• 08/24/2017
 • Jasno&Glasno tim

Kompletni vodič kroz planiranje sadržaja za novu web stranicu

  Kao agenciju, često nas angažiraju ili da izradimo web stranicu ili da se pobrinemo samo za njezinu sadržajnu stranu. Bez obzira na to je li riječ o financijskoj, građevinskoj ili IT industriji, sadržaj je uvijek najvažniji dio vaše web stranice. Iako bi to danas trebalo biti svima jasno, to, nažalost, ipak nije tako. Mnogo je web stranica na kojima ne možete brzo naći informacije niti doznati ono što vas zanima. Naravno, ekstravagantnost si možete dopustiti ako ste zaista iznimno dobro poznati ili ako vam web nije primarni prodajni kanal.

  Većini tvrtki web stranica ipak je veoma važna jer to im je prvi kontakt s kupcima. Zato se i sadržaju s kojim se kupci susreću treba ozbiljno posvetiti. Sadržaj možemo podijeliti na osnovni i dodatni. Osnovni je onaj koji se ne mijenja i koji npr. opisuje usluge, povijest tvrtke i sl., a dodatni bi mogao biti blog, press kutak ili novosti.

  Najvažnija pitanja koja trebate postaviti kod osnovnog sadržaja

  Koja je vaša publika?

  Ovisno o tome kome se obraćate, tako će biti i napisan vaš sadržaj. Nije isto odlučuje li o nabavi vašeg kompleksnog tehnološkog proizvoda IT menadžer ili netko kome IT jezik nije materinji. Jednostavnije rečeno, ako prodajete računalo koje ima SSD disk, IT menadžeru bit će dovoljno napisati da je disk SSD, dok ćete široj publici morati objasniti i prednosti takvog diska. (Njih je mnogo, svakako u 2017. uzmite računalo s SSD-om!)

  Poznavati publiku i pisati upravo za nju korak je bliže prodaji, a to vam je jasno i ako pogledate na vlastitom primjeru. Nesuvislo objašnjenje proizvoda ili usluge korisnika brzo vas vodi na drugu stranicu – kod konkurencije.

  Koji su ciljevi vašeg sadržaja?

  Sadržaj na vašoj web stranici nema jednaku važnost i ciljeve. Tako bi, recimo, opis proizvoda trebao navesti na kupnju, a dio O nama, među ostalim, dati dodatni kredibilitet i povjerenje potencijalnog kupca prema tvrtki. I zato se sadržaji, ovisno o ciljevima, pišu i prezentiraju na različite načine. Naravno, ta razlika stilski neće biti znatnije izražena jer sve kao cjelina mora biti dio iste priče.

  Kako mjerite uspjeh sadržaja?

  Mjerenje je važno! Ali, to danas, u 2017., valjda već svi znaju. Jednostavno, svi su alati tu i bilo bi bacanje novca ne mjeriti kako sadržaj radi. Što uopće mjeriti? To ovisi o cilju vašega sadržaja. Ako je riječ o stranici proizvoda kojoj je primarni cilj prodaja, možete mjeriti broj posjeta određenom sadržaju, načine dolaska na stranicu (organskim putem, preko društvenih mreža i sl.) i, naravno, konverziju. Ako je riječ o blog-postu poput ovoga, možete, osim svega navedenog, mjeriti i bounce rate, zadržavanje na stranici, broj posjeta ostalim stranicama, klikova na Call to Action… Mjerenje je tema za sebe i mnogo je kompleksnije od ovih nekoliko rečenica. No, iznimno je važno definirati ga pri planiranju sadržaja za novu web stranicu i misliti na to.


  Na što misliti pri planiranju dodatnoga sadržaja?

   

  Dodatni sadržaj najčešće je blog, ali to mogu biti i vijesti iz kompanije, press kutak i sl. Danas je uobičajeno na siteu tvrtke imati blog i zbog toga se čini kako je to najjednostavniji contentmarketinški iskorak. No, praksa pokazuje da to nije baš tako. Zamke u koje tvrtke često upadaju su: s temama idu preširoko, pišu uglavnom sadržaj koji je prestručan za njihove kupce i ne iskorištavaju puni potencijal blog-posta, npr. nemaju Call to Action ili definirano mjerenje.

  Jedna od pogrešaka koja kao domino ruši sve je nepoštivanje rokova. To se najčešće događa kada se okvirno unutar tvrtke dogovori tko će pisati blog post, a toj osobi to nije primarni zadatak. Kad blog nema urednika, nekoga tko stišće sve da se stvari naprave, ni blog neće daleko dogurati. No, krenimo po redu.

  1. Odaberite content kalendar

  Za pravog urednika poput mene nema ljepše stvari nego vidjeti u Asani precizno posložen raspored blog postova na Jasno&glasno blogu. Dodati tagove svakoj temi, preciznije, objasniti koja je ideja teme, složiti raspored distribucije. Moje OCD-jevsko srce, svaki put kad otvorim Asanu, brže zakuca, i to ne samo zato što su tu teme do kraja godine. Dobro ste pročitali – do kraja godine! (O Asani više u temi 6 neizbježnih alata naše digitalne agencije).

  Naravno, sigurno je da će u plan upasti i nove teme i da će možda neka ispasti, ali većinu ćete gotovo sigurno moći pročitati. Dugoročnim planiranjem sadržaja izbjeći ćete mnoge potencijalne probleme. Međutim, malo važnije od toga je imati kolaborativni content kalendar – po mogućnosti, nešto poput Asane ili Trella gdje možete jasno sve pratiti (i davati zadatke).

  2. Nađite urednika/cu

  Blog je mali (ili veliki) medij koji treba ozbiljno shvatiti. Toliko ozbiljno da ima svog urednika/cu koji se brine za sve – smišlja teme, dodjeljuje ih autorima, zove kad ne pošalju tekst u roku, prolazi s produkcijskim timom vizuale koji prate blog… Problem s kojim se tvrtke koje to rade in house često susreću je da su sami sebi zadnji na listi prioriteta. Uvijek će prije odustati od svog blog posta i dati prioritet klijentu pa će u konačnici blog patiti i stvari će polako pasti u vodu. Prije nego što krenete u novu web stranicu, nađite urednika/cu.

  3. Smislite dobre teme

  Kako smisliti dobru temu? Teško. Vjerojatno je da ćete temu koju ste smislili naći na mnogim drugim web stranicama. Zato je teme potrebno smišljati znatno prije jer je to proces koji traje. I jednom kad smislite dobru temu, produkcija kvalitetnog sadržaja traje. Za produkciju našeg blog posta Jasno&Glasno: Dobrodošli u osamdesete  trebalo nam je tjedan dana! Zato je važno teme definirati prije, posvetiti im se na vrijeme i koliko god treba.

  4. Odredite kako ćete mjeriti uspjeh blog-postova

  Baš kao i pri planiranju osnovnog sadržaja – definirajte mjerenja i svijet će biti bolje mjesto. A i vama će život biti lakši jednom kad znate što se prodaje, a što ne.

  Sve opisano događa se minimalno šest mjeseci od trenutka pokretanja nove web stranice. Planiranje sadržaja tek je dio posla. Sadržaj treba proizvesti, često prevesti na nekoliko jezika, a tu je i kompleksni plan distribucije. Odnosno, potrebno je definirati nastup na društvenim mrežama, plaćeno oglašavanje, kampanje i sve ostalo što danas prati život tvrtke u digitalnom svijetu.

  Ako nemate urednika, javite se – s našom ekipom, ja ću složiti plan, teme i popuniti Asanu!

  Otkrivamo tajne digitalnog marketinga