• 01/21/2014
  • Jasno&Glasno tim

Kako napraviti odličan newsletter?

Newsletter je odličan izravni kanal za komunikaciju s korisnicima i u svijetu je jedan od važnih faktora u marketinškoj jednadžbi. No osim tog ”službenog dijela” može biti i izvrsna zabava ako volite content marketing, pisanje i uređivanje

Razmišljajte o newsletteru kao o magazinu


Kada smo smišljali Jasno i glasno newsletter, o njemu smo razmišljali kao o mikromagazinu. Sadržajno budite korisni, ali i opušteni. U našem Jasno i glasno newsletteru imamo koristan digitalno-marketinški dio (s našeg bloga ili sa stranice planb.hr), ali i rubriku koja se zove Nešto zabavno da se ne odjavite. U njoj uvijek predstavljamo (naše) teme koje nisu vezane za digitalni marketing.

Dizajnirajte newsletter


Angažirajte profesionalne dizajnere da vam naprave newsletter. Naravno, možete koristiti i predloške iz MailChimpa ili kakvog drugog alata za slanje newslettera, ali bolje je kada je vaš vizualni identitet dio newslettera.

Istaknite se dizajnom


Ne morate se nužno stavljati u poznate dizajnerske okvire. Smislite nešto svoje. Primjerice, mi u headeru imamo superjunaka dostavljača newslettera. Pobrinite se i za detalje. Riječi ”pročitajte više” mogu biti dizajnirane na sto načina i sa sto fontova. Neka svaki detalj bude pažljivo osmišljen.

Svaki broj newslettera predstavlja novo izdanje


U Jasno i glasno vodimo se ovom filozofijom kada je riječ o uređivanju newslettera. Svaki broj newslettera doživljavamo kao novi broj J&G mikromagazina kojim iznova moramo osvojiti naše čitatelje, a tjedan dana prije objave svakog novog broja održavamo kolegij na kojemu planiramo što ćemo pisati i raditi.

Ubacite premium-sadržaj


Pretplatnicima na vaš newsletter slobodno ponudite premium-sadržaj, odnosno nešto što ste napravili samo za njih. U našem slučaju to je digitalno-marketinški savjet koji u svakom broju daje netko od nas. I to, dakako, iz različitih područja: content marketing, društvene mreže, oglašavanje.

Prateće fotografije su važne


Na fotografije koje prate naše blog postove u newsletteru gledamo kao na šansu – ako vas naslov ne privuče da kliknete, to će napraviti fotografija. O njima se najčešće brine naš dizajner, ali i urednički instinkt. Nekada jednostavno znaš koja je dobitna kombinacija.

Naslovi su još važniji


Naslovi su ključ uspjeha newslettera i oni izravno utječu na ”klikanost”. Dobar naslov donosi i veći posjet. A od svih naslova najvažniji je subject line. Što mislite, koji naslov će privući više pozornosti: Newsletter 23/01 ili Top 10 content marketing trikova? Ako niste sigurni, testirajte. MailChimp nudi opciju A/B testiranja koju i sami ponekad koristimo za klijente.

Na naš newsletter možete se prijaviti ovdje.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga