• 01/20/2016
 • Jasno&Glasno tim

Kako napraviti dobru mobilnu strategiju?

U 2016. godini, kvalitetna i dobro integrirana mobilna strategija postaje nužan segment svakog marketinškog miksa. Pročitajte što je sve potrebno učiniti kako biste osvojili svoje mobilne korisnike.

Napretkom tehnologije sve se više nameće nužnost razmatranja i uključivanja mobilnih strategija u digitalni marketinški miks. Već tijekom 2015. godine dogodio se preokret u načinu kako korisnici pristupaju internetu. Mobilni promet, odnosno broj korisnika koji pristupaju internetu s mobilnih uređaja, pretekao je broj korisnika koji internetu pristupaju sa svojih desktop računala, dok je Google, kao najveća svjetska tražilica, započeo s penaliziranjem web-stranica koje nisu prilagođene za pregled mobilnim uređajima.

Pri kreiranju dobre mobilne strategije ne smije se pribjeći brzim i jednokratnim rješenjima, već je potrebno započeti korak po korak od ishodišta, točnije od ishodišta vaše digitalne prisutnosti – web-stranice. Još donedavno najvažnije pitanje svih mobilnih strategija bilo je mobilna web-stranica ili mobilna aplikacija.

Na početku razvoja pametnih telefona dogodio se procvat razvoja mobilnih aplikacija kompanija svih veličina i vrsta djelatnosti. Aplikacije su većinom pružale iskustvo pretraživanja i pregleda istog sadržaja koji se nalazio na internetskim odredištima tih kompanija, i to bez obaveznog pristupa internetu. Povećanjem brzina i lakoće pristupa internetu i putem mobilnih uređaja ta je prednost mobilnih aplikacija polako postajala suvišna, pa su se kompanije okrenule razvoju mobilnih aplikacija koje će korisnicima pružati jedinstveno iskustvo, odnosno sadržaj posebno kreiran za mobilne aplikacije.

Web-stranice prilagođene pregledu putem mobilnih uređaja danas pružaju jednostavno iskustvo konzumiranja i učitavanja sadržaja s tehnologijama koje su kompatibilne sa svim dimenzijama i vrstama zaslona bez obzira na to radi li se o uređajima koje pokreće Android, iOS ili neki drugi operativni sustav.

Prednosti i mane mobilnih aplikacija:

 • pristup aplikaciji bez internetske veze
 • dizajn prilagođen pametnim uređajima
 • sadržaj koji će privlačiti korisnike na učestalo korištenje
 • zagušenost velikim brojem mobilnih aplikacija koje pružaju slične sadržaje
 • skup razvoj za sve dostupne operativne sustave
 • ograničenost pametnih uređaja u smislu prostora za aplikacije.

Prednosti i mane mobilnih web-stranica:

 • brzo učitavanje bez obzira na vrstu internetske veze
 • jednostavnost u razvoju i nadogradnji sadržaja
 • dostupnost bez obzira na operativni sustav koji koristi pametni uređaj
 • lošije korisničko iskustvo u odnosu na mobilnu aplikaciju
 • nužnost pristupa internetu
 • nužnost prilagodbe velikom broju uređaja s različitim veličinama zaslona.

Kako biste odabrali kvalitetnu polaznu točku vaše mobilne strategije, potrebno je razmotriti prednosti i mane oba pristupa, ali i dobro poznavati ciljeve poslovanja te vaše korisnike.

Sljedeći korak u razvoju kvalitetne mobilne strategije je približavanje vašeg sadržaja mobilnim korisnicima putem mobilnog marketinga, odnosno oglasa prilagođenih pametnim telefonima. Mobilni marketing zahtijeva prilagođavanje oglasa za male zaslone uređaja, kreiranje kratkih i jednostavnih poruka te poziva na akciju koja će, uz minimalne korake, od korisnika zahtijevati jednostavan i minimalni trud.

Istraživanja pokazuju da mobilni oglasi imaju oko pet puta bolje rezultate od desktop oglasa, no potrebno je dobro razmisliti gdje se nalaze vaši mobilni korisnici, kako se ponašaju dok pristupaju internetu sa svojih pametnih uređaja, koji su im interesi i druge važne odrednice koje određuju vaše digitalne persone.

Na kraju, ne zaboravite društvene mreže koje postaju sve značajnije mobilne platforme što okupljaju velik broj korisnika. Facebook broji 1,55 milijardi aktivnih korisnika mjesečno, od kojih 1,39 Facebooku pristupa putem pametnih uređaja. Instagram s više od 400 milijuna mjesečno aktivnih korisnika postaje jedna od najvećih mobilnih platformi, a 80% od 320 milijuna mjesečno aktivnih korisnika Twitteru pristupa putem pametnih uređaja. Čak i LinkedInu, najvećoj poslovnoj društvenoj mreži s 400 milijuna korisnika, polovica njih pristupa putem mobilnih uređaja.

Ako se suočavate s problemima i pitanjima kako mobilnu strategiju integrirati u svoj marketinški miks ili tek razmišljate o njezinu razvoju, kontaktirajte nas. Možemo prilagoditi vaše offline kampanje za mobilni svijet, ali i osmisliti te realizirati potpuno novu mobilnu kampanju u skladu s vašim poslovnim ciljevima.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga