• 10/30/2014
  • Jasno&Glasno tim

Što je “content curation” i zašto svi pričaju o njemu

Content curation, odnosno prikupljanje, priređivanje i dijeljenje postojećeg sadržaja, nije nov način pisanja članaka, no tek je u posljednje vrijeme doživio procvat u content marketingu. Kuratori sadržaja nove su zvijezde content marketinga i mnogi se stručnjaci slažu da su integralan dio njegove budućnosti.

Content marketing tj. sadržajni marketing počiva na kreiranju relevantnog sadržaja čija je glavna svrha zabaviti, informirati i educirati publiku uz tek indirektnu promociju proizvoda i usluga. U sadržajnom je marketingu ključan autentičan i originalan sadržaj koji će privući nove i zadržati postojeće korisnike, pružajući im informacije koje nigdje drugdje ne mogu dobiti ili ne mogu dobiti na način na koji smo ih mi prezentirali. Imajući sve ovo na umu, content curation tj. priređivanje sadržaja krajnje je neobičan fenomen u kontekstu sadržajnoga marketinga, jer na prvi pogled krši sva njegova pravila.

Vlastiti protiv tuđeg teritorija

[image]vlastiti-tudji-teritorij[/image]

Jedna od uloga sadržajnog marketinga je privući i zadržati publiku na vlastitom internetskom odredištu – bilo da se radi o blogu, magazinu ili newsletteru, želimo da sadržaj koji kreiramo u svrhu promocije određenih usluga ili proizvoda bude na našem “teritoriju” kako bismo proslijedili publiku dalje u željenom promotivnom smjeru. Priređivanje sadržaja pak počiva na dijeljenju (uglavnom) tuđeg sadržaja koji se nalazi na tuđem “teritoriju” i koji je tek tematski povezan s našom industrijom, odnosno poljem zanimanja.

Međutim, treba imati na umu da je cilj i uloga priređivanja sadržaja građenje baze korisnika zainteresiranih za vaše polje industrije (a posljedično i brend koji predstavljate), ali ne i promocija samoga brenda. Prikupljanje, priređivanje i dijeljenje sadržaja ujedno omogućavaju građenje utjecaja. Stoga je preporuka da kurator sadržaja to radi pod vlastitim imenom, ne kao brend koji predstavlja, brendirajući zapravo sebe kao autoritet na polju industrije na kojemu djeluje.

Originalan protiv postojećeg sadržaja

[image]originalan-postojeci-sadrzaj[/image]

Ono što uvijek naglašavamo u sadržajnom marketingu je kreiranje i promocija vlastitog originalnog sadržaja, a content curation bazira se na prikupljanju i dijeljenju tuđeg postojećeg sadržaja, no zato govorimo o priređivanju sadržaja, a ne o pukom “izreži pa zalijepi” dijeljenju. Priređivanje podrazumijeva pronalazak relevantnog i kvalitetnog sadržaja koji može pružiti dodatnu vrijednost vašoj publici, njegovo oblikovanje i prezentiranje (uz obavezno navođenje izvora i linka) te vlastiti doprinos.

Pritom nije dovoljno samo sažeti ili prepričati sadržaj koji priređujete – najbolji kuratori obogaćuju podijeljeni sadržaj osobnim iskustvom, perspektivom i komentarom, što doprinosi građenju autoriteta kuratora, a ujedno razlikuje priređeni sadržaj od napabirčenih linkova bez konteksta i jasne pružene vrijednosti. Popularne stranice kao što su BuzzFeed ili The Muse izgradile su svoju web prisutnost i reputaciju upravo na prikupljanju i priređivanju sadržaja na način koji je zanimljiv i relevantan njihovoj ciljanoj publici.

S druge strane, priređivanje ne mora ovisiti isključivo o prikupljanju i dijeljenju tuđeg sadržaja. Ovisno o industriji ili industrijama u kojima djeluju, pojedini kuratori mogu priređivati i isključivo vlastiti sadržaj, premda priređivanje uvelike počiva na dijeljenju i širenju kvalitetnih informacija, uspostavljanju novih kontakata i pružanju dodatne vrijednosti, a ne samo novom načinu prezentacije i upotrebe postojećeg vlastitog sadržaja.

Brendirani protiv osobnog pristupa

[image]brendirani-osobni-pristup[/image]

Zašto je toliko važno da kurator nastupa osobno i da svojim imenom stoji iza priređenog sadržaja? Bez obzira na to za koju industriju kreiramo sadržaj, s popriličnom se sigurnošću može reći da djelujemo u “prenapučenoj” okolini. Informacije i sličan sadržaj svuda su oko nas i katkada je teško probiti se i izaći na vidjelo, steći i zadržati korisnika te ga navesti da se vrati po još. Kao kuratori, djelujemo kao filteri i dobavljači kvalitetnog sadržaja i vlastitim imenom jamčimo da onaj koji konzumira priređeni sadržaj ne gubi vrijeme. Jamčimo vrijednost tog sadržaja, a publika i dalje preferira da joj jamstva ove vrste potpisuje osoba, a ne korporacija. A s reputacijom pouzdanog kuratora sadržaja imamo mogućnost uvjerljivije promovirati brend iza kojega stojimo, kao osoba od autoriteta kojoj se može vjerovati.

Content marketing protiv content curationa

[image]content-marketing-curation[/image]

Unatoč navedenim razlikama, sadržajni marketing i priređivanje sadržaja nisu na suprotnim stranama, već postoje kako bi se nadopunjivali. Izvrstan contentmarketingaš, slažu se stručnjaci, zapravo je kombinacija kreatora i kuratora i jednako je tako kvalitetna contentmarketinška strategija kombinacija kreiranja originalnog i priređivanja postojećeg sadržaja. Pritom nema konsenzusa oko toga koliki bi omjer kreiranog i priređenog sadržaja trebao biti – to zapravo ovisi o industriji u kojoj djelujemo – no jedna je stvar ključna: redovitost. Ako odlučite uključiti priređivanje sadržaja u svoju strategiju sadržajnoga marketinga, morate objavljivati redovito u jednakim intervalima kako biste stekli i zadržali vjernu publiku. Neredovitost i kaotično priređivanje sadržaja neće imati nikakvog utjecaja i samo će odbiti publiku, baš kao i neredovito objavljivanje originalnog sadržaja.

Pravila priređivanja

[image]pravila-content-curation[/image]

1. Priređeni sadržaj uvijek mora sadržavati izvor i link na originalni sadržaj.

2. Važno je priređivati sadržaj redovito kako bi se publika naviknula i sama vraćala po novu “dozu”.

3. Priređeni sadržaj je preporuka, stoga treba uložiti trud i vrijeme prilikom pronalaska kvalitetnog sadržaja koji donosi dodatnu vrijednost publici.

4. Priređeni sadržaj ne smije biti samo kopiran (nikako kopiran cijeli tuđi sadržaj ili pak dio tuđeg sadržaja) već je poželjno da kurator ponudi vlastitu perspektivu ili komentar sadržaja koji preporučuje.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga