• 04/04/2016
  • Jasno&Glasno tim

Saznajte sve o oglašavanju putem alata Google AdWords

Kako odabrati pravu Googleovu platformu za marketinšku kampanju? Saznajte sve o oglašavanju putem Googleove pretraživačke i prikazivačke mreže te o njihovim prednostima i manama.

Mnogi nisu upoznati sa svim mogućnostima oglašavanja putem internetskoga giganta zvanog Google pa u planiranju svojih oglašivačkih kampanja – zbog nepoznavanja pravila, prednosti i mana oglašavanja – pogrešno postavljaju svoje kampanje i ne ispunjavaju željene ciljeve. Ono što je od krucijalne važnosti pri odabiru platforma Google AdWords ili Google Display je tko stoji ispred ekrana i gleda u vaš oglas. Najvažnije je definirati krajnjega korisnika.

Zamislite na trenutak Marka. Marko se upravo uselio u svoj novi stan i traži kvalitetnoga i povoljnog vodoinstalatera u Zagrebu. Marko, naravno, uključuje svoj kompjutor i odlazi na najveću svjetsku internetsku tražilicu Google te utipkava sljedeće ključne riječi: povoljni vodoinstalater u Zagrebu. Google mu ponudi podugačak popis ponuđača vodoinstalaterskih usluga koje svoje usluge prezentiraju putem svojih internetskih stranica. Oni koji će mu prvi zapeti za oko su vodoinstalateri koji koriste Google AdWords i svoje usluge oglašavaju na tražilici tako da se njihove web stranice prikazuju kao prvi rezultati pri pretrazi. Marko preleti pogledom oglase i za oko mu zapne jedan koji svoje usluge nudi brzo i po povoljnim cijenama.

Sada zamislite Saru. Sara živi u Njemačkoj i na nekome blogu o putovanjima informira se o najboljim europskim destinacijama za romantična putovanja. Istodobno, u kutu oka prikazuje joj se atraktivan banner s pozivom da klikne i sazna sve o najboljemu odmoru u Hrvatskoj. Saru privlači fotografija s bannera i poziv da sazna više te klikom na banner odlazi s članka koji je upravo čitala i počne maštati o svojem putovanju u Hrvatsku.

Ta dva primjera zorno vam pokazuju u čemu se razlikuju te kako se koriste spomenute dvije Googleove platforme za oglašavanje.

Googleova pretraživačka mreža

S obzirom na to da ova platforma prikazuje rezultate na temelju upita, odnosno upisanih ključnih riječi u tražilici, koristi se kada ciljamo korisnike koji već znaju što žele. To su korisnici koji su već vrlo vjerojatni kupci usluge te im je potrebno samo odabrati odgovarajućega ponuditelja proizvoda ili usluga.

Googleova pretraživačka mreža upravo se zbog toga koristi za završnu fazu ciklusa kupnje, pri čemu oglašivači svojim tekstualnim oglasima pokušavaju privući pozornost upravo na sebe te se istaknuti u odnosu na konkurenciju, i to s limitiranim prostorom od 25 znakova za naslov i 70 znakova za tekst oglasa. Pročitajte i o tome kako Google AdWords “preuzima vlast” na stranicama s rezultatima pretraživanja.

Googleova prikazivačka mreža

Ova mreža obuhvaća više od 90 % internetskih stranica na kojima je moguće postaviti svoje tekstualne, slikovne i videooglase te se u prvome redu koristi kada svojim oglašivačkim kampanjama želimo dosegnuti široku populaciju korisnika, čak i onih koji u tom trenutku i ne razmišljaju intenzivno o proizvodu i usluzi koju nudimo. Ta faza zove se brandiranje te izgradnja svijesti i imidža o proizvodu.

Prednost takve vrste oglašavanja je u tome što možete točno odabrati na kojim web stranicama želite prikazivati svoje oglase, odnosno ciljati prikaz svojih oglasa prema sadržaju na internetskoj stranici, ali i demografskim obilježjima korisnika. Ono što takvo oglašavanje čini atraktivnim je i mogućnost remarketinga, odnosno ponovnoga prikaza oglasa točno onim korisnicima koju su već posjetili vašu web stranicu ali nisu završili proces kupnje.

Važno je prikazati oglas na pravome mjestu u pravome trenutku pa zbog toga oglasi na prikazivačkoj mreži imaju mnogo manji broj klikova u odnosu na broj prikaza, ali i sam prikaz oglasa gradi imidž i ostaje u svijesti korisnika koji ga je vidio.

Kako napraviti uspješnu Google kampanju 

Nakon što ste saznali glavne razlike te prednosti i mane spomenutih oglašivačkih mreža, potrebno je definirati u kojoj su fazi ciklusa kupnje vaši korisnici i jesu li upoznati s vašim proizvodima i uslugama. Ako nisu, Googleovu kampanju treba početi na prikazivačkoj mreži te upoznati korisnike s ponudom kako bi se povećala potražnja, a tako i broj upita putem tražilica. Nakon što se kreira potražnja i korisnici počnu samostalno preko tražilice istraživati vašu kompaniju i njezine proizvode i usluge, možete pokrenuti i oglašivačku kampanju putem pretraživačke mreže.

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga