• 03/20/2014
  • Jasno&Glasno tim

Kako isti sadržaj iskoristiti više puta

U Jasno i glasno uvijek pronađemo rješenje kako da jedan sadržaj iskoristimo na više platformi i načina. Ovdje ne mislim na objavu na blogu poput ove koju ćemo podijeliti na nekoliko društvenih mreža, već o ”prepakiravanju” istoga sadržaja. Pokazat ću vam kako na nekoliko primjera koji slijede.

Savjet iz newslettera


U našem newsletteru donosimo kratki savjet koji u svakom broju ponudi netko od nas, a koji je vezan za content marketing, društvene mreže, #svedigitalno. To je premium-sadržaj koji prvo dajemo našim pretplatnicima na newsletter. No sam savjet tjednima poslije upakiramo u lijep dizajn i iskoristimo na društvenim mrežama, na kojima nudimo savjet srijedom. Tada, on izgleda ovako:

[image] Savjet srijedom[/image]

Pet.kom na više platformi


Naše #svedigitalno druženje Pet.kom, koje povremeno organiziramo, a prilikom kojega ugošćujemo zanimljive digitalce, također može biti dobar primjer kako jedan sadržaj uobličiti na više načina. Ovdje je sadržaj samo događanje. Prvi sadržaj koji ide van kratki su Vine videozapisi sa samog događanja (koje dijelimo na društvenim mrežama), zatim nekoliko dana poslije imamo objavu na blogu na stranici Jasno i glasno, pa galeriju fotografija na Facebooku, a možda i drugu objavu u kojoj o događanju govorimo putem infografike ili lijepo montiranoga videa koji smo snimili.

Konferencije, London i Brno


Krajem prošle godine bili smo na konferencijama u Brnu i Londonu, i na obje smo primijenili istu formulu. Galerija fotografija na Facebooku, objava na blogu s rezimeom događanja i infografika s deset najvažnijih stvari koje smo naučili. Naravno, tvitali smo s lokacije i vineali.

Infografike

Za naše klijente često radimo infografike koje se pojave kao objava na blogu. No ponekad te infografike ”režemo” pa koristimo neke od detalja na društvenim mrežama. Primjerice, to radimo s infografikom koju smo radili za Shoutem (Koje bi aplikacije koristili Game of Thrones junaci) – svaki tjedan podijelimo jednog junaka, jer mogu funkcionirati sami za sebe.

Fragmenti objava na blogu


Nekada korisne i shareabilne stvari izdvojimo i iz objava. Primjerice, za Shoutem često intervjuiramo vlasnike aplikacija koje uvijek zamolimo da daju savjet budućim vlasnicima mobilnih aplikacija. Taj savjet poslije objavimo u ShoutEm newsletteru i ponekad na društvenim mrežama.

Za korištenje sadržaja na više načina potrebno je planiranje. Uvijek ga pokušajte promatrati s više platformi, odnosno vidjeti što od tog sadržaja možete napraviti, pa ga tako i proizvodite.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga