• 08/17/2016
  • Jasno&Glasno tim

Savjeti za uspješne nagradne natječaje na društvenim mrežama

Svi koji se bave marketingom ili community managementom na društvenim mrežama barem jednom su se susreli s nagradnim natječajima. Mnogi često zamijene nagradne natječaje s nagradnim igrama, ali među njima postoje jasne razlike. Dok se u nagradnom natječaju sudionici nagrađuju prema nekom umijeću, kreativnosti ili sposobnosti, u nagradnoj igri ključni čimbenik je isključivo sreća. Zbog zakonske regulative, na društvenim mrežama se češće održavaju nagradni natječaji nego igre na sreću jer su lakši za provođenje.

Kada se izrađuje strategija promocije usluge ili branda, onda se rijetko što može mjeriti s nagradnim natječajem prema privlačenju broja korisnika na društvenim mrežama. Osmisliti nešto revolucionarno u tom segmentu postaje sve teže te je sve više prepreka na putu ka uspješno obavljenom natječaju. Počevši od realizacije natječaja, poput najbržeg točnog odgovora do korisničkog nesportskog skupljanja likeova, community manageri mogu se naći u problemu. Donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako što uspješnije provesti nagradne natječaje na društvenim mrežama i ostvariti marketinške ciljeva branda te izbjeći potencijalne zamke.

Ciljevi i učestalost

Kada planirate pokrenuti nagradni natječaj, važno je ustanoviti marketinške ciljeve koje želite ostvariti. U skladu s njima kreirajte mehanizam nagradne igre (najbrži ili najkreativniji odgovor) i samu dinamiku. Angažirajte korisnike, potaknite ih da se potrude, ali ne dopustite da vaša zajednica živi samo od nagradnih natječaja. Prečestim organiziranjem nagradnih natječaja otvarate vrata lovcima na nagrade kojima nije važan vaš sadržaj, nego nagrada. Prerijetkim i gotovo nikakvim organiziranjem, vaša publika može se uspavati i postati pasivan promatrač bez entuzijazma.
Lovce na nagrade je lako uočiti jer najčešće imaju otvorene profile na kojima se vidi šeranje bojnih natječaja s različitih stranica. Takvi fanovi najčešće nisu vjerni nijednom brandu.

Pravila natječaja

Jedna od najvažnijih stavki tijekom organiziranja natječaja jesu pravila. Njima ćete u neku ruku zatvoriti vrata lovcima na nagrade te ćete moći predvidjeti moguće scenarije koji bi vam mogli pretvoriti običnu igru u pravu noćnu moru. Ne podcjenjujete korisnike i raspitajte se oko mogućih negativnih posljedica. To će vam dati dodatnu perspektivu i pomoći vam da shvatite što točno želite od natječaja. Neki od uzroka negativnih posljedica su nedefinirano vrijeme objave pobjednika ili nedefinirana pravila o tome tko može sudjelovati u natječaju. Važnije su priprema i informiranost prije same organizacije.

Plasman

Biranje platforme na koju ćete plasirati nagradni natječaj također je povezano s ostvarivanjem marketinških ciljeva. Ako želite povećati angažiranost, onda izaberite dobri stari timeline post u kojemu jednostavnim pitanjem potičete korisnike da sudjeluju, a rezultat će biti brzo vidljiv. Ako, želite nešto više od samoga engagementa, poput podataka o korisnicima, onda izaberite aplikaciju ili neki drugi software koji će vam pomoći da prikupite sve potrebne informacije. U aplikaciju je uvijek potrebno uložiti više resursa, no ponekad je aplikacija za ostvarivanje određenih ciljeva najbolji izbor.

Pogledajte neke od primjera natječaja koje smo radili za Privrednu banku Zagreb kao što su natječaj “Što te inspirira” i “Banka inovacija”.

Također, nedavno smo održali nagradne foto-natječaje koji su se odvijali kroz timeline na Facebooku za dva različita klijenta u sklopu kojih smo primili više od 700 fotografija naših korisnika.

Negativni komentari

Nakon organiziranja nagradnoga natječaja, negativni komentari nisu rijetka pojava. Najčešće se javljaju oni koji misle da odluka o pobjedniku nije bila pravedna iako je navedeno da o pobjedi odlučuje primjerice žiri od nekoliko članova te su njihove odluke subjektivne. Ipak, nije dobro uvijek ignorirati ovakve komentare. Najbolje je odgovoriti korisniku i objasniti da je sve navedeno u pravilima i da im želite pobjedu u sljedećem nagradnom natječaju.

Jednostavnost, usklađenost s brandom i user friendly mehanizam natječaja doprinijet će većem broju sudionika igara, a sama promocija sigurno će uroditi plodom. Taj plod su brojke koje vam ostaju nakon završetka natječaja, kao i broj zadovoljnih i angažiranih korisnika.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga