• 08/10/2016
  • Jasno&Glasno tim

Koja je razlika između content marketinga i copywritinga?

 

Neki od vas će se zapitati: “Zar to nisu dva naziva za isti posao?”. Možda se tako na prvi pogled čini, ali tome ipak nije tako. Oba predstavljaju pisani sadržaj i nisu nastali tijekom 21. stoljeća, već mnogo ranije, iako se na prvi pogled čine kao super-fancy imena novih zanimanja. Koja je onda razlika između njih?

Iako su oba prilično slična, između njih postoje jasne razlike. Prema nekim odrednicama, content marketing pruža dodatnu vrijednost i izgrađuje povjerenje ciljane skupine, a copywriting je tu kako bi potakao prodaju. Možda ova razlika na prvi pogled podsjeća malo na razliku između PR-a i marketinga, no uđimo u malo dublju analizu.

Content marketing

Prema contentmarketinginstitute.com, jedan od najstarijih primjera content marketinga potječe još iz 1732. godine, kada je Benjamin Franklin objavio Almanah sirotog Richarda (Poor Richard’s Almanack), zbirku maksima i poslovica, kako bi promovirao svoju tiskaru. Zbirka je stekla veliku popularnost, a Franklinov potez pokazao je kako neka dodatna vrijednost koju besplatno pružite svojoj ciljanoj skupini može demonstrirati kvalitetu vaše usluge.

Naravno, od tada do danas content marketing se u mnogočemu izmijenio te u današnje vrijeme podrazumijeva mnogo toga: pisanje blogova, tekstova za novine i časopise, kao i stvaranje drugih sadržaja različitih formata (video, internetske stranice i sl.). Sve u svemu, content marketing se više odnosi na dugačke forme pisanja tekstova i oni koji se time bave najčešće dolaze iz novinarskih voda.

Pisanje dobrog online contentmarketinškog sadržaja uvijek podrazumijeva korištenje ključnih riječi u tekstovima koji su dobri za SEO, meta riječi, povezivanje s drugim sadržajima putem linkova i praćenje shareova na društvenim mrežama.

Content marketingom svojoj ciljanoj skupini pružate dodatne informacije besplatno, a sve u svrhu izgrađivanja povjerenja. Ovo je razlog zašto su blogovi sve popularnije forme. Svatko će prije vjerovati blogeru koji piše o svome iskustvu s nekim proizvodom ili uslugom, nego samoj tvrtki koja iste informacije plasira putem oglasa. Dakle, content marketing se odnosi na izgradnju povjerenja kod potrošača.

Kako se spominje u članku seanwes.com-a, content marketing bez copywritinga je tek puko kreiranje sadržaja. A je li ovo sasvim točno? Razmislimo još malo.

Copywriting

S druge strane, Claude Hopkins, jedan od utemeljitelja copywritinga, bio je revolucionaran u svojoj ideji da pisanju copyja treba prethoditi istraživanje iskustva potrošača. Zašto? Zato što svaki copy mora zadovoljiti potrebe svoje ciljane skupine, pružiti joj ono što ona želi čuti i potaknuti je na akciju, odnosno kupnju.

Za razliku od content marketinga, copywriting se više bazira na oglašavanju i kratkim formatima koji odmah upadaju u oči kreirajući jasan call-to-action. Slogani, naslovi i pozivi su ono što copywriteri nose u malome prstu, pri čemu moraju voditi računa o tome da su njihove ideje originalne i koje nisu zaštićene autorskim pravima. Naravno, to ne znači da copywriteri ne pišu i duže forme – oni polako počinju biti i kreatori dužih sadržaja.

Copywriting kreira emocionalne i osobne veze s publikom tako što je oblikovanim i dobro osmišljenim riječima potiče na akciju. Naprimjer, copywriter daje svoj pečat na dobro oblikovani contentmarketinški tekst, odnosno pokušava uz dobar poziv na akciju stvoriti njegovu dodatnu vrijednost i pomoći potrošačima da donesu konačnu odluku.

Sada kada je malo jasnije koje su razlike, čini se da se ova dva zanimanja ipak isprepliću i usko su povezana. Internet i real-time povezanost doveli su nas do toga da je potrebno biti multi-skilled ako želite biti kreatori dobrog online sadržaja. Nitko više ne želi da mu kažete kako ste najbolji, već da mu pokažete zašto, kako i zbog čega. I sve to oblikovano u riječi koje želi čuti.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga