• 01/19/2016
  • Jasno&Glasno tim

Kako u kratkom formatu ispričati priču? 

Kako se mijenjaju navike potrošača tako se mijenjaju i trendovi u marketinškoj industriji.

Najbolja oglasna kampanja 2015. godine prema izboru magazina Adweek govori o tome kratko i jasno. Doslovno!

140 znakova na Twitteru, 30 sekundi videa na Instagramu ili tek 5 sekundi pre-roll oglasa na YouTubeu… Formati postaju sve kraći, ali neki standardi storytellinga ne zastarijevaju. Među njima je i prvo slovo novinarskog pisanja – pravilo 5W: who, what, when, where, why i dodatno how, odnosno šest pitanja na koje vijest mora odgovoriti.

Kako bismo primijenili ovo pravilo u pričanju ove, ali i bilo koje druge priče, i to u ograničenom formatu, najbolje da krenemo odmah – i to od kraja!

5. ZAŠTO?

Pozornost prosječnog korisnika na internetu je… Već izgubljena!
Dok čitate ovaj blog post, na vašim zaslonima vjerojatno iskaču razni prozorčići, obavijesti, zvukovi i razne distrakcije. Želimo li vas zadržati, moramo biti brzi!

4. GDJE?

Ondje gdje su vaši korisnici.
Definirajte svoju ciljanu publiku, kojim se platformama i kako služi, te gdje ćete joj se obratiti. Jesu li to YouTube oglasi ili e-knjiga o sadržajnom marketingu?

3.KADA?

Onda kada to kaže timeline kampanje.
Precizno planiranje pola je posla. Pisali smo već o tome na što treba obratiti pozornost kada planirate digitalnu kampanju.

2.ŠTO?

Ono što želite reći – jasno i glasno!
Precizirajte poruku koju želite prenijeti. Neka bude bliska i korisna vašoj ciljanoj publici – neka odgovara na njihovo pitanje ili nudi rješenje za njihov problem.

1.TKO?

Vaš brend, proizvod ili usluga.
I kada se vaš brend nalazi na posljednjem mjestu u priči ili kampanja do njega vodi tek “indirektno”, ako je priča dobra, vaši će korisnici znati pronaći put do njega.

+ KAKO?

Postavite si ovih pet pitanja, isključite okvire i uključite maštu. Već ste na dobrom putu.
Da je moguće, upravo samo vam pokazali, i to u svega 300 riječi!

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga