• 06/18/2015
  • Jasno&Glasno tim

Kako uspješno voditi contentmarketinški projekt tijekom godišnjih odmora

Ljeto je stiglo, a s njime i godišnji odmori. Što to znači za vaše contentmarketinške projekte?

Hoćete li napraviti pauzu, maksimalno smanjiti intenzitet objava ili možda nastaviti kao i tijekom ostatka godine? Ali kako učiniti potonje? Ključno je dobro i pravovremeno planiranje budućih aktivnosti, a uz nekoliko naših savjeta vaši će contentmarketinški projekti u vrućim ljetnim mjesecima pronaći saveznika!

[blurb]Zašto svoj blog post ne biste najavili s pomoću posebno izdvojenog citata?[/blurb]

Planirajte na vrijeme

ljeto-content-marketing-2

Ako to nismo do sada dovoljno naglasili, planiranje na vrijeme i urednički kalendar od ključne su važnosti za svaki contentmarketinški projekt, a to još više dolazi do izražaja u vrijeme godišnjih odmora. Kako ne bi došlo do prekida u kontinuitetu i pauza s objavama, a kako bi svaki autor, suradnik i urednik dobio priliku odmoriti se na svom godišnjem odmoru, contentmarketinški projekti trebaju se isplanirati dovoljno rano da se sadržaj stigne producirati, po potrebi ispraviti, lektorirati, odobriti od strane klijenta, dizajnirati i pripremiti za objavu. A budući da objava sadržaja nije i kraj bavljenja njime, odmah treba isplanirati i njegovu distribuciju, oglašavanje i sve materijale koji će za to biti potrebni.

Pripremite unaprijed što više materijala

ljeto-content-marketing-3

Kolege koji će vas mijenjati dok ste na godišnjem cijenit će ako im pripremite što više materijala za contentmarketinške projekte koje vodite, pogotovo ako inače nemaju ista zaduženja kao i vi. To uključuje ne samo kalendar objave i distribucije sadržaja već i sve vizuale koji će biti potrebni za društvene mreže ili newsletter. Pripremite sav sadržaj za objavu, a dodatno pripremite i objave za različite društvene mreže na koje će kolege samo dodati poveznicu na gotov sadržaj. Tako ćete olakšati posao onima koji vas mijenjaju, ali i biti sigurni da se vaš contentmarketinški projekt odvija po planu.

Ljeto znači laganije teme

ljeto-content-marketing-4

Prazni tramvaji i smanjenje cestovnog prometa nisu, uz vrućinu i sparinu, jedini pokazatelji da je ljeto stiglo u naš grad – osjetno je manji ”promet” i na društvenim mrežama, stoga prilikom kreiranja contentmarketinškog kalendara treba uzeti u obzir da ćete se obraćati manjem broju ljudi nego inače. Ljetno doba godine, kada svi jedva čekaju pobjeći na more ili u planine, uz laganiji tempo također zahtijeva laganije teme koje će zabaviti publiku i po mogućnosti joj pružiti ono što cijelo vrijeme priželjkuje – odmor. Naravno, sve ovisi o industriji, klijentu i publici kojoj se obraćate, no ako je moguće i u skladu s brendom, pokušajte ljetne teme učiniti uistinu ljetnima, prozračnima i prije svega zabavnima.

Ljeto je dobra prilika za pogled unatrag

ljeto-content-marketing-5

Često smo tijekom godine previše zauzeti i okupirani pa nemamo vremena učiniti sve što bismo željeli. Ljeto je zato kao stvoreno za nadoknađivanje svega što smo propustili, pa tako i propuštenog sadržaja. Dajte svojoj publici priliku da se prisjeti vašeg sadržaja ili da nadoknadi sve što je propustila tijekom godine: blog post s priređenim prijašnjim objavama na određenu temu ili elegantna e-knjiga bit će od koristi i vašoj publici, kojoj ćete omogućiti da na jednome mjestu pronađe mnogo relevantnih informacija, ali i vama jer ćete tako jednostavno i učinkovito producirati sadržaj za svoj contentmarketinški projekt.

Iskoristite svaku situaciju za planiranje sadržaja

ljeto-content-marketing-6

Glava contentmarketingaša zapravo nikada nije na odmoru, pa zašto onda to ne iskoristiti? Bez obzira na to kojom se industrijom bavili, zapitajte se možete li neki svoj doživljaj ili iskustvo pretočiti u sadržajni marketing. Bez obzira na to kako uobličili ili pretočili svoje iskustvo, ono će pridonijeti autentičnosti, a samim time bit će privlačnije publici – što je samo po sebi dodatan poticaj da ove godine svoj godišnji još bolje zapamtite!

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga