• 07/20/2016
  • Jasno&Glasno tim

Kako kreirati oglas na Facebooku koji će svi kliknuti

Već smo pisali o oglašavanju na Facebooku te što se sve njime može postići pa većina vas zna kako je oglašavanje putem Facebooka izvrstan način da prenesete svoju poruku, i to brzo, efikasno i povoljno prema velikome broju korisnika.

No, kako kreirati oglas koji će se istaknuti u moru drugih objava i oglasa na Facebooku? Kako kreirati poruku koju će korisnici zamijetiti te, nakon što je pročitaju, obaviti željenu akciju? Kreirajući na tisuće oglasa za velik broj klijenata naučili smo da nema jednoznačnoga i magičnog rješenja za sve, ali postoje neka zlatna pravila koja svaki oglas pretvaraju u sadržaj koji će korisnici uočiti i kliknuti.

Svaki oglas sastoji se od nekoliko dijelova te je svakome segmentu potrebno pridati posebnu pozornost kako bi cjelokupan izgled i poruka oglasa bili u službi postizanja najboljih mogućih rezultata.

Status oglasa: Kao i svaka objava na Facebooku, tako i oglas ima svoj status, odnosno tekstualni dio u kojemu opisujemo sadržaj koji dijelimo. Kada je riječ o statusu oglasa na Facebooku, pravilo je – manje je više! Preporučujemo u maksimalno 100 znakova ili dva reda teksta iznijeti dvije ključne informacije: razlog zbog kojega bi korisnik trebao napraviti željenu akciju te poziv da obavi upravo tu akciju. Tako će najbolji statusi biti oni koji govore nešto poput: klikni i ostvari, lajkaj i saznaj… Dodate li toj poruci još i nekakav osjećaj žurnosti, ekskluzivnosti ili ograničenosti ponude, vjerujte nam da će korisnici još više klikati upravo vaš oglas.

Vizual: Fotografija je ono što će najprije zapeti za oko svakom korisniku Facebooka dok prelistava svoj newsfeed, a kvalitetna fotografija pravilnih dimenzija na kojoj ćete dodatno istaknuti određeni benefit odradit će velik dio posla. Izaberite fotografije jarkih boja, istaknite se u newsfeedu i svakako izbjegavajte plavu boju Facebooka. Pri osmišljavanju poruka koje ćete staviti na svoje vizuale, također pripazite na duljinu. Iako je Facebook odnedavno ukinuo pravilo o maksimalno 20 posto teksta na fotografijama, fotografije s više teksta i dalje prolaze lošije te, na kraju krajeva, i skuplje.

Naslov linka: Naslov je tekstualna poruka koja će zbog svoje veličine fonta biti dio oglasa koji će korisnici, nakon što se zaustave na vašemu oglasu, najprije pročitati. Budite kratki i kreativni te ih naslovom privucite da kliknu na sadržaj.

Opis linka: U tekstu koji se nalazi odmah ispod naslova možete opisati dodatne informacije koje su važne vašim korisnicima, ali ono što je najvažnije – iskoristite taj tekst kako biste zaokružili poruku koju ste kreirali od statusa, preko naslova do opisa linka. Iako oglas ima mnogo tekstualnih dijelova, ne ponavljajte iste informacije, budite kratki i jasni.

URL: U ovome prostoru istaknite svoju web adresu. Njoj nije mjesto u naslovu linka ili u nekom drugom dijelu oglasa.

CTA: Call-to-action dugmići tu su da iskoristite priliku i još jednom pozovete korisnike da odrade željenu akciju. Facebook nudi nekoliko predefiniranih poziva na akciju pa izaberite onaj koji najbolje odgovara vašemu oglasu.

deno

Jednom kada kreirate oglas držeći se navedenih pravila, primijetit ćete da korisnici više klikaju vaše sadržaje, a cijena oglašavanja pada. No, tu niste gotovi. Kreirajte nekoliko sličnih varijacija oglasa i promijenite samo jedan od tih dijelova oglasa kako biste mogli uspoređivati različite taktike te tako pronaći svoj idealan oglas na Facebooku na koji će korisnici rado klikati.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga