• 04/23/2015
  • Jasno&Glasno tim

Kako napisati naslov koji će privući pozornost čitatelja

Napisali ste odličan tekst na blogu ili svojoj internetskoj stranici, ali ostaje vam jedan ključan zadatak – privući pozornost čitatelja. Naizgled najjednostavnije, to ćete učiniti dobrim naslovom, jer u većini slučajeva on je prvi tekstualni element koji će primijetiti posjetitelj internetske stranice ili korisnik društvenih mreža. No to nije tako lako kako se na prvi pogled čini.

Pri kreiranju naslova nužno je pripaziti da on ne zavarava čitatelja, odnosno sugerira informaciju koja ne postoji u tekstu. Da, govorimo o clickbaitovima koji su danas u vremenu društvenih mreža česti i omraženi, pa ih svakako izbjegavajte ili smanjite na razumnu mjeru, pogotovo pišete li profesionalni blog. Međutim, to ne znači da naslov mora biti generičan i neatraktivan. Naprotiv! Donosimo nekoliko savjeta kako napisati dobar naslov teksta, pri čemu ćemo se osvrnuti i na primjere iz našega iskustva.

​​Znajte tko vas čita​​

[Tweet “Prilikom osmišljavanja naslova, kao i prilikom pisanja teksta, potrebno je znati tko vas čita.”]

Drugim riječima, trebate znati koja je vaša ciljana publika. To konkretno znači da u naslovima koristite pojmove i izraze koji bi mogli zanimati vaše čitatelje, odnosno spadaju u područje njihova profesionalnog ili privatnog interesa. U našem slučaju izdvajamo primjer naslova Od pina do kupovine: 5 brendova koji znaju kako koristiti Pinterest. Svatko tko se bavi društvenim mrežama i sadržajnim marketingom dobro zna što je Pinterest i što predstavlja izraz “pin”, a iz naslova je jasno da tekst donosi primjere kompanija koje su se usavršile u korištenju popularnog društvenog fotoservisa. Istodobno, naslov čitatelju sugerira i da bi na tim primjerima mogao naučiti nešto korisno, što je dodatan okidač za klik.

​​Promislite o poruci koju šaljete​​

Napisali ste članak s korisnim savjetima koji će riješiti neki problem ili nedoumicu? Neka to čitatelju bude jasno odmah u naslovu. Pritom je bitno nedvosmisleno poručiti što ga čeka u tekstu, ali i privući ga izrazima: “što”, “kako”, “zašto” i sl. Primjerice, naslov Kako napraviti dobru infografiku čitatelju jasno poručuje što može očekivati od sadržaja. Isto vrijedi i za tekstove “edukativnog” karaktera – naslovi Što je remarketing i zašto je važan? ili Kako brendovi biraju ciljanu publiku? šalju konkretnu poruku ciljanoj publici o čemu se u tekstovima radi te da će u njima pronaći odgovore na postavljena pitanja, a time i rastu šanse da će privući njihovu pozornost. Drugim riječima, čitateljima putem naslova pošaljite poruku da će u tekstu naučiti nešto korisno. Naravno, vi se morate pobrinuti da članak ne iznevjeri čitatelja.

Ponekad nije loše ni malo “pooštriti” tvrdnje u naslovu i uvesti dašak kontroverze, pogotovo dijelite li članak na društvenim mrežama na kojima ionako vlada ogromna borba za privlačenje pozornosti. Zapitajte se samo koji od ovih naslova u vama pobuđuje veće zanimanje: Kako brzo izgubiti publiku na društvenim mrežama ili Kako zadržati publiku na društvenim mrežama?

[SAVJET] Ne pričajte samo o sebi! Osim, naravno, ako vam je cilj izgubiti publiku. #svedigitalno

Posted by Jasno&Glasno on Thursday, March 12, 2015

 

​​Ubacite brojke​​

Brojka u naslovu bez sumnje stvara određeni psihološki efekt, jer naš mozak jednostavno tako funkcionira. Osim što “razbija” slovni sadržaj naslova, brojka istodobno pruža i specifičnu informaciju o sadržaju, strukturi, ali i veličini teksta. Zamislite naslov 6 stvari koje radi community menadžer bez brojke! Sigurno vam djeluje pomalo nedefinirano i nimalo atraktivno. Brojka istodobno čitatelju sugerira da se iza naslova krije pregledan i organiziran tekst, što je u užurbanom mrežnom okruženju vrlo važno. Ne manje bitno, naslovi koji sadrže brojke također su dobar način za privlačenje pozornosti na društvenim mrežama!

​​Budite (ponekad) malo tajnoviti​​

Premda ovaj savjet djeluje oprečno prethodnima, ponekad je sasvim u redu privući pozornost naslovom koji više skriva nego otkriva. Naravno, sve ovisi o tome je li tema članka prikladna za naslove koji se tako “poigravaju” s publikom. Uoči ovogodišnje dodjele najprestižnije filmske nagrade na našem blogu smo objavili tekst pod naslovom A Oscara za content marketing dobiva…, koji je rezultirao vrlo dobrom čitanošću. Osim same aktualnosti teme, razlog tome sigurno je i naslov koji jednostavno mami čitatelja da otkrije tko su “pobjednici” i kakve veze taj sadržajni marketing uopće ima s pozlaćenim kipićima. Ne treba posebno isticati i da famozne tri točkice u nama često stvaraju određen psihološki efekt jer sugeriraju da nas iza naslova čeka zanimljiv nastavak nečega što nam je u startu privuklo pozornost.

Dodijelili smo malo drukčije Oscare! 🙂 #svedigitalno

Posted by Jasno&Glasno on Saturday, February 21, 2015

​​

Razmišljate o SEO-u​​

Pisati tekst za internet danas je gotovo nezamislivo bez barem usputnog razmišljanja o optimizaciji za tražilice, pri čemu bi naslovi ponajprije trebali biti konkretni, informativni i sažeti. Bitne informacije pritom je potrebno navesti na početku naslova jer Google u rezultatima pretraživanja prikazuje prvih 65 znakova, a ostalo će se pretvoriti u “tri točkice” koje u ovome slučaju nisu poželjne. Drugim riječima, imate li duži naslov, ključne pojmove navedite negdje na početku. Primjerice, u naslovu teksta Generacija Y: Kako doprijeti do (budućih) influencera naslov započinje upravo ključnom riječi “generacija Y”. Naravno, za uspješnu poziciju na tražilicama potrebno je pridržavati se i niza drugih SEO smjernica za oblikovanje teksta i optimizaciju stranice, no to je već jedna druga i duga priča.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga