čvršću emotivnu vezu s korisnicima, odnosno fanovima. Također, real-time marketing ne mora uvijek biti vezan isključivo uz neku manifestaciju ili događaj, povod može biti i neka vijest, trend, obljetnica, praznik, odnosno nešto o čemu se trenutačno priča i privlači iznimnu pozornost javnosti.

Budite što originalniji

Internet je prepun vrhunskih primjera real-time marketinga i sasvim je u redu da vam oni posluže kao inspiracija. Međutim, odustanite od bilo kakve pomisli na kopiranje i oponašanje svjetski poznatih kampanja. Neki od korisnika to će sigurno prepoznati, ismijati vas i proširiti loš glas društvenim mrežama, a takav oblik interakcije sigurno ne želite. Također, pripazite da ne zakasnite za nekim trendom ili događajem koji su ostali već do krajnjih granica iskoristili za svoje kampanje. Na primjer, kada je bilo aktualno internetsko pitanje “Plava ili zlatna haljina?”, ako niste isti dan odreagirali, poslije ta priča nije bila nimalo zanimljiva. Planirajte, istražite, “brainstormajte” s kolegama i otkrijte kako biti što originalniji i drukčiji, a u konačnici, to je ono što će vaši fanovi posebno cijeniti i željeti podijeliti s ostalima.

Koordinirajte tim

Definirali ste vremenski raspon objave, digitalni kanal i vrstu sadržaja koju ćete plasirati? Odlično, sada morate koordinirati svoje kolege, upoznati ih sa svim potrebnim informacijama, dati im pristup svim potrebnim sadržajnim resursima, ali i odrediti osobu koja će uvijek biti na raspolaganju ako nešto zapne. Ako je ikako moguće, neka netko od vaših kolega bude na samome mjestu događaja, odnosno “izvoru informacija”. Pritom je važno da ljudi koji su uključeni u cijelu kampanju budu upoznati s tonom i glasom branda te načinom komunikacije s korisnicima, odnosno fanovima. Ukratko, potrebno je unaprijed proći sve moguće scenarije, a vaš tim mora znati kako reagirati u svakoj od predviđenih situacija. Naravno, u tom slučaju nije moguće sve isplanirati unaprijed, a i neki od najboljih primjera real-time marketinga dogodili su se praktički slučajno, zahvaljujući trenutačnoj inspiraciji i brzoj reakciji. Upravo zbog toga svi još dan-danas pamte legendarni primjer Orea koji je na duhovit način iskoristio nestanak struje tijekom prijenosa Super Bowla 2013. godine.

Odredite ključne pokazatelje uspješnosti

Što zapravo želite postići real-time marketinškom kampanjom? Povećati interakciju, broj fanova, lajkova, shareova? Možda vam je cilj svojom kreativnom kampanjom privući pozornost medija? Unaprijed definirajte ključne pokazatelje uspješnosti kako biste na temelju njih mogli odrediti je li vaša kampanja ostvarila željene ciljeve, a krajnji rezultat pružit će vam dobre smjernice za slične projekte u budućnosti.

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga