• 04/08/2014
  • Jasno&Glasno tim

Pet savjeta za distribuciju sadržaja

Na pisanje pojedinih blog postova, odnosno na njihovo vizualno dotjerivanje i uređivanje, znamo potrošiti i nekoliko dana. Podrobno istražujemo temu, pišemo prvi i drugi draft, dogovaramo s našim dizajnerom kako bi sve trebalo izgledati, uređujemo objavu. I jednom kada je objavljena, to je tek pola posla jer potrebno je pobrinuti se za distribuciju tog sadržaja.

Slijedi pet stvari kojih se držimo kada distribuiramo sadržaj u Hrvatskoj.

1. Oglašavajte se na Facebooku


Najveći generator prometa prema našem blogu je Facebook, a vjerujemo da je tako i s drugim medijima/blogovima. Postove objavljujemo jednom, ali ih redovito oglašavamo na Facebooku tijekom mjeseca u kojem su objavljeni. Oglašavanje na Facebooku dosta je važno i, u našem slučaju, kvalitetno – možete precizno targetirati svoju publiku, cijena je dovoljno niska, a promet svakodnevan.

2. Pažljivo osmislite naslov


Naslovi su iznimno važni za distribuciju sadržaja. Možete imati stotine dolara uloženih u kampanju, no ako naslov nije klikabilan, neće pomoći. I to pravilo vrijedi za sve kanale putem kojih distribuirate sadržaj. Ovo ćemo obraditi u jednom zasebnom postu, sada ćemo samo spomenuti: nevjerojatno je koliko domaćih newslettera ima naslov Newsletter ili Ime tvrtke newsletter. Biste li radije kliknuli na Newsletter 002 ili Otkrijte tajne content marketinga? I to vam je odgovor na pitanje zašto je naslov newslettera jedan od najvažnijih elemenata.

3. Dijelite na LinkedInu


S obzirom na to da u poslu najčešće surađujemo s drugim tvrtkama, iskorištavamo LinkedIn za dijeljenje sadržaja. Ponekad će jedan klik s LinkedIna vrijediti više nego tko zna koliko s Facebooka ili drugih društvenih mreža. Preduvjet za ovo je, naravno, da znate gdje vam je publika. LinkedIn neće donijeti mnogo posjeta, ali ni ne treba jer ovo nije lov za prvo mjesto po posjećenosti.

4. Napravite newsletter


Važna karika u distribuciji sadržaja s našeg bloga je newsletter. Šaljemo ga jednom tjedno i u njemu se, između ostaloga, nalaze poveznice na dva naša blog posta. Tu su naslov, lead i slika, što znači da imamo tri pokušaja ”nagovaranja” korisnika da klikne – naslovom, leadom i otvornom fotografijom.

5. Ponavljajte sadržaj


U našoj temi Kako isti sadržaj iskoristiti više puta dotaknuli smo se ove teme – koristite isti sadržaj u različitim formatima. Primjerice, od posta Pet savjeta za distribuciju sadržaja možete napraviti infografiku, izvući svaki savjet u zasebnu ilustraciju koju ćete podijeliti na društvenim mrežama, skratiti svaki savjet na 140 znakova i objaviti ga na Twitteru (s poveznicom na tekst), ponoviti cijeli post na društvenim mrežama za koji mjesec, dodati ga u newsletter nakon šest mjeseci…

Ovo se u našoj praksi pokazalo kao dobitna kombinacija, no kao i svi, i mi neprestano testiramo nove i stare platforme te donosimo odluke na temelju rezultata.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga