• 10/27/2015
  • Jasno&Glasno tim

Oblikovanje digitalnih persona na Facebooku

Znate li koje su dominantne karakteristike članova vaših zajednica korisnika na Facebooku?

Kako bismo bili sigurni da je zajednica korisnika na Facebookovoj fan stranici ona koju pojedina tvrtka želi okupiti oko svojega branda, prijeko je potrebno detektirati njezine karakteristike, interese, vrijednosti i potrebe. To radimo tako što se služimo podacima dostupnima putem Facebook audience Insightsa. Najbrojnija skupina korisnika unutar zajednice s vrlo sličnim i zajedničkim osobinama čini jednu digitalnu personu na Facebooku.

Da bismo uspješno komunicirali s tom zajednicom, nužno je razumijevanje njezinih ključnih karakteristika i dominantnih osobina, što nam pomaže da predvidimo kako one utječu na ponašanje korisnika na Facebookovoj fan stranici.

Ovisno o interesima i ponašanju prema brandu, definiraju se različite situacije za pojedinu personu (demografske karakteristike i slično). Zatim, određuje se motivacija korisnika, odnosno, odgovara se na pitanje zbog čega bi pojedina persona bila zainteresirana za proizvod ili uslugu koje brand nudi i na koji će način koristiti taj proizvod ili uslugu u odnosu na ostale korisnike.

Imajući na umu ta obilježja, kreiraju se različiti scenariji korištenja proizvoda ili usluga od strane pojedine Facebook persone. Na temelju dobivenih zaključaka marketinške aktivnosti na Facebooku testiraju se postavljanjem pitanja “Bi li to bilo zanimljivo/korisno personi X?”.

Izdvojili smo nekoliko digitalnih persona s Facebookovih stranica kojima upravljamo. Dostupne interese i podatke o korisnicima stavili smo u kontekst naših. Na taj su način nastali profili Facebook persona četiriju industrija s kojima se najčešće susrećemo.

 

Entertainment

digitalne_persone_na_facebooku-livio

Livio (23), iz Rijeke, nedugo nakon diplome, pronašao je posao u struci u malom IT poduzeću u rodnome gradu, no još uvijek je u potrazi za srodnom dušom. Slobodno vrijeme voli provoditi uz TV serije i filmove, a kao pravi filmofil, mora biti u toku s novostima iz svijeta TV-a i filma. O svojim omiljenim temama voli raspravljati online, dijeliti, ali i tražiti preporuke te razmjenjivati dojmove o njima.

 

Turizam

digitalne_persone_na_facebooku-chiara

Chiara (38) dolazi iz Verone i radi kao menadžerica u odjelu ljudskih potencijala u međunarodnom poduzeću koje se bavi nekretninama. Uz zahtjevan posao, obitelj joj je na prvome mjestu, a najveće joj je zadovoljstvo dragocjeno vrijeme provedeno sa suprugom i dvoje male djece, osobito ako je to tijekom godišnjega odmora. U potrazi je za destinacijom u Hrvatskoj na kojoj će njezine mališane zabaviti pregršt zanimljivog sadržaja, a ona i suprug moći će si priuštiti opuštajuće trenutke uz wellness i spa sadržaje.

 

Bankarstvo

digitalne_persone_na_facebooku-dunja2

Dunja (29) iz Zagreba već četiri godine radi kao prodajna predstavnica u osiguravajućoj kući. Svoje slobodno vrijeme najradije provodi posjećujući muzeje i izložbe sa suprugom te družeći se s prijateljima i kolegama s posla. Ova godina bit će važna za Dunju jer, osim što očekuju prinovu, ona i suprug odlučili su se na kupnju vlastitoga stana. Stoga Dunja trenutačno istražuje mogućnosti i opcije bankarskih kreditnih usluga.

 

Marketinška agencija

digitalne_persone_na_facebooku-adrian

Adrian (34) živi u centru Zagreba. Direktor je odjela marketinga u novootvorenoj privatnoj tvrtki koja se bavi trgovinom, a zbog prirode svojega posla često putuje. Uz marketing, koji je njegova strast a ne posao, voli kulturu i umjetnost. Veliku pozornost pridaje profesionalnoj edukaciji, nastoji biti ukorak s trendovima u digitalnome marketingu te prepoznaje njihovu važnost u kontekstu poslovanja tvrtke. Upravo je u potrazi za marketinškom agencijom koja će implementirati aktivnosti digitalnoga marketinga za tvrtku u kojoj radi.

Razumijevanje i prepoznavanje ključnih osobina zajednica na fan stranicama s kojima svakodnevno komuniciramo uvelike nam pomaže pri planiranju aktivnosti i kampanja. Cilj je ostvarivanje što je moguće boljih rezultata za tvrtke, ali i detektiranje te ispunjavanje potreba i želja članova zajednice fanova.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga