• 05/07/2015
  • Jasno&Glasno tim

Kako pronaći ton glasa kompanije na društvenim mrežama

Sam način na koji je nešto rečeno nerijetko otkriva više o onome što je rečeno i onome tko govori. To može biti vrlo znakovito u digitalnom marketingu u kojemu se ton glasa najčešće odnosi ne na govorenu, već na pisanu riječ, počevši od sadržaja internetskih stranica, bloga, newslettera, korisničke podrške putem e-maila do komunikacije na društvenim mrežama.

Ton glasa tvrtke ili brenda ne može se analizirati i izražavati u postocima i brojkama, ali ipak je nužno da on bude pažljivo osmišljen i planiran. Premda ovaj ton na društvenim mrežama ne možemo čuti, možemo ga “pročitati”, ali njegov cilj nije divljenje korisnika na vještini pričanja priče, već njihovo poistovjećivanje s pričom i vrijednostima na kojima se ona temelji. Ton glasa daje ljudsko lice brendu i omogućuje mu “prirodno” i nenametljivo uključivanje u konverzaciju s postojećim i potencijalnim korisnicima.

Donosimo vam nekoliko savjeta i primjera kako pronaći ton i glas brenda, odnosno tvrtke, na društvenim mrežama.

​​Definirajte što želite reći i kome to želite reći​

Ne postoji univerzalna formula za dosezanje pozornosti ciljane publike, ali ako vam je cilj njezino dugoročno zadržavanje i lojalnost korisnika, ključ je relevantan sadržaj kao temelj svake uspješne digitalne prisutnosti. Prilikom definiranja sadržaja stavite se u ulogu korisnika i fokusirajte se na njegova svakodnevna pitanja i potrebe. Nakon što diferencirate teme i tipove sadržaja koje ćete komunicirati, lakše je odrediti kako ćete ih prezentirati.

Personalizirajte svoju publiku i platforme kojima se koristi​

Korisnici nisu homogena masa. Oni se razlikuju ovisno o svojim navikama, željama, potrebama, načinu života i ostalim karakteristikama. Segmentacija korisnika na skupine jednako je važna kao i segmentacija kanala komunikacije.

Osim toga, svaka društvena mreža ima svoje zakonitosti i ton komunikacije koji se smatra prikladnim. Tviterašima će prirodno sjesti opuštena komunikacija, hashtagovi govore više od tisuću riječi na Instagramu, dok će u komunikaciji na Facebooku završnu točku dati dobro odabran emoticon.

Enjoy the #weekend. #istragram #coloursofistria #istra #Istria #croatia #croatie #croazia #kroatien #hrvatska

A photo posted by Colours of Istria (@coloursofistria) on

  ​

​Analizirajte kulturu svoje kompanije, odnosno brenda​

Ton glasa određenog brenda ne možemo čuti putem monitora ili zaslona na dodir, no možemo ga osjetiti. Način na koji je nešto rečeno reflektira vrijednosti tvrtke i njezin pristup prema korisnicima, a to je ono što leži u kulturi same kompanije. Svaki brend ima ono nešto što ga čini jedinstvenim, čime se izdvaja od ostalih, zbog čega su mu postojeći korisnici vjerni i čime će privući nove korisnike. Identificirajte te elemente i u njima pronađite inspiraciju za puštanje vašeg glasa putem interneta.

Kreirajte smjernice za komunikaciju​

U komunikaciji na društvenim mrežama brend mora pokazati svoje ljudsko lice. A u potrazi za njegovim glasom tražite pridjeve. Nađete li pridjeve koji opisuju vaš brend kao osobu, našli ste i njegov glas. Je li on odvažan i strastven? Zabavan, duhovit, ponekad i urnebesan? Možda je odmjeren i profesionalan, a možda sarkastičan ili satiričan. Možda oboje, ovisno o trenutačnoj procjeni trenutka.

 

​​Evaluirajte smjernice i prilagođavajte ih po potrebi​

Ton glasa brenda možda djeluje kao nešto “neopipljivo”, nešto što je nemoguće sustavno evaluirati i kvantitativno analizirati. No i njegove rezultate valja pratiti, a u ovom slučaju kvaliteta dolazi ispred kvantitete. Osluškujte korisnike i način na koji reagiraju na vaš ton. Prilagodite im se. U direktnoj komunikaciji s korisnicima uvijek im pristupajte jedan na jedan, a u slučaju odgovaranja na upite, prije nego što kliknete post ili tweet, uvijek se stavite u poziciju korisnika i razmislite bi li taj odgovor zadovoljio vas da se nalazite s druge strane zaslona.


 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga