• 09/25/2014
  • Jasno&Glasno tim

Kako smisliti ideje za blog

Redovito održavanje bloga uz svakodnevni posao nije lagan zadatak. Pogotovo ako se spotičemo već na prvoj stepenici – smišljanju teme o kojoj ćemo pisati. Ponekad se tema nametne sama, a ponekad potrošimo sate i sate istražujući i smišljajući temu putem koje ćemo približiti svoje poslovanje, proizvode i usluge potencijalnim novim klijentima ili korisnicima. Srećom, postoje trikovi koji nam mogu pomoći u idejnom procesu i koje možemo koristiti kad god zapnemo u kreativnom žrvnju.

Ključne riječi


Popis ključnih riječi povezanih s vašim poslovanjem, proizvodom ili uslugom omogućit će vam za početak jasno usmjerenje bloga. Ono je potrebno kako ne biste pisali o temama koje nemaju veze s vašim poslovanjem ili temama koje u konačnici neće imati potreban efekt ili rezultat koji želite postići. Kada shvatite tko je vaša ciljna publika i što joj želite poručiti, obavili ste već pola posla.

Više glava pametnije je od jedne


Kada zapnete ili ste na korak od odustajanja, ne ustručavajte se zatražiti pomoć. Sazovite sastanak ili pauzu za kavu iskoristite za brainstorming s kolegama. Razgovarajte ozbiljno, šalite se, razmotrite svaku ideju i zajedničkim ćete snagama doći do cilja. U Jasno & Glasno najzanimljiviji su upravo brainstorming sastanci jer tada dajemo mašti na volju i treniramo svoju kreativnost. Kad se mnogo glava složi, rezultati nikada ne izostanu.

Pogled u prošlost


Jedan (ali vrijedan) ili mnogo njih – vaši uspješni projekti vrelo su sadržaja i tema o kojima možete pisati. Studija slučaja, infografika s rezultatima projekta ili intervju s osobama uključenima u projekt pokazat će potencijalnim novim klijentima koliko vremena i truda ulažete u posao te rezultate koje možete postići. Ispričajte priču o uspjehu koji će svatko poželjeti i to iz vaših ruku, a ako ste posebno odvažni, ispričajte priču o neuspjehu i ponajviše – što ste iz njega naučili.

Preuredite, razlomite, zalijepite


Kada smišljate teme za blog, pokušajte razmišljati dugoročno. Važno pitanje koje si tada morate postaviti je: kako mogu ovu temu i ovaj blog post ponovno iskoristiti? Dijelovi teksta možda se mogu pretvoriti u infografiku ili se tema može razlomiti na više blog postova, koji se pak poslije mogu okupiti u besplatnu e-knjigu. Svakim novim korakom koji možete ostvariti razvijanjem jedne jedine teme, popunjavate praznine u kalendaru budućih objava na blogu.

Originalno istraživanje


Ankete i istraživanja odličan su izvor sadržaja, a uložite li vrijeme i trud te provedete vlastito istraživanje relevantno za vaše poslovanje, proizvode ili usluge, te svoje rezultate prezentirate putem bloga, dobivate i dodatan bonus – priliku da će drugi prenijeti vaše podatke i navesti vas kao izvor. Dodatan promet i promocija nikada nisu naodmet, kao ni učvršćivanje vašeg autoriteta na polju poslovanja na kojem djelujete.

Pomoć izvana


Pratite aktualne teme i događanja. Pozovite gosta blogera. Pratite komunikaciju na svom blogu i društvenomrežnim profilima te zapišite zanimljiva pitanja i komentare. Provjerite o čemu pišu drugi i zapitajte se možete li pružiti svoju jedinstvenu perspektivu o nekoj već pokrivenoj temi. Neka popis ideja nikada ne bude prazan, jer se ponekad iz postojećih ideja mogu izroditi nove. A u slučaju sumnji ili bojazni da ste pretjerali, samo se prisjetite Einsteinovih riječi: ”Ako se ispočetka ideja ne doima apsurdnom, onda ni nema nade za nju.”

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga