• 10/13/2016
  • Jasno&Glasno tim

Nostalgija u digitalnom marketingu

Facebook live, Instagram Stories, Snapchat… Riječ je o formatima koji nas glavnim značajkama, aktualnošću i ograničenom dostupnošću zovu na konzumaciju odmah i sada. Ako je real-time komunikacija na društvenim mrežama postala imperativom, zašto su nam feedovi i dalje puni On This Dayova, #TBT-ova i #FBF-ova? I još važnije, zašto nam oni mame osmijeh na lice?

Nostalgija u marketingu nije novi fenomen. Dokazano je da na pojedinca ima snažan psihološki učinak. Smanjuje stres, povećava samopouzdanje, osjećaj povezanosti s drugima i budi optimizam za budućnost. No to nije sve! Studije su pokazale kako osjećaji društvene povezanosti koji proizlaze iz nostalgije čine da ljudi pridaju manju vrijednost novcu, i samim time, troše ga slobodnije. Nostalgija može biti moćan marketinški alat, no kako uspomene na neka sretnija vremena integrirati u današnjem jurećem digitalnom svijetu? Donosimo par ideja.

Staro je novo!

Zahvaljujući sve većoj važnosti generacije millennialsa u demografskoj slici potrošača, neupitno je da su 2010-e nove 90-e. Tko će ostati ravnodušan na spomen Tamagotchija, Nokije 3310, VHS kazete ili Walkmana? Duh devedesetih postaje ljepilo između vas i ciljne skupine korisnika, ako ga pravilno koristite u službi content marketinga. Čim sadržajniji i vizualno dojmljiviji format, tim bolje! S druge strane, neki daleki život u kojem se fotografije treba razviti da bi se pogledale, a za pristup internetu čekati da se ukućani skinu s telefona, zvučat će zanimljivo i mlađim generacijama.

#TBT

Svaki brend ima svoju priču, a #TBT i #FBF odlični su načini njezina dijeljenja. Predstavite svoje retro izdanje, bilo da pokazujete mjesta, ljude, proizvode ili usluge. Pravila su vrlo jednostavna! Što je fotka starija, to je “nezamislivija” i to je više cool. Obratite pažnju na timing, ovisno o tome koristite li rašireniji hashtag #ThrowbackThursday ili njegovu nešto manje popularnu varijantu #FlashbackFriday. Pazite da hashtag koristite u pravilnom kontekstu, dakle da vaša fotka zaista otkriva prošlost, a ne tek običan dan prije nekoliko tjedana.

Osobne uspomene u krupnom planu

Ljubav prema lijepim uspomenama svima je zajednička, ali ipak su uspomene za svakog od nas posebne. Stoga potaknite korisnike da ih podijele. Dajte im ideju kako uspomene učiniti novima. To se može učiniti poigravanjem s vizualnom dimenzijom sadržaja. Kombinirajte video, fotografiju, grafičke elemente, tekst, sklad i kontrast, staro i novo. Pustite mašti na volju i iskoristite sve mogućnosti koje vam pojedine društveno-mrežne platforme danas nude. Budite inovativni.

Zagledajte se u prošlost i izvucite iz nje ono što će vam pomoći u budućnosti. Ako ne znate način, mi ćemo vam pomoći.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga