• 05/04/2016
  • Jasno&Glasno tim

Kako dolazimo do kreativnih ideja

Inspiracija je varljiva prijateljica i ponekad se ne pojavljuje upravo onda kada bismo to željeli. Međutim, kako rad u digitalnoj agenciji često podrazumijeva ograničeno vrijeme i stroge rokove, inspiraciju treba probuditi bez obzira na to što ona možda želi koju minutu dulje ostati u krevetu.

Bez inspiracije i kreativnih ideja nema ni dobroga content ili digitalnog marketinga, a proces dolaska do njih nerijetko je složen i izazovan. Evo kako to izgleda iz našega iskustva.

Informacije stvaraju okvir za ideje

Kada promišljamo o idejama za klijenta, konkretne informacije temelj su za njihovu razradu i uobličavanje. Čime se klijent bavi? Koji su mu ključni ciljevi i misija? Koja mu je ciljana publika? Kakav je sadržaj prikladan u skladu s njegovim aktivnostima i smjernicama? Kako su njegove aktivnosti izgledale do sada? Konkretni odgovori na ta pitanja donose nam konkretne informacije, kao i okvir u kojemu se ideja rađa i dalje razvija. Ne treba posebno napominjati kako je u vrijeme interneta put do informacija olakšan, ali interni korporativni materijali i direktan kontakt s klijentom još uvijek mnogo znače.

Analiza određuje smjer za ideje

Analiza je prirodni “nastavak” procesa prikupljanja informacija te pruža konkretniju sliku o tome u kojemu smjeru možemo raspiriti vlastite ideje. Ako, primjerice, potencijalni klijent želi obogatiti sadržaj svoje web stranice, bitne su nam statistike o njezinoj posjećenosti, kao i demografski presjek publike. Ako pak želimo privući neki novi segment publike, važno nam je znati što ta publika radi, voli i kako “diše”. U analizama su pritom prijeko potrebni brojni digitalni alati poput Google Analyticsa i Facebook Insightsa, ali i stručne publikacije i istraživanja.

Brainstorming još uvijek je bitan

Brainstorming toliko je korišten i razvikan pojam da već pomalo djeluje “istrošeno”, ali riječ je o praksi koja u velikome broju slučajeva još uvijek pali. Bilo da je riječ o grupnoj e-mail konverzaciji ili klasičnome okupljanju za stolom, brainstorming jedna je od najkorisnijih i najzabavnijih stvari u procesu generiranja ideja – bez obzira na to mozgate li o temama za svoje blog postove i članke ili o digitalnoj strategiji za budućega klijenta. Premda na prvi pogled možda djeluje kao kaotičan proces, brainstorming ima neka svoja pravila i korake koje je poželjno slijediti:

Odaberite osobu koja će voditi i moderirati brainstorming;

Uoči brainstorminga sudionicima pošaljite sažetak u kojemu ćete ih upoznati s temom i ciljevima;

Stvorite što ugodniju i opušteniju atmosferu (veoma je važno i u kakvome se prostoru brainstorming odvija);

Saslušajte svaku ideju i nemojte odmah odbaciti ili kritizirati one koje se čine “ludima” jer se možda upravo u njima krije nešto kreativno i zanimljivo;

Radite bilješke i zapisujte sve što mislite da je vrijedno zapisivanja.

Ono što vam preporučujemo iz našega iskustva – tijekom održavanja brainstorminga imajte veliku bijelu ploču i šarene flomastere pomoću kojih ćete zapisivati/skicirati ideje. Tako će ključne točke i prijedlozi stalno biti vidljivi svim sudionicima sastanka pa će se oni na njih lakše i brže nadovezivati s novim idejama i prijedlozima.

Korisno je znati o čemu se priča oko vas

Ponekad je najlakši put do dobre ideje jednostavno razmisliti o čemu se trenutačno najviše priča u javnosti. Najjednostavniji primjer upravo je naša infografika Najpopularnije društvene mreže u Westerosu kojom smo na zabavan način povezali karakteristike društvenomrežnih servisa s junacima iz popularne TV serije. Povod nam je bila premijera nove sezone Igre prijestolja, o kojoj su već tjednima prije brujali svi mediji, a zahvaljujući čemu smo zapravo i došli na ideju za infografiku. Praćenje vijesti, trendova i aktualnosti iznimno je zahvalno gorivo za ideje, bez obzira na to je li vam zadatak napraviti infografiku, napisati članak ili kreirati video, a dodatan plus je i to što će aktualni sadržaj vrlo vjerojatno privući i veći interes publike – naravno, ako se pravodobno plasira.

Uvijek u skladu s trendovima industrije

U digitalnome sektoru zastarjele ideje jednostavno su nešto što se ne smije dopustiti pa je stoga uvijek važno biti u tijeku s industrijskim trendovima. Koji su formati sadržaja trenutačno najpopularniji? Koje su društvene mreže i servisi“in”? Što se u području digitalnoga marketinga događa u bijelome svijetu, a što u lokalnim okvirima? Tko u posljednje vrijeme ubire strukovne nagrade i za koje radove? Kakve kampanje trenutačno privlače najviše pozornosti? Sve to i još mnogo više pratimo svakodnevno kako bi naše ideje uvijek bile u skladu sa trendovima u industriji, a istodobno pratimo i razne projekcije, istraživanja i predviđanja o tome što nas očekuje u bliskoj budućnosti. Na taj način moguće je pronaći dobru inspiraciju i osigurati da ideje budu u skladu sa suvremenim kretanjima i duhom vremena. Uostalom, kada znate što je u trendu, lakše ćete napraviti korak naprijed i početi razmišljati na “out of the box” način – a upravo tako nastaju one najoriginalnije i najinovativnije ideje.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga