• 02/09/2017
  • Jasno&Glasno tim

Kako koristiti GIF sadržaj u marketinškoj komunikaciji

Iako svi volimo upotrebljavati GIF-ove u online komunikaciji s prijateljima i obitelji, oni su izvrstan alat i za povećanje interakcije u marketinškoj komunikaciji. Prije svega, to je kratak format koji se koristi za prenošenje jasne i humoristične informacije. Međutim, ono što je najbolje je činjenica da je jednostavan i jeftin za izraditi, a može dobro rezonirati kod korisnika jer je riječ o jasnome i izravnom obliku prijenosa informacije s kojom se korisnik jednostavno može povezati.

Od internetske zabave do formata za oglašavanje

Čini se kako je GIF posljednjih godina dobio pohvale kakve zaslužuje, no taj je format prisutan već 30 godina. GIF je akronim za Graphics Interchange Format koji je 1987. godine uveo Steve White iz CompuServea kao novi način prezentacije dinamične fotografije. Internet ga je ubrzo prihvatio, a danas mu se zalijepio i akronim “Great Internet Fun” (velika internetska zabava). Sada već davne 2012. Oxford Dictionary proglasio je GIF riječju godine, a prije nekoliko dana Facebook je uveo opciju odabira GIF-a kao formata za oglašavanje. Što reći – GIF je retro kralj koji osvježava svoje prijestolje!

Danas možete pronaći GIF za svaku prigodu u različitim bazama poput Giphyja, Reddita ili Gifbina, ali možete i sami napraviti svoje – personalizirane i brandirane – alatima poput Make a GIF, Gifninja ili Typepopa. Ono što ih čini privlačnima je činjenica da privlače pozornost, dinamični su i ne traju dugo, imaju mogućnost humorističnoga poziva na akciju ili nekog drugog emotivnog efekta s kojim se korisnici mogu povezati.

Osim u privatnoj komunikaciji, GIF-ovi se sve više koriste i u marketinškoj komunikaciji: prikazat će vas kao tvrtku koja prati trendove; pokazuju humorističnu, zabavnu i otkačenu stranu tvrtke; koriste se za dodavanje novih momenata u ograničenoj komunikaciji na nekim kanalima poput Twittera; vrlo su jednostavni za dijeljenje i privlače više interakcije! Ono što je najprivlačnije je da su prilagođeni za mobitele, a već smo naučili da je mobilno iskustvo marketinški car.

Alat za pričanje priče

Vaši korisnici i potencijalni kupci možda neće gledati brandirani video od nekoliko minuta, no GIF od nekoliko sekundi koji uključuje proizvod ili uslugu zasigurno će naići na odobravanje. Primjeri od kojih možete učiti su globalni brandovi poput Starbucksa, Orea ili Netflixa koji je GIF izveo na ulice i koristi ga i u klasičnom (tzv. offline) marketingu.

https://twitter.com/Starbucks/status/827574704403673093

Zasigurno ste se uvjerili da korisnici društvenih mreža vole infografike. S GIF-ovima im možete udahnuti novu dimenziju i učiniti ih zabavnijima i privlačnijima. No, osim izravnoga reklamiranja samoga proizvoda, još je veći efekt korištenja GIF-a kao alata za pričanje priče vezane za proizvod (tzv. storytelling), a u tome leži ključ za povećanje vidljivosti i snage vašega branda. GIF-ovima možete povećati interakciju i navesti korisnike da se uključe. Time povećavate povezanost korisnika sa samim brandom te jačate interakciju (tzv. engagement) na društvenim mrežama.

Osim u komunikaciji na društvenim mrežama, GIF-ovi su sve češći i učinkovitiji i u e-mail marketingu. Animirani GIF-ovi privlače i do 12 % više prodaje nego statični prodajni e-mailovi. Budući da su učinkovitiji od fotografije, a jeftiniji od videa, svakako ih uključite u svoje marketinške formate.

Dakle, odaberite pristup koji najbolje oslikava vaš digitalni način komunikacije i uronite u otkačeni svijet GIF-ova. Vjerujte nam, zarazni su!

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga