• 02/04/2015
  • Jasno&Glasno tim

A Oscara za content marketing dobiva…

Stigla je veljača, a kao pravi ljubitelji filma znamo što to znači – bliži se večer svečane dodjele Oscara, najprestižnije filmske nagrade koja nam budi znatiželju već mjesecima. Svoje favorite među nominiranima već imamo, a isto tako imamo i svoje kategorije u kojima dodjeljujemo nešto drukčije pozlaćene kipiće – Oscare za najbolji content marketing. Usput koristimo priliku da od sedme umjetnosti učimo i usvojeno znanje primijenimo u poslu.

Premda će samo jedan od ovih naslova osvojiti Oscara za najbolji film, svaki od njih zaslužio je po jednu nagradu u kategorijama najboljeg content marketinga.

 

Oscar za najbolje postavljene ciljeve i strategiju: Igra oponašanja

 

Imitation game

Content marketing ne možemo uspoređivati s nekoć najvećim problemom na svijetu, Enigmom, šifriranim komunikacijskim sustavom koji su nacisti koristili u međusobnoj komunikaciji tijekom 2. svjetskog rata, koja je, kako je general Denniston opisuje briljantnom britanskom znanstveniku Alanu Turingu – nerješiva. No Turingov odgovor – ”Dopustite mi da pokušam kako bismo to znali za sigurno” – mogla bi biti misao vodilja za prvi korak u realizaciji uspješnog contentmarketinškog projekta. Prije osmišljavanja i produkcije sadržaja važno je definirati njegov cilj.

Što smo naučili?

Svaki contentmarketinški projekt mora imati jasno definirane ciljeve, a njegova strategija i provedba moraju biti usmjerene prema njihovoj realizaciji.
Prije nego što krenete osmišljavati temu, pisati članak i razmišljati o izboru naslova, dobro promislite o tome što zapravo želite postići, a onda i kako ćete to postići.

 

Oscar za kvalitetu sadržaja: Snajperist

 

American Sniper

Unatoč polemikama koje su se rasplamsale oko Snajperista holivudskog veterana Clinta Eastwooda, film nastavlja rušiti rekorde gledanosti. Temeljena na istinitim događajima, priča je to o Chrisu Kyleu, najefikasnijem snajperistu u povijesti američke vojske. No dobra priča nije dovoljna za pozlaćeni kipić. Ono što Snajperista razlikuje od mnogih junačkih ratnih filmova jest odlična realizacija i istaknuta glumačka izvedba. Kako na filmskom platnu tako i riječima, kvalitetnu priču publici, odnosno čitateljima, prenijet će samo jednako kvalitetan sadržaj.

Što smo naučili?

Kvaliteta sadržaja preduvjet je za uspješan contentmarketinški projekt.
Originalna tema i zanimljiv naslov ponekad su dovoljni da privuku korisnike, ali ne i da zadrže njihovu pozornost. Kvaliteta sadržaja ono je što će čitatelji u konačnici cijeniti.

 

Oscar za najbolju vizualnu podršku sadržaju: Hotel Grand Budapest

 

GBH

Grandiozno predvorje hotela Grand Budapest uvodi nas u stilizirani, vizualno dojmljiv svijet jarkih boja, upečatljivih detalja i slikovitih scena u dalekom, a tako stvarnom svijetu izmišljene Republike Zubrowke. Od prvog do posljednjeg kadra obilježen prepoznatljivim potpisom redatelja Wesa Andersona, ovaj film po mnogočemu odskače od ostalih ovogodišnjih kandidata za najprestižniju filmsku nagradu, ali vizualni aspekt priče ono je čime osvaja na prvi pogled. Slično je i kod content marketinga.

Što smo naučili?

Kako bi lakše privukao pozornost čitatelja, sadržaj mora imati vizualnu podršku.
Ljudi su vizualna bića, a slika govori više od tisuću riječi. Nikome se ne čita jednoličan blok teksta od 5 tisuća znakova, bez ikakvih vizuala i fotografija, ma koliko on koristan i zanimljiv bio.

 

Oscar za najsnažniju poruku: Selma

 

Selma

Povijesna biografska drama Selma Ave DuVernay vodi nas kroz marš od istoimenog grada do Montgomeryja, glavnoga grada Alabame, tijekom američkog pokreta za građanska prava 1965. godine. Upoznajući nas s prošlošću, film nam pomaže da je povežemo i sa sadašnjošću u kojoj Amerika još uvijek nije lišena problema s rasizmom, o čemu svjedoče nedavni izrazi bunta u gradu Fergusonu u istoj državi. Prikaz jednog od ključnih trenutaka u američkoj povijesti snažna je i nadahnjujuća poruka o problemu koji je još uvijek aktualan, čime zaslužuje nagradu u kategoriji dobrog content marketinga.

Što smo naučili?

Dobar sadržaj ima snažnu poruku koja nadahnjuje.
Bilo da je riječ o magazinu, blogu ili newsletteru, cilj content marketinga je dodatna vrijednost proizvoda, a ne njegova prodaja. Potrudite se korisnicima biti – korisni. Inspirirajte ih!

 

Oscar za autentičnost sadržaja: Odrastanje

 

Boyhood

Posljednji projekt Richarda Linklatera, po mnogima jednog od najvećih talenata američke nezavisne filmske scene, već je osvojio brojne festivalske nagrade, a smiješi mu se čak šest Oscara. Film Odrastanje tranziciju od djetinjstva, preko mladosti do zrelosti prikazuje na originalan način, bez trikova. Ova drama snimana je 12 godina s istom glumačkom postavom, pa je tako glavni glumac Ellar Coltrane počeo snimanje sa 7, a završio s 19 godina. Kao i u sedmoj umjetnosti, u content marketingu bitno je izdvojiti se autentičnošću.

Što smo naučili?

Autentičnost sadržaja jednako je bitna kao i njegova kvaliteta.
Originalan autorski sadržaj ono je po čemu se dobar sadržaj razlikuje od odličnoga sadržaja. Budite dosljedni sebi i svojoj publici.

 

Oscar za konzistentnost sadržaja: Birdman

 

Birdman

Hvaljena crna komedija Alejandra Gonzáleza Iñárritua upoznaje nas s drukčijom stranom Hollywooda, predstavljajući nam Riggana Thomsona, istrošenog glumca u kreativnoj krizi. Od početka do kraja filma, s Thomsonom se družimo u jednom neprekidnom kadru, punih 119 minuta. Riječ je naravno o majstorskoj filmskoj montaži, ali i o dokazu važnosti konzistentnosti, što možemo preslikati i na content marketing.

Što smo naučili?

Kvaliteta i konzistentnost sadržaja ne idu jedno bez drugoga.
Članke objavljujte periodički, blog redovito ažurirajte, newsletter distribuirajte ustaljenom dinamikom, a svaki tip sadržaja ponudite u prepoznatljivoj formi na koju će se vaši korisnici naviknuti.

 

Oscar za emocionalni apel sadržaja: Teorija svega

 

Theory Of Everything

Drama Teorija svega nazvana je po jednom od najpopularnijih djela revolucionarnog znanstvenika Stephena Hawkinga, a snimljena prema biografiji njegove supruge, ostvarujući poseban romantičan ton. Pripovijedajući o njegovu životnom putu kroz sentimentalnu prizmu, ovo ostvarenje s lakoćom nalazi put do srca gledatelja. Emocije su važan dio međuljudske komunikacije, a kao takve mogu biti snažna podrška u kreiranju apela te u content marketingu, kada je to prikladno.

Što smo naučili?

Dobar sadržaj izaziva emocije.
Ne bojte se sadržajem apelirati na osjećaje. Drama može izazvati interes čitatelja, a humor stvoriti pozitivno ozračje.

 

Oscar za evaluaciju postavljenje strategije: Ritam ludila

 

Whiplash

Znate li da je prije nego što je snimio Ritam ludila, njegov scenarist i redatelj Damien Chazelle predstavio 18-minutni igrani film snimljen prema istom scenariju, istoga naziva? Nakon što je ovim svojevrsnim pilot-projektom osvojio publiku i kritiku, isto je ponovio u obliku dugometražnog filma koji se našao u društvu najboljih filmskih ostvarenja godine. Chazelle je, kao i njegov glavni lik, mladi glazbenik Andrew Neiman u želji da postane jedan od najboljih bubnjara u povijesti, imao ambiciozne planove, a ostvario ih je nakon pomnog praćenja i testiranja.

Što smo naučili?

Evaluacija rezultata contentmarketinških projekata važna je smjernica za daljnji nastup i aktivnosti.
Pratite svoje projekte i njihovu publiku. Analizirajte što vole čitati, na što klikaju, što retvitaju, što komentiraju i što lajkaju. Slušajte ih i prilagodite im se.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga