• 03/16/2017
  • Jasno&Glasno tim

Kako izgleda offline svijet naših digitalaca

Online je budućnost, a offline prošlost. Vjerujemo da ste tu rečenicu čuli već nebrojeno puta, posebice ako vam je nezamisliva svakodnevica bez mobilnoga telefona i računala, pregleda obveza na virtualnome kalendaru, čitanja e-mailova i odgovaranja na poruke. Slažemo se s vama – ni mi ne možemo zamisliti život bez online pomagala.

Nekim čudom, bez obzira na našu neupitnu ljubav i vjernost tehnološkim trendovima, u našemu uredu brojni su offline pomoćnici ipak pronašli svoje trajno mjesto na radnim stolovima i ne usuđujemo se pustiti ih iz ruku. Zašto, uostalom, i bismo? Online kanal odavno smo prepoznali kao odredište kojemu isporučujemo sve izazove koji se nađu pred nama, a polazišna točka strateškog planiranja najčešće je smještena na dobar stari papir.

Spontan, no rukom napisan copy u zanosu najveće inspiracije, jednopotezni, ali briljantni crtež nastao kemijskom olovkom – ništa ne prepuštamo slučaju. Svaki naš offline uredski materijal odražava našu osobnost, priča posebnu priču i jednako je zaslužan za našu kolektivnu struju ideja. Šuma razbacanih papira na stolu ili izvorište kreativne energije? Procijenite sami.

U uredu

Mladi ljudi koji rade i raspravljaju o poslu i privatnim životima, s umjerenom dozom humora dijele svakodnevna iskustva… Ne, to nije uvertira u humorističnu seriju The Office: An American Workplace, iako bi se sudeći prema Borisovu radnom stolu dalo naslutiti da ga atmosfera u uredu neodoljivo podsjeća na Dunder Mifflin. Bez obzira na količinu smijeha i brojne komične situacije na radnome mjestu, a posebice u prostoru kuhinje, u svakome od nas čuči mali profesionalni Andy i u potpunosti krajnje poslu posvećen Dwight. Kada to prilike zahtijevaju, Boris na svakom sastanku uredno popunjava svoj content marketing planer, najvažnije dogovore označava markerom, a dodatne napomene bilježi na post-it listiće koji su, u raznim bojama i veličinama, zalijepljeni po njegovu radnom stolu.

Veselije ne može biti

Veseo, razigran i poseban osmijeh naše Ane P. vjerojatno je prvo što ćete uočiti kada dođete u naš ured. Nakon toga slijedi upravo istim epitetima opisan i njezin radni stol. On krije pravu riznicu originalnih tehnoloških noviteta, terapiju u obliku igre s lopticom koja smiruje živce i naposljetku vas odvede na pravi put te je nepresušan izvor kemijskih olovki koje nam nekako uvijek trebaju. Gumeni sat na Aninu stolu od iznimne je važnosti jer je glasnom zvonjavom podsjeća kada je vrijeme za sastanak. Ako vam ponestane notesa, planera i bilježnica, znate kome se treba obratiti.

Manje je više

Iako vjerojatno ne bi mogao preživjeti dan bez mobitela, glazbe i slušalica u ušima, crtanje i dizajniranje maštovitih ideja Dalen počinje upravo na papiru. Elegantan dizajn u potpunosti opisuje njegov način rada, a to se itekako može zaključiti iz njegove radne okoline. Površinu njegova stola prekriva tek nekoliko omiljenih mu predmeta, no svaki se dan tamo nalaze barem jedne naočale. Kada uredska ekipa poželi nešto grickati, najčešće odredište upravo je njegov stol. I njemu se možete obratiti u slučaju nedostatka notesa, počeo ih je skupljati u svim mogućim dimenzijama.

Neka Sila bude s nama

Bez brige, nema Tamne strane našeg ureda, samo mnoštvo stripova i još više knjiga koje se mogu pronaći na Tomislavovu stolu. Kao veliki ljubitelj filmova i pop-kulture, on svoj radni prostor neprestano obogaćuje originalnim fasciklima u kojima čuva važne dokumente te post-it listićima s najvažnijim dnevnim obvezama. Kreativne ideje najčešće olovkom bilježi u notes pa su stoga šiljilo i old school te Star Wars brisala neizostavni detalji njegova stola. Posebno mjesto zauzima i Star Wars antistresna kuglica koju, na žalost svih ostalih, zasad smije koristiti samo on. Aha, jesmo li spomenuli da obožava Star Wars?

Inspiracija u stihovima

Stol Ane M. prepun je detalja koji u svakome trenutku mogu poslužiti za inspiraciju pa mnogi od nas često vole sjesti upravo za njezin stol. Ana voli sve vrste umjetnosti, a posebice fotografiju, tako da za sve foto i selfie avanture tražimo upravo njezinu pomoć. Vječnu inspiraciju u radu i životu općenito pronalazi u stihovima Brucea Springsteena, a posebno obožavamo kada nas tijekom pripreme copyja podučava hercegovačkom žargonu. Još uvijek nismo shvatili trebamo li kad nas nazove ”krkan” to protumačiti kao pohvalu ili sarkazam.

Prva skica nastaje na papiru

Kada počne snimati i montirati video, nema toga što će Marija odvratiti od sjedenja pred računalom. Ipak, onaj ključni dio koji tome prethodi sastoji se od mnoštva crteža svakog pojedinog kadra i razrada scena. Ne čudi stoga što je njegov stol neprestano prekriven skicama i nacrtima, ravnalima, markerima i ostalim offline pomagalima potrebnim za idejni vizual. Dobar snack i sok omogućuju mu da radni stol s guštom smatra drugim domom.

Zen oaza ureda

Kako smo smješteni u užem centru grada, zelenilo i priroda nam nisu baš usput pa smo odlučili pozvati ih k nama. Suzanin stol u potpunosti odgovara njezinoj zen osobnosti, a opojni mirisi čajeva koje svakodnevno pije samo dodatno pridonose umirujućoj atmosferi u uredu. Sve bitne obveze zapisuje u notes koji doslovno iskoristi od korice do korice, a minijaturni stolni kalendar i sat tamo su da je podsjete kada treba krenuti na novi dogovor.

Tko rano rani, više kava popije

S obzirom na to da ustaje prije svih nas, na Marijinu stolu redovito se može naći šalica tople kave koja je u svakom trenutku drži budnom i koncentriranom. Sve ključne obveze odavno su vrlo uredno zapisane u njezin omiljeni notes, a one najhitnije označava markerom. Ponekad na stolu ima i tri telefona pa je, s obzirom na to da bez njih ne može funkcionirati, prava stručnjakinja za multitasking – istodobno priča, piše i popravlja make-up.

Ciljano do relevantnih informacija

Konkretno, praktično i uredno epiteti su koji obilježavaju Danelin način rada, a upravo tako može se okarakterizirati i njezin radni stol. Od offline materijala koji joj olakšavaju radnu svakodnevicu ključnu ulogu zauzima planer koji svaki dan popunjava svojim obvezama. S obzirom na to da gaji velik interes za društveno angažirane projekte, nerijetko je njezin stol izvorište edukativnih publikacija i magazina koje rado posuđuje ostalim kolegama.

Bilo kuda, notesi svuda

Još je nekoliko stolova u našemu uredu koje redovito koristimo i uređujemo, a pripadaju Milici i Jovani s kojima smo zasad u kontaktu preko nekih drugih offline pomagala, poput telefona. S obzirom na to da su obje na porodiljnom, njihovi radni stolovi trenutačno su najuredniji, no ne sumnjamo da će ih i one uskoro popuniti novim notesima, rokovnicima, obiteljskim fotografijama i svim drugim nadahnućima koji ih inspiriraju na dnevnoj bazi.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga