• 03/02/2016
  • Jasno&Glasno tim

Mobilna aplikacija ili responzivni site – što je bolje za kampanju?

O mobilnosti i svemu mobilnome ne treba razglabati jer su sve digitalne top liste već davno predvidjele sve veći rast korištenja mobilnih uređaja.

Ako želite zadržati i osvojiti nove posjetitelje svojih stranica, i time si intenzivirati posao i projekte, morate biti mobilni i prilagodljivi na mobilno.

Planiranjem i razvojem kampanja postavite si pitanje što će ostvariti najbolje rezultate – kreiranje responzivnoga sitea ili aplikacije? Najprikladniji izbor ovisit će o ciljevima koje postavite, a prije toga pročitajte prednosti svake od opcija i odaberite onu koja najbolje odgovara prirodi kampanje i njezinoj ciljanoj publici.

Responzivni web

Responzivni web dizajn (RWD) omogućuje jednostavan pristup web stranici preko mobitela, tableta ili nekog drugog mobilnog uređaja, a to automatski znači lakše i brže korištenje, pronalaženje informacija i, na kraju, pozitivno korisničko iskustvo. Korisnici nikada ne zaboravljaju trenutke frustracije zbog lošega mobilnog weba te beskrajne minute skrolanja i tipkanja kako bi došli do tražene informacije. Omogućite im lako korištenje prilagodljivim mobilnim sučeljem i sigurno će se vratiti. Osim jedinstvenoga korisničkog iskustva, vaš responzivni site lakše se pronalazi na Googleu, što je itekako važno za kampanju.

Najjednostavnije objašnjenje RWD-a je da je to zapravo postojeća stranica u malom koju će korisnici posjećivati jer im je lako pronaći: tražilicu, navigaciju po stranici bez registracije, jasne tipke koje prikazuju jasne radnje i, naravno, izgled i količina sadržaja prilagođena je svim tipovima mobilnih ekrana. Posljednje, ali ne i manje važno – mora biti omogućeno dijeljenje sadržaja s mobilnoga sitea na društvene mreže jer to, osim što korisniku pruža više mogućnosti, i vama donosi bolje rezultate. Još jedna zanimljivost je mobilno oglašavanje koje definitivno doživljava svojih 15 minuta slave i treba ga znati iskoristiti za dobrobit kampanja koje pripremate.

Mobilna aplikacija

Mobilnom aplikacijom proširujete svoju kampanju na tržište koje raste te svakim danom postaje sve veće i nepreglednije. Samim time, razvoj aplikacije mora biti pomno isplaniran, dizajn vrhunski, a user experience bez premca. Naravno, aplikacija tu ima prednost nad RWD-om i to nije sporno, ali što to sve znači za vas i vašu kampanju? Mobilna aplikacija bit će samo proširenje vaše mobilne strategije jer se smatra da prije samoga razvoja imate dobru responzivnu mobilnu stranicu. Mobilnom aplikacijom osigurat ćete privatnost i sigurnost svojih podataka, ali morat ćete biti maštoviti i pronicljivi pri nadogradnji kampanje, odnosno osmišljavanju dodatnoga sadržaja. Kao primjer, spomenut ćemo IKEA-inu mobilnu aplikaciju koja je skeniranjem kataloga stvarala posebnu interaktivnu platformu i projicirala nepostojeće komade namještaja u vaš stan, pomažući vam da odaberete najbolju opciju. Aplikacija je ostvarila 6,2 milijuna instalacija i postala marketinška aplikacija broj jedan za taj brend.

Personaliziran pristup korisniku, geolokacije i integracija s drugim mobilnim funkcijama neke su od ključnih postavki od kojih trebate krenuti u svoju kampanju. Ono što će vam možda stati na putu pri razvoju aplikacije je cijena razvoja za prilagođavanje operativnim sustavima te velika konkurencija sličnih aplikacija u kojima se možete izgubiti.

Kada pokrećete kampanju, razvoj neke od tih opcija, razmišljajte o publici koju ciljate i što je njezino područje djelovanja. Ako je vaš cilj sadržaj djeljiv među korisnicima, široka mobilna prisutnost i jednostavnija pretraga vašega sadržaja na tražilicama, onda je responzivni site izbor za vas. Ako, pak, želite uspostaviti bolje korisničko iskustvo, personaliziranost i bolju manipulaciju složenim izračunima, offline svijetom i procesorskom snagom, birajte aplikaciju.

Na temelju rezultata planirajte i prosudite što će vašu kampanju lansirati među uspješne poslovne projekte. Nakon toga, preostaje vam pronaći izvrstan razvojni i content tim koji zna kako stvoriti dobar sadržaj i kako ga još bolje producirati.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga