• 12/17/2015
  • Jasno&Glasno tim

Društvenomrežni trendovi u 2016. godini

Očekuje nas zanimljiva godina na društvenim mrežama. Novi oblici komunikacije, oglašavanja, nova tehnološka rješenja i još puno zanimljivih mogućnosti, čekaju da iskoristimo njihov puni potencijal.

Facebook video

U svojim nastojanjima da YouTubeu preuzme primat u videosadržajima, Facebook će i tijekom 2016. godine nastaviti ohrabrivati korisnike da videosadržaj objavljuju direktno na toj društvenoj mreži. To znači još više mogućnosti u kreiranju contentmarketinških strategija za Facebook, ali i YouTube, odnosno različite pristupe u predstavljanju videa putem te dvije platforme.

Distribucija sadržaja

U 2016. godini do izražaja će doći i neke nove mogućnosti distribucije sadržaja na društvenim mrežama, kao što je na primjer Facebook Instant Articles. Za korisnike to znači da će im pristup sadržaju biti još brži, a za brandove i medije da će se morati još više potruditi kako bi korisnicima pružili kvalitetan sadržaj koji će ih zainteresirati i pružiti im određenu korist.

Instant messaging

Instant messaging aplikacije u određenoj su skupini korisnika već popularnije od samih društvenih mreža, a aplikacije za dopisivanje polako ulaze i u poslovnu sferu. Facebook tako već testira “Business for Messenger” koji tvrtkama omogućuje osobniju i personaliziraniju komunikaciju s korisnicima njihovih proizvoda i usluga.

Oglašavanje na društvenim mrežama

Za sljedeću godinu predviđa se rast oglašavanja na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn), osobito videooglašavanja. Bit će dostupne nove opcije i novi alati za preciznije oglašavanje, odnosno targetiranje ciljnih skupina korisnika. Uz to, nove tehnologije i oblici objave sadržaja na društvenim mrežama mogli bi smanjiti trošak komunikacije, što bi moglo dovesti do porasta konkurencije, odnosno porasta prisutnosti kompanija na društvenim mrežama. Zbog toga bi mogle porasti i cijene oglašavanja na društvenim mrežama.

Oglašavanje na Instagramu

Od svih društvenih mreža najveći rast oglašavanja predviđa se na Instagramu. Najavljivano tijekom cijele 2015. godine, oglašavanje na Instagramu konačno je krajem godine postalo dostupno svima. U 2016. godini doći će do rasta broja korisnika, sve veći broj brandova prepoznat će ovu platformu kao potencijalni kanal obraćanja ciljnoj publici te će slijedom toga doći i do porasta oglašavanja. Upravo zbog lakoće izrade oglasa u poznatome okruženju Facebookovih platformi za izradu oglasa, ali i cijena oglašavanja koje smo i sami testirali, u 2016. godini očekujemo pravi procvat oglašavanja na toj društvenoj mreži.

Direktna prodaja

Jedan od važnijih trendova koji se predviđa za 2016. godinu je i porast prodaje direktno putem društvenih mreža, a tu se ponovno najviše ističe Facebook. Sa svim novim mogućnostima u oglašavanju putem Facebooka, za očekivati je i porast oglasa kreiranih s namjerom direktne prodaje proizvoda i usluga. Na Facebook se do sada primarno gledalo kao na izvrsnu platformu za stvaranje zajednice vjernih korisnika, izgradnju branda te imidža u očima potencijalnih potrošača. No, Facebook danas nudi vrlo širok spektar različitih tipova oglasa s točno mjerljivim ciljevima te targetiranjem prema veoma specifičnim interesima i ponašanju korisnika. Društvene mreže više nisu samo kanali za jačanje svjesnosti o brandu ili generiranje prometa na stranicu, nego i kanali prodaje, a time jača i fokus na ROI. Samim time, integracija e-commerce mogućnosti u društvene mreže, aplikacije i oglase postaju uobičajena pojava – “buy” gumb u 2016. godini bit će “must have” na društvenim mrežama.

Real Time komunikacija

Sve će više na važnosti dobivati i social media live streaming, odnosno real time komunikacija. Možemo očekivati kako će se u 2016. godini korisnici na društvenim mrežama mnogo više angažirati u plasiranju sadržaja u “stvarnome vremenu,, naravno, kad je riječ o sadržaju i informacijama koji su relevantni za njih. To ujedno znači da će tvrtke morati uložiti više napora u kreiranje sadržaja i događanja koji će zainteresirati korisnike te privući i zadržati njihovu pozornost.

Demografija

Promjena demografske strukture korisnika svake od društvenih mreža imat će znatnijega utjecaja na društvenim mrežama. Taj trend zahtijevat će od poduzeća prilagodbu načina komunikacije, vrste sadržaja i informacija koje će se objavljivati na društvenim mrežama. Drugim riječima, iste strategije ne mogu primijeniti za Snapchat, na kojemu se nalazi pretežno mlađa publika, ili Facebook koji je već odavno obuhvatio sve demografske strukture.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga