• 09/21/2016
  • Jasno&Glasno tim

Osvajanje srca njemačkih turista ili kako zainteresirati ciljnu skupinu?

Komunikacija se na društvenim mrežama u turističkom sektoru na prvi pogled čini zahvalnim poslom. Sunce, more, atraktivne slike s odredišta, isticanje prirodnih ljepota… Likeovi i shareovi dolaze sami od sebe, zar ne? To nije potpuno točno, iako bismo voljeli da je tako. Oblikovanje nastupa na digitalnim platformama mnogo je složenije i zahtjevnije, stoga vam donosimo nekoliko koraka koje trebate savladati kako biste u tome bili uspješni, te u konačnici pretvorili like u book!

1. Precizno odredite ciljne skupine

Polazišna točka, kao u svakoj strategiji nastupa na društvenim mrežama, nalazi se u odgovoru na pitanje kome se obraćate. U turističkom se sektoru ciljna publika često nalazi na nekoliko razina. Primjerice, s kojih tržišta dolaze vaši gosti. Jesu li Nijemci, Talijani, Slovenci ili možda Rusi? Kako ljetuju? Dolaze li s obitelji, u društvu prijatelja, ili možda traže romantični odmor za dvoje? Zanima li ih specifičan aktivni odmor ili pak potpuno opuštanje? I posljednje, ne i najmanje važno, želite li osvojiti njihovo srce prvi put, ili zadržati njihovu vjernost destinaciji? Mnogo je neodgovorenih pitanja, stoga se potrudite pronaći kvalitetan insight koji će vam pomoći u pronalasku odgovora te diferencirajte ciljne skupine prema svim aspektima.

2. Dobro upoznajte svaku ciljnu skupinu

Odredivši ciljne skupine kojima se obraćate, pravi posao tek počinje. Svaka ima specifične navike, želje i obrasce ponašanja. Na vama je da oblikujete social media persone koje će biti prototipom svakoga vašeg potencijalnog gosta. Nijemci, primjerice planiraju odmor ranije od Talijana, koji su skloniji odlučivati o odredištu u posljednji trenutak. S druge strane, korisno je znati da je talijanskim parovima s djecom jedan od najvećih motiva u odabiru blizina plaže. Nijemcima je s druge strane važnija dostupnost destinacije. Mnogo je čimbenika na koje treba obratiti pozornost. Školski praznici u Rusiji počinju mnogo ranije nego u Švicarskoj, a u Njemačkoj se datumi školskih praznika razlikuju po saveznim državama. Što je tek s državnim praznicima na tim tržištima? U oblikovanju poruka u turizmu, znanje doista jest moć.

3. U svakoj poruci istaknite pogodnosti

Odredivši kome se i kada želite obraćati, slijedi oblikovanje poruka. Komunikaciju precizirajte do posljednjeg detalja. Neka vaša poruka bude što konkretnija i usmjerenija na pogodnosti koje će privući pozornost potencijalnih gostiju. Hrvatska nudi jednu od najsunčanijih obala i jedno od najčišćih mora u Europi, ali što još nudi? Pobrinite se da poruci dodate neki konkretan razlog kako bi vaš gost odabrao upravo vas. Možda poseban popust na early booking, vrhunski sadržaji za fitness u hotelu, nenadmašna gastronomska ponuda ili pak luksuzni bazen s pogledom na plažu? Štogod odlučili istaknuti, učinite to jasno!

4. Usmjerite poruke

Kako učiniti da prava poruka dođe do vlasnika? Za početak, tu će vam pomoći razne mogućnosti i opcije targetiranja ciljnih skupina koje nude gotovo sve društvene mreže, primjerice prema lokaciji, jeziku i interesima. Ako se želite obratiti austrijskoj obitelji kampera koja je dosad ljetovali u Sloveniji, učinite to s preciznim optimiziranjem objava i oglasa. Želite li privući Britanca koji je istraživao vaš hotel za romantični odmor sa suprugom, ali ipak još nije donio konačnu odluku? Onda ga podsjetite na vaš romantični paket stvoren baš prema njegovim željama, i to iz njegova Facebook News Feeda, uz opcije oglašavanja remarketingom.

5. Probudite emocije

Možda vam se sve ovo čini poput čiste matematike. No, nije sve tako jednostavno. Ne zaboravite da turizam nije samo promidžba destinacija, nego i doživljaja. U komunikaciji na digitalnim platformama oslikajte autentične trenutke i doživljaje koje će vaši gosti imati prilike iskusiti, probudite njihove emocije, potaknite im maštu i dotaknite srce. I pritom budite jedinstveni!

Pratite li uspješno sve te korake, možete biti sigurni kako ćete pronaći put do srca vaših korisnika. A tada već počinje novi izazov ispunjenja njihovih očekivanja, koja ćete svake sezone iznova osvajati.

Pitajte nas kako!

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga