• 03/11/2014
  • Jasno&Glasno tim

Kako odabrati idealnu fotografiju za vaš blog

Koliko je važno temeljito istražiti temu o kojoj ćete pisati, toliko je važno odabrati dobru fotografiju za vaš članak, jer stručnjaci kažu, a mi se slažemo s njima, ako vas na prvu ne privuče naslov, fotografija mora biti drugi okidač na koji će čitatelji kliknuti. Na što pripaziti, što izbjegavati te kako pristupiti problemu pronalaska idealne fotografije pozabavili smo se u ovotjednoj objavi, a pritom za nekoliko savjeta upitali i našeg dizajnera.

blog.shoutem.com
blog.shoutem.com

Za nekoliko savjeta iz prve ruke obratili smo se našem mladom i talentiranom dizajneru Dalenu Banku, koji nam je dao nekoliko korisnih savjeta kada je u pitanju pronalazak one fotografije koja će vašu objavu na blogu učiniti bogatijom. I naravno, klikanijom!

Proučite tematiku članka! Prije nego što krenemo s dizajniranjem fotke, moramo proučiti o čemu se zapravo radi u samoj objavi na blogu. Fotka mora pratiti tematiku!

Učinite fotku ”željnom” klikova! Odmah na prvu, fotka mora izazvati onu emociju da odmah kliknete na nju. Tražite taj dodatni moment!

Fotka mora imati priču. Uz samu temu objave i sama fotografija mora imati priču, koja će naravno odražavati temu o kojoj se piše.

Dizajn mora odgovarati cjelokupnom webu. Vizuale i fotografije prilagodite izgledu vašega weba. Primjerice, cijeli web vam je u lijepom flat dizajnu – vizuali vašeg članka moraju odgovarati istoj priči.

Slažemo se s činjenicom da su fotografije postale bitan faktor promocije sadržaja, pogotovo na društvenim mrežama. Prema istraživanju poznatoga HubSpota, fotografije na Facebooku generiraju do 35% lajkova za razliku od običnih, praznih statusa. Isto istraživanje navodi i činjenicu da te iste fotografije privlače čak 104% više interakcije na spomenutoj društvenoj mreži.

Na što biste vi kliknuli?

photo-vs-link-facebook-posts-resized-600

Zanimljivo, veliki i uspješni blogovi, primjerice Moz.com ili Crazy Egg, za većinu svojih objava gotovo ne koriste fotografije. Sadržaj i autoritet očito im je dovoljan.

No kako pronaći tu idealnu fotografiju kojom ćete promovirati vaš najnoviji sadržaj? Istražujući zadanu tematiku (čitaj: guglajući) na više smo online odredišta naletjeli na gotovo iste savjete – fotografija mora biti relevantna, izbjegavajte stock ili generičke fotografije ili se barem potrudite da odgovaraju tematici, optimizirajte ih za sve platforme.

Popularni BlogTyrant navodi da fotografije i vizuali vaše objave moraju biti dio vašeg brenda, moraju obogatiti sadržaj, a ne odvući fokus s njega te moraju natjerati čitatelje na neku vrst konverzije. Vraćamo se na početak našeg teksta gdje smo spomenuli da, ako naslov nije okidač, fotografija definitivno mora biti ono što će natjerati čitatelja da klikne i pročita vaš članak. Ili još bolje, podijeli ga s ostalima.

I ono s čime se najviše slažemo – fotografija mora izazvati nekakvu emociju! Nikada, ali nikada ne objavljujte fotografije vođeni onom ”ubaci nešto samo da ne bude prazno…”!

U vremenu kada je već odavno poznato i pomalo dosadno slušati kako je sadržaj kralj, svaki je detalj važan jer konkurencija je prevelika.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga