• 02/23/2017
  • Jasno&Glasno tim

Kuda idu izgubljeni pitchevi?

Važnosti dobre pripreme za pitch svjesni smo svi, no što kada se pitch u koji je uloženo iznimno mnogo vremena i truda – izgubi? Nakon početne nevjerice (bez obzira na to što je to normalna situacija u agencijskom životu), doći ćemo do zaključka da priprema za pitch nije uzalud utrošeno vrijeme i da ideje koje smo prezentirali nisu za baciti.

Više je načina na koji natječaji utječu na kreativno izražavanje jer se u zadacima često traži razmišljanje izvan prijašnjih okvira i iskustava. Tijekom prijava na natječaj atmosfera u uredu je drukčija nego inače, češće se sjeda za zajednički stol i priča o idejama i njihovoj realizaciji. Međutim, ako pitch nije osvojen, nema mjesta za očaj. Izdvajamo 5 razloga zašto je vrijeme provedeno u pripremi izgubljenog pitcha sve samo ne uzalud potrošeno.

Upoznavanje novih industrija

Klijent u čijoj branši nikada niste radili niti se bavili ičim sličnim uputio vam je poziv na natječaj? Izvrsno! To znači da ćete naučiti nešto novo i izaći iz svoje sigurne zone. Istraživat ćete zakonitosti i zanimljivosti nečega novog, a to vam može pomoći s postojećim klijetima, kao i u poslovanju općenito. Ako ipak izgubite pitch, to znači da će vam stečeno znanje pomoći za nekog budućeg klijenta u toj branši, a time se povećava mogućnost za pobjedu!

Testiranje novih formata i sadržaja

Izlazak iz sigurne zone preduvjet je za smišljanje inovativnih, dosad neviđenih ideja. Za pripremu pitcha uvijek možete testirati nove formate koje do sada niste, ali i možda stvoriti sadržaj koji nam možda ne bi pao napamet u svakodnevnom radu. Eksperimentirati sa svim elementima koji čine posao jedne digitalne agencije uvijek je dobro, a kad imate “testnu vožnju”, stvari ispadnu još bolje.

Prezentacijske i govorne vještine

Koliko često imate priliku prezentirati kreativnu ideju i strategiju pred stručnim ljudima iz neke tvrtke? Ako je odgovor “ne baš često”, onda je prezentacija na zadnjem pitchu bila izvrsna vježba govorničkih vještina i uvjerljivosti koja će vam trebati na vašem idućem natječaju.

Razvijanje kreativnosti

Sama priprema natječaja i razmišljanje o idejama može se shvatiti kao svojevrsno vježbanje kreativnosti. Istraživanje ideja, odmicanje od već viđenih realizacija, kreativni izraz i način realizacije sa svakim pitchem postaju sve bolji. Mislili ste da nikada ne možete doći do neke revolucionarne ideje jer jednostavno niste dovoljno kreativni? Prijavite se na nekoliko natječaja, vidjet ćete da ste u krivu.

Jačanje timskog duha

Zadnje, ali ne i manje bitno – timski se duh razvija i jača sa svakim natječajem – bez obzira na ishod pitcha. Ima nešto u zajedničkom cilju što tim čini posebno agilnim i željnim pobjede. Bitna je dobra dvosmjerna komunikacija i vodstvo koje usmjerava tim, a sve ostalo dolazi samo od sebe.

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga