• 05/14/2014
  • Jasno&Glasno tim

Kako napraviti ”klikabilnu” objavu na Facebooku

U jednoj knjizi, ne sjećam se više kojoj, pročitao sam krasnu priču o naslovima. Profesorica novinarstva na jednom američkom sveučilištu ovako je rekla svojim studentima: ”Morate smisliti naslov za sljedeću priču, za školske novine. Direktor škole će s đacima u četvrtak na taj i taj datum posjetiti Prirodoslovni muzej u New Yorku.” Studenti su se raspisali: Direktor škole u važnom posjetu muzeju, Prirodoslovni muzej posjetit će direktor John Smith… Profesorica je sve redom iste naslove, u kojima je direktor bio u glavnoj ulozi, odbacila i rekla: ”Naslov treba glasiti U četvrtak nema škole!

Naslovi su važni! To smo utvrdili više puta, a danas ćemo utvrditi i da naslov nije jedino čime možete privući publiku na Facebooku koju želite dovesti na svoju stranicu. Četiri su ključna elementa koji se pojavljuju ovim redom:

  1. Status
  2. Slika
  3. Naslov
  4. Podnaslov

I svi su jednako važni!

Status


Status je obično prvi korak u privlačenju publike, nešto čime ćemo ih zaintrigirati da nastave. To je možda i naš komentar u kojem odajemo komadić priče.

Slika


Prečesto zanemarivan element i odabran na prvu, a jako, jako važan. Obično se slici ne posvećuje dovoljno pozornosti, premda smo vizualni tipovi i slika ima velik utjecaj na odluku hoćemo li kliknuti ili ne.

Naslov


Priča s početka ovog posta govori sve. Čak je i stručnjak za content marketing Neil Patel na konferenciji u Brnu, koju smo posjetili, govorio o tome kako najveći dio vremena prilikom pisanja blog posta posvećuje smišljanju naslova.

Podnaslov


Ako niste uspjeli privući korisnika statusom, slikom i naslovom, ostaje vam podnaslov. To je posljednja prilika koju imate, jednako važna kao i ostale. A daje i malo više prostora da budete kreativni.

Kako to izgleda u praksi? Zamislimo da ste vlasnik restorana u Brooklynu i da ste napisali blog post o novom jelu koje nudite. Cijeli post izgledao bi, bez slike, otprilike ovako:

(status) Jedna od namirnica u ovom jelu raste samo na obroncima Velebita
(naslov) Crni ljuti riječni sashimi: Jelo koje smo smišljali 6 mjeseci
(podnaslov) Za novo jelo na našem meniju uzeli smo si, kao i uvijek, dosta vremena. Temeljito smo isprobavali razne verzije i ova je zasigurno najbolja…

Status i naslov napisani su tako da zaintrigiraju – koja je to namirnica koja raste samo na obroncima Velebita, odnosno kakvo to jelo mora biti ako ste na njemu radili 6 mjeseci? U podnaslovu je ključni dio ”ova je zasigurno najbolja”, jer privlači korisnika da dozna koja je to finalna verzija. Kada ovome dodamo atraktivnu fotografiju, šanse da korisnik klikne dosta su velike.

Ako pogledate post iz primjera, vidjet ćete i da svaki element može funkcionirati zasebno i da svaki ima određen poziv na klik. Stoga se posvetite svakom od elemenata i pokušajte ih promatrati i kao zasebne cjeline i kao dio objave na Facebooku.


 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga