• 09/29/2015
  • Jasno&Glasno tim

Kako smo odustali od Vinea i što smo pritom naučili

S tolikim brojem digitalnih kanala mnogim je tvrtkama teško odlučiti kojemu se posvetiti. Stoga smo si mi zadali zadatak testirati i isprobati svaki od njih.

Jedna od takvih avantura bio je i Vine. Nakon osamdeset i pet videozapisa, odnosno 28 695 loopova, odustali smo od Vinea i definitivno se odlučili za Instagram. Razlog je jednostavan – Instagram je u Hrvatskoj popularniji od Vinea. I to nismo tek odokativno procijenili, neke od dokaza dao nam je i naš blog. Tema Top 10 savjeta za Instagram koji će vam trebati pročitana je 5 431 put, s prosječnim vremenom provedenim na tekstu od 3 minute i 31 sekunde, dok je tema Pet Instagram savjeta i šest primjera dobre prakse pročitana 4 246 puta, s prosječnim vremenom zadržavanja od čak 4 minute i 26 sekundi!

Naravno, na Instagramu smo od prvoga dana (2013. dobili smo nagradu SoMo Borac za najbolji Instagram profil za Colours of Istria), ali tadašnji nedostatak videa usmjerio nas je prema Vineu. Što smo naučili putem?

Budite sažeti, jasni i glasni – u kratkom videoformatu kakav ima Vine – imate samo šest sekundi da kažete što namjeravate – morate biti vrlo precizni. Nema mnogo vremena za prenošenje poruke i zato odmah idete “u glavu”. Izvrstan je to trening za preroll reklame na YouTubeu koje moraju pridobiti pozornost korisnika u prvih nekoliko sekundi. A danas, Instagramovih 15 sekundi čini nam se kao dugometražni film!

Kreativnost nije ograničena prostorom – naučio nas je to i Twitter, ali definitivno potvrdio Vine. I u šest sekundi može se mnogo toga reći i istodobno biti kreativan. Ukratko, ograničavanje potiče  kreativnost.

Stvaranje svevremenskoga sadržaja uvijek je dobra odluka – kreirati sadržaj koji je jednako aktualan i djeljiv danas i za godinu dana, čisti je profit. Ovaj konkretni, iz sredine 2013., vrijedi i danas.

Osmislite formate koji su prikladni za više društvenih mreža – naši videozapisi s Vinea jednako će dobro funkcionirati i na Instagramu. Video za YouTube može biti i video za Facebook. Razmišljajte o tome od prvoga dana.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga