• 06/01/2016
  • Jasno&Glasno tim

Kako se pripremamo za pitch

Priprema za pitch ponekad je vrlo zahtjevan i stresan posao. Najčešće se radi u uvjetima kratkih rokova, ograničenih budžeta te šturih informacija. Međutim, volimo pitcheve i nije nam problem kreativno razmišljati kako bismo potencijalnome klijentu iznijeli najbolje ideje te detaljne planove o tome kako ih realizirati. U nastavku pročitajte kako izgleda naš proces u pripremi za jedan pitch i što sve svaki potencijalni klijent može očekivati od nas.

 

1. Detaljna analiza agencijskoga briefa

Prvi korak u dobroj pripremi za pitch je detaljna analiza informacija i materijala koje je dostavio potencijalni klijent. Pisanje kvalitetnoga i sadržajnog briefa težak je posao za svaku kompaniju pa često neke važne informacije ne budu dovoljno istaknute ili uopće spomenute. Stoga, važno je detaljno i dobro proučiti brief i shvatiti što klijent doista želi. Detaljno iščitavanje, osim razumijevanja potreba klijenta, ponekad iznjedri i neka dodatna pitanja za njega, ali najčešće nam pomogne pri sljedećemu koraku, odnosno odabiru najkvalitetnijega tima koji će raditi na pitchu.

2. Odabir tima

Svaki pitch je poseban i iziskuje specifična znanja i vještine. Stoga svaki ima svoj tim koji će ga voditi i pripremiti. Tim se uvijek sastoji od voditelja, a, ovisno o ostalim potrebama, tu su dizajneri, social media menadžeri, copywriteri, stručnjaci za digitalno oglašavanje te ostali potrebni članovi. Svaki član tima dobiva zadatak u skladu sa svojim znanjima, ali cijelo vrijeme pripreme svi članovi tima usko surađuju kako bi se došlo do najboljih i najkvalitetnijih ideja.

3. Analiza postojećega stanja

Nakon analize želja i potreba klijenta i odabira tima, počinje pravi posao. Potrebno je detaljno analizirati sve aspekte postojećega stanja klijenta, s naglaskom na postojeće stanje u digitalnome životu i marketingu kompanije. U analizi se polazi od web stranice klijenta, a gledaju se i svi ostali kanali poput društvenih mreža, newslettera i mobilnih aplikacija. Popisuju se sve prednosti i nedostaci, a tako se dobiva detaljna slika postojećega stanja potencijalnog klijenta, njegovih proizvoda i usluga te potreba u digitalnome marketingu.

4. Analiza konkurencije

Kako svaka kompanija na tržištu nije otok sam za sebe, potrebno je analizirati i cjelokupno okruženje, s naglaskom na najdirektnije konkurente. Analizira se njihova cjelokupna digitalna prisutnost te sve prednosti i nedostaci u odnosu na potencijalnoga klijenta. Takva analiza može uzeti poprilično vremena, ali je prijeko potrebna kako bismo klijentu pružili najbolja moguća rješenja i odgovore na sva pitanja i ciljeve postavljene u pitchu.

5. Ideja

Nakon što su odrađene sve analize i stvorena detaljna slika o klijentu, njegovim potrebama te okruženju u kojemu posluje, cjelokupni tim zadužen za realizaciju pitcha sjedne te razgovara o stečenim spoznajama. Na taj se način svi članovi tima detaljno upoznaju s trenutačnim stanjem te sudjeluju u kreiranju glavne ideje koja će voditi pitch. Taj proces nema ograničeno vrijeme i ponekad traje i po nekoliko dana, a cilj mu je pronaći najbolje rješenje za potencijalnoga klijenta.

6. Realizacija

Nakon što se ideja iskristalizira, klijentu treba detaljno i maksimalno jednostavno prikazati kako će biti realizirana, ali i koje će rezultate donijeti. Ideja se raščlanjuje do najsitnijih detalja te po potrebi potkrjepljuje stvarnim primjerima za sve predložene aktivnosti. Klijentu je potrebno vizualizirati kako će izgledati svaki detalj digitalne kampanje i cjelokupne marketinške strategije. Osim prijedloga i primjera, važno je pokazati i potencijalne rezultate, odnosno iznijeti razloge zašto su predložene aktivnosti važne i što će one, ako se odluči za njih, donijeti klijentu.

7. Troškovi

Iako su u briefu najčešće navedeni budžeti ili barem okviri u kojima se agencije moraju kretati, pri izradi pitcha važno je navesti sve troškove koji su potrebni za uspješnu realizaciju ideje te ispunjenje očekivanih rezultata. Tako pri planiranju detaljnu brigu vodimo o budžetu klijenta kako bi za svoj novac dobio najkvalitetnije rješenje te najbolje moguće rezultate.

 

Na kraju, kada je pitch složen i svaki detalj pregledan nekoliko puta i iz raznih kuteva, pripremamo se za prezentaciju u kojoj ćemo kratko i jednostavno potencijalnome klijentu pojasniti sve što smo pripremili te zajedno pokrenuti izabrane aktivnosti.

Poželite li i vi detaljnu analizu svojega postojećeg stanja te prijedloge za novu marketinšku strategiju online, pozovite nas. Rado ćemo se prihvatiti još jednoga kreativnog zadatka.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga