• 09/27/2013
  • Jasno&Glasno tim

Real time marketing, trenutačni hit

Premda ćemo na Wikipediji naći pomalo šturu definiciju real-time marketinga koja nije usko vezana za društvene mreže, treba reći kako su upravo društvene mreže doprinijele tome da marketing postane trenutačan. Možda bismo ga mogli nazvati i reakcijskim, a u nas i vani često ga se može vidjeti na Twitteru. No za onaj na Twitteru morate doista dobro poznavati domaću zajednicu: tko čeka dijete, koje pivo tko pije, kakva serija se gleda, gdje se ide na more – samo je osnovni set informacija. Marketing u realnom vremenu funkcionira na sličan način na koji funkcioniraju Google oglasi – tražite li ”skijanje 2014.”, Google će vam ponuditi stranice koje oglašavaju skijanje. Model koji volimo jer nam ne nameće proizvode ili usluge koje nam uopće ne trebaju.

Jedan od posljednjih takvih primjera je reakcija proizvođača tjestenine Garofalo na homofobne izjave CEO-a Barille. Odlična reakcija u pravo vrijeme u kojoj slika sve govori (prijevod bi bio Nije bitno s kim to radiš, bitno je da je al dente, tnx Nenad Vukušić).

Update: čini se da ovu sliku nisu napravili u Garofalo tjesteninama, već da je to netko drugi učinio umjesto njih. Lekcija: I vaši korisnici mogu napraviti real time marketing akciju, svidjela se ona vama ili ne. Hvala Ivana Pavić što je skrenula pažnju!

gorofalo

Puno popularnija bio je Nokijin tvit nakon što je izašao novi iPhone:

capture_001_26092013_103548

Više od 40 000 retvitova i gotovo 11 000 stavljanja u favorite potukli su dotadašnjeg rekordera, Oreo, čiji je tvit Dunk in the dark držao rekord po broju retvitova. Dakako, ima i dobrih reakcija na provokaciju – kada je @adtothebone tvitnuo: ”Saw a bird had crapped on Smart Car. Totaled it”, @smartcarusa je odgovorio infografikom u kojoj su pokazali kako bi za tako nešto bilo potrebno 4,5 milijuna ptica.

smart

Nakon što je pak u jednoj epizodi serije Breaking bad  rečenica I’ll send you to Belize upotrijebljena kao sintagma za ubojstvo, turistička zajednica Belizea ponudila im je besplatno ljetovanje, što su naravno popratili svi mediji, uključujući i New York Times. I u nas se ponekad dogodi kakva reakcija na Twitteru, naročito kod nas koji smo na ovoj društvenoj mreži posljednje četiri godine, no reakcijski marketing nije ipak tako čest. Tu svakako nedostaje malo više opuštenosti i hrabrosti, naročito kod velikih tvrtki. Strahuju ponekad s razlogom jer za real-time marketing treba osjećaj za trenutak, koji sudeći prema autoru bloga Real marketing sucks ovi brendovi nisu imali. U marketingu koji se odvija u realnom vremenu na Twitteru sigurno neće biti uspješni oni koji su povezali Twitter profil s Facebookom pa samo jednosmjerno prenose, kao ni oni koji su na ovoj društvenoj mreži svakih nekoliko dana. Jer kako je valjda i jasno, u ovakvom tipu marketinga najvažnija je brzina. No ima i nekoliko drugih pravila koja preporučuju marketinški stručnjaci, a s kojima se samo možemo složiti.

1. Opustite se. Prestanite biti uštogljena korporacija u kojoj svaka objava mora ići predsjedniku uprave na odobrenje. Imajte hrabrosti reagirati i biti zabavni. Nekad će vaša mikrokampanja biti hit, nekad neće. Pomirite se s tim.

2. Šaljite pravu poruku, u pravo vrijeme, pravoj osobi. Kontekst je ključ.

3. Pazite na komunikacijski kanal. Nešto što dobro prolazi na Twitteru, možda neće biti zanimljivo na Facebooku.

4. Budite dio zajednice. Ne možete samo doći, tvitnuti i objaviti: ”Mi smo super, a naš proizvod još bolji” i otići.

5. Reagirajte. Baš kao što smo mi reagirali ovim tekstom na Garofalo 🙂

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga