• 01/07/2014
  • Jasno&Glasno tim

Predviđamo: 10 trendova na društvenim mrežama u 2014.

Nakon osvrta na događanja na društvenim mrežama u 2013. godini i predviđanja trendova u content marketingu u 2014., vrijeme je da s vama podijelimo naša predviđanja trendova na društvenim mrežama za 2014. godinu. Evo što smatramo da bi mjeseci pred nama mogli donijeti u dinamičnom i uzbudljivom svijetu društvenih mreža.

10. Sve važnija uloga UGC-a

User generated content sve više će dobivati na važnosti i postajati neizostavan dio svake ozbiljnije marketinške strategije. Prikupljanje fotografija i videozapisa korisnika, njihovih komentara, preporuka, iskustava, priča i sličnog s jedne je strane neprocjenjiv input za analizu ponašanja korisnika pojedine kompanije. S druge strane, među zajednicom tih istih korisnika UGC nedvojbeno ima veću vrijednost od uobičajenih korporativnih objava i promotivnih poruka, iz jednostavnog razloga što ga korisnici prepoznaju kao sadržaj s kojim se mogu poistovjetiti.

9. Intenziviranje B2B komunikacije

Pri spomenu online prisutnosti na društveno-mrežnim platformama do sada je u prvom planu bio B2C marketing, no sve je više pokazatelja da svoje mjesto na društvenim mrežama nalaze i B2B orijentirane kompanije i brendovi. U ovome do sada je prednjačio LinkedIn, a slijede ga Twitter i Facebook. Uzrok tome je promjena u načinu razmišljanja i obraćanja publici, jer se, kao i B2C, i B2B tvrtke u komunikaciji posredstvom društvenim mreža obraćaju prvenstveno korisniku kao pojedincu, a tek onda kao potencijalnom poslovnom subjektu.

8. The rise of Instagram

Popularnost foto sadržaja među korisnicima društvenih mreža ne jenjava stoga je za predvidjeti da će i društvene mreže fokusirane na dijeljenje istih uživati sve veću popularnost. U Hrvatskoj bi to u prvom redu mogao biti Instagram koji je nakon Facebookove akvizicije znatno povećao broj korisnika, kako u inozemtstvu tako i kod nas. Osim toga, manje društvene mreže, pogotovo one fokusirane na vizualni sadržaj, plijenit će sve više pažnje kompanija koje će se svojim nastupom na njima pokušati dodatno približiti svojim postojećim i potencijalnim korisnicima.

7. Plaćanje za Reach na Facebooku

Društveno-mrežni div u 2013. godini smanjio je količinu sadržaja kojeg inicijalno vide fanovi pojedine Facebook stranice. Sukladno tome porastao je interes tvrtki za oglašavanjem na ovoj platformi. Taj trend bit će još naglašeniji u godini pred nama, odnosno borba za prikaze postova korisnicima i dalje najpopularnije društveno-mrežne platforme bit će još veća. Komapnije će ulagati sve značajnije budžete u oglašavanje na Facebooku (ali i na ostalim društvenim mrežama!) kako bi osigurale prikazivanje svojih sadržaja i povećale doseg svojih poruka.

6. Fokus na više društveno-mrežnih platformi

Odabir jedne društvene mreže, i to one među korisnicima najpopularnije, možda se čini kao logična odluka, no sve više tvrtki i brendova počinje uviđati višestruke prednosti kombiniranog korištenja različitih društvenih mreža. Druge društvene mreže nude i drugačiji način komunikacije pa se ovako otvara mogućnost odabira onoga što je najprikladnije za određeni brend, prvenstveno u vidu tipa sadržaja koji može generirati te fokusiranog približavanja publici koja se pojedinom platfomom služi.

5. Tek dolazi vrijeme za Google+

Što reći za Google+ mrežu osim – krajnje vam je vrijeme da otvorite svoj G+ profil! Uz sve benefite koje Google+ pridaje rezultatima na svojoj tražilici (authorship i +1 sugestije), vrlo je vjerojatno da će dosadašnja Facebook publika usmjeravati svoje klikove i na news feed Googleove društvene mreže. Naravno, obavezno moramo spomenuti i skorašnje lansiranje promoviranih postova kojima se planira dosegnuti još veća društveno-mrežna masa. Ne tratite ni trenutka, dođite na Google+!

4. Kreiranje vlastitih društvenih mreža

Pokretanje vlastite društvene mreže jednostavnih funkcionalnosti stvara interaktivnu zajednicu koja pojačava digitalnu pristutnost brenda. Tvrtka ili brend ovako se na suptilan, ali efikasan način približava korisnicima i daje im na važnosti, istovremeno dobivajući pristup besplatnom sadržaju kreiranom od strane korisnika (i dostupnom za daljnje dijeljenje), na koji će oni sami nerijetko reagirati bolje nego na nešto što im je ponuđeno. Također, ovakve platforme nude bolje mogućnosti analize ponašanja i preferenci korisnika što su za kompanije podaci od velike vrijednosti.

3. Vizualno voli mobilno

2013. godine bili smo svjedoci intenzivnog dijeljenja fotografija i video sadržaja koji su prevladali nad običnim tekstualnim postovima. Predviđamo da će se ovaj trend nastaviti u 2014. godini. U prilog i tome ide i pojava servisa Vine o kojem smo već pričali. Iako je spomenuti servis nedavno predstavio i svoje desktop izdanje, ne treba posebice spominjati kako će 2014. godina biti godina ljubavi vizualnog sadržaja na mobilnim uređajima.

2. Autentičan sadržaj je kralj!

Sadržaj, sadržaj, sadržaj! O sadržaju će ovisiti vaša cijela marketinška strategija, ne samo ove, već i narednih godina. No kakav ćete sadržaj plasirati vašim korisnicima, čitateljima, fanovima? Hoće li vas čitati? Kako će vaše poslovanje postati zamijećeno među svim ostalim porukama koje se svakodnevno objavljuju na webu i društvenim mrežama? Autentičnim sadržajem i originalnom content marketinškom strategijom zbog koje ćete i “običnom” postu na nekoj od društvenih mreža dati svojoj zajednici razlog više da mu posveti pažnju! Osim toga, zašto biste kaskali za drugima, dijeleći tuđe sadržaje, kad možete stvarati svoje sadržaje i biti predvodnik trendova?

1. #svedigitalno

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga