• 07/09/2015
  • Jasno&Glasno tim

Oživite svoj Twitter račun

Otvorili ste Twitter račun, redovito objavljujete tvitove, ali nekako vam se čini da vas nitko ne zamjećuje? 

Nemate više ideja o tome kako prezentirati sadržaj osim standardne prakse “nekoliko riječi + skraćeni link”? Vrijeme je da unesete malo više živosti u svoj nastup na Twitteru i probudite vlastitu kreativnost, a mi vam donosimo nekoliko smjernica koje će vam u tome pomoći!

Nije sve u tekstu, ima nešto i u slici…

Twitter je počeo kao tekstualni servis, ali kako je vizualni sadržaj postajao sve popularniji i zastupljeniji na društvenim mrežama, i “plava ptičica” s vremenom se priklonila trendu. Tvit sa slikom u pravilu privlači više pozornosti, a kako biste do maksimuma iskoristili vizualni potencijal nemojte koristiti generičke slike i one u lošoj rezoluciji. Ako, primjerice, na Twitteru objavljujete slike svojih proizvoda, izbjegavajte “promidžbeni” pristup te pokušajte napraviti nešto originalno i duhovito. Strani brandovi, poput KitKata i Orea, odavno su već poznati kao majstori u tom području i njihovi tvitovi redovito rezultiraju velikom interakcijom korisnika. Učite od najboljih!

… i nešto u videu!

Imate YouTube kanal sa zanimljivim videosadržajem? Podijelite videozapise s fanovima na Twitteru, koji ih ionako mogu pogledati a da ne napuštaju tu društvenu mrežu! Isto vrijedi i za servis Vine, koji je dobro integriran s Twitterom, s obzirom na to da je riječ o vlasnički povezanim kompanijama. Videosadržaj se ne mora uvijek odnositi na vaše proizvode, usluge ili branšu – ponekad si dajte oduška i podijelite s korisnicima nešto opušteno, zabavno i zanimljivo. Naravno, svemu dajte opis i određeni kontekst.

Retvitajte sadržaj ostalih korisnika

Uz “fejvanje”, retvitanje je najednostavniji način interakcije na Twitteru, a ljudi svakako vole kad ih drugi zamijete ili podijele njihov sadržaj. Ako ste naišli na zanimljiv sadržaj na Twitteru, svakako ga retvitajte ako mislite da bi mogao zanimati vaše followere. Na taj će vas način primijetiti i ostali korisnici, a ponekad će vam zahvaliti i oni koje ste retvitali. Naravno, retvitajte s mjerom, nemojte djelovati kao da želite dobiti pozornost “na silu”. Također, nije naodmet retvitati i neku vijest ili aktualnost s drugih službenih računa, pogotovo ako su na neki način povezani s onime čime se bavite. Time dajete ostalima do znanja da pratite što se zbiva oko vas, što vam u svakom slučaju ne može škoditi. S druge strane, profili koji objavljuju isključivo vlastiti sadržaj djeluju poprilično monotono, a to sigurno ne želite.

Implementirajte Twitter Cards

Twitter Cards je skup opcija koje tvitove obogaćuju sažecima, fotografijama, videima i ostalim sadržajem, odnosno osiguravaju da ne djeluju generički. “Kartice” mogu rezultirati većim angažmanom i pozornošću korisnika, ali i potaknuti na preuzimanje aplikacija, ako je to vaš segment poslovanja. Za njihovu implementaciju potrebno je dodati nekoliko linija HTML koda na vašu web stranicu, a detaljnije upute donosi Twitter na svojoj službenoj stranici.

Hashtag je i dalje važan

Hashtagovi su jedno od glavnih obilježja Twittera, ali mnogi ih još uvijek ne koriste na pravi način. Ubacivanje adekvatnog hashtaga u tvit omogućit će da vaša poruka dođe do većeg broja korisnika, pa je potrebno i pratiti koje hashtagove korisnici najčešće koriste i u kojem kontekstu, a pritom je bitno imati u vidu i lokalne okvire. Primjerice, kod nas su još uvijek popularni #prvasmjena ili #trecasmjena (koji definiraju doba dana u kojem je tvit objavljen), ali i #posao, #onokad, #politikahr… Ako se sadržaj vašeg tvita može povezati s popularnim hashtagovima, svakako to iskoristite.

Pritom ipak pazite da ne pretjerujete s njima jer će u suprotnom tvitovi izgledati nepregledno – dva hashtaga unutar jednoga tvita sasvim su dovoljna. Ako trebate kreirati jedinstveni hashtag (primjerice u povodu organizacije nekoga događaja ili nagradnog natječaja), svakako provjerite da isti možda već ne postoji i imajte u vidu da bude kratak te smislen u kontekstu u kojemu se koristi.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga