• 01/29/2015
  • Jasno&Glasno tim

Kako obogatiti blog kvalitetnim sadržajem

Voditi korporativni blog je korisno, ali nije uvijek lako. Bez obzira na vaš blogerski staž, uvijek postoji mogućnost da se nakon nekog vremena počnete “vrtjeti u krug”, odnosno da vaš blog izgubi sadržajnu svježinu, što posljedično može dovesti do onog najgorega – pada interesa čitatelja. Ali nema mjesta panici. Donosimo nekoliko korisnih savjeta koji će vaš blog u tekućoj godini učiniti zanimljivijim i sadržajno bogatijim, a možda u vama probuditi i neku novu inspiraciju!

Opremite tekstove sadržajem s društvenih mreža

Većina društvenih mreža danas omogućuje ugrađivanje (embedanje) sadržaja, što možete dobro iskoristiti na svom blogu. Ionako su davno prošla vremena kada su se objave na blogovima sastojale samo od teksta i pokoje sličice. Ovisno o temi i kontekstu, u svoj tekst možete ugraditi relevantan video s YouTubea, izjavu utjecajnog tviteraša ili zanimljivu objavu s Facebook stranice nekog brenda. Vaši čitatelji dobit će širu sliku teme o kojoj pišete, a i sam tekst djelovat će vizualno privlačnije. Naravno, sadržaj s društvenih mreža ugrađujte s mjerom.

 

“Pohvalite” se najčitanijim sadržajem

Ako ste iskusan bloger, sigurno pratite i analizirate čitanost vaše stranice. Evo jedne praktične ideje: napravite top-ljestvicu svojih tekstova (s poveznicama, naravno) koji su u određenom razdoblju privukli najviše čitatelja. Time ćete podsjetiti publiku na sadržaj koji je privukao najviše pozornosti, ali i sasvim sigurno potaknuti dio čitatelja da pročitaju tekstove koje su možda propustili. Pritom odredite tempo kojim ćete objavljivati ljestvice najčitanijih objava. Ovisno o količini sadržaja koju producirate, to može biti jednom mjesečno ili svakih nekoliko mjeseci, a nije naodmet na kraju godine složiti jednu godišnju ljestvicu.

Animirajte publiku

Vaš blog ima veliku publiku? S vremena na vrijeme kreirajte tekstove u kojima ćete čitateljima postaviti izravno pitanje vezano za neku aktualnost ili problematiku, te ih pozovite da u komentarima izraze svoje mišljenje. Poželjno je da se pitanje i poziv na akciju mogu iščitati iz samoga naslova, a ono što je najvažnije – svakako se uključite u raspravu! Dobra stvar je što ovakav tip objave ne zahtijeva previše vremena za pisanje teksta (osim samoga pitanja, dovoljan je kraći uvod), a potencijalno može rezultirati velikim angažmanom čitatelja. Dodatan plus je što interakcija s korisnicima može rezultirati i nekim novim idejama za teme na blogu.

Iskoristite svoje projekte za sadržaj

Napravili ste studiju, istraživanje ili e-knjigu? Održali ste stručnu radionicu ili predavanje? Evo vam dobrog povoda za tekst na blogu, pri čemu možete iskoristiti citate, izvatke ili zaključke iz svojih publikacija, odnosno projekata. To je u svakom slučaju pobjednička situacija, jer osim što imate dodatni sadržaj za blog, istovremeno promovirate svoj profesionalni rad.

JiG-case

Stare teme iz novoga kuta

Pretražite arhivu objava, “izvucite” stariji tekst u kojemu ste obradili neki industrijski trend ili sektorske prognoze te obradite navedenu temu iz trenutne perspektive. Drugim riječima, stari sadržaj iskoristite kao polazište za nešto novo i svježe. Naravno, to činite samo kada ima smisla i kada imate dobar povod.

Budite “recenzent”

Bili ste na stručnoj konferenciji? Pročitali zanimljivu knjigu? Isprobali novu aplikaciju ili program koristan za vaš posao? Napišite svoj osvrt, mišljenje, odnosno podijelite iskustvo s čitateljima. Pritom ipak pripazite da vaše “recenzije” imaju smisla u kontekstu opće tematike bloga i branše kojom se bavite. Ako, primjerice, vodite blog financijske tematike, vaše čitatelje moglo bi zanimati što mislite o razvikanoj aplikaciji za evidenciju osobnih troškova. S druge strane, ostat će zbunjeni ako iz nekog čudnog razloga počnete pisati o novoj verziji Angry Birdsa.

Objavite studiju slučaja na blogu

Tijekom svog profesionalnog rada sigurno ste sudjelovali na nizu projekata, radili s brojnim klijentima, suočili se s brojnim izazovima i prošli kroz sve one situacije koje su uobičajene u radnom i korporativnom okruženju. Vaše bogato iskustvo krije zanimljive priče, a neke od njih sigurno možete podijeliti sa svojom publikom. Kako ste dobili svog prvog klijenta? Kako ste organizirali važan event? Što ste radili u slučaju kriznih situacija i ono najvažnije: što ste iz svega naučili? Napravite seriju objava u obliku studije slučaja u kojima ćete detaljnije opisati određene izazove s kojima ste se susreli tijekom karijere, uz navođenje konkretnih primjera o tome kako ste izvršavali zadatke i rješavali probleme. Bez svake sumnje, čitatelji će jako cijeniti ako mogu naučiti nešto korisno iz vaših iskustava.

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga