• 03/12/2015
  • Jasno&Glasno tim

Kako brzo izgubiti publiku na društvenim mrežama

Građenje društveno-mrežnih zajednica zahtijeva mnogo truda i vremena, a teško stečenu publiku vrlo je lako izgubiti ako se ne prate trendovi, ne poznaju korisničke želje i navike te se ne prilagođava pravilima društveno-mrežnog okružja. Vrlo brzo izgubit ćete svoju publiku ako budete radili sljedeće…

Pričate samo o sebi

Ovo ste već čuli stotinu puta, ali počujte i stotinu i prvi jer se ne smije zaboraviti: ne pričajte samo o sebi! Osim, naravno, ako vam je cilj izgubiti sljedbenike na društvenim mrežama. Pričajući samo o sebi i gurajući samopromidžbene poruke, svoje korisnike stavljate u nezavidan položaj jer to je njihov Facebook newsfeed, to je njihov Twitter timeline i na njima će tolerirati samo određenu količinu napadne promidžbe jer žele pratiti sadržaj koji im je zanimljiv i koristan, a ne naporan i dosadan. A kad im dosadite samo će vas sakriti na Facebooku ili šutke unfollowati na Twitteru, a vi i nećete znati da ste izgubili publiku.

Objavljujete isključivo nezanimljiv i nerelevantan sadržaj

Prema istraživanju koje su nedavno proveli Fractl i Buzzstream, razlog broj jedan zašto bi korisnici prestali slijediti neki brand na društvenim mrežama je – zato što je dosadan i stalno se ponavlja. Jedno drugo istraživanje pokazalo je da će više od 60% korisnika prestati pratiti brand na društvenim mrežama ako sadržaj koji taj brand objavljuje nije relevantan za njihove potrebe. Dakle, ne samo da korisnike ne zanima konstantna samopromidžba brandova, ne zanima ih ni sadržaj koji im nije zanimljiv i koristan i koji se zapravo uopće ne odnosi na njihove probleme i potrebe, a stalno se pojavljuje u njihovu timelineu.

kako-izgubiti-publiku-drmr-2

Nije samo važno stalno objavljivati novi zanimljiv i koristan sadržaj, i vrsta sadržaja je bitna: istraživanje Fractla i Buzzstreama pokazalo je da korisnici u svom timelineu preferiraju vidjeti slike, video-uratke te recenzije drugih korisnika, dok smatraju da bi brandovi trebali izbjegavati objavljivanje “bijele knjige”, e-knjige i korporativnih vijesti. Premda objavljivanje (neželjene) vrste sadržaja samo po sebi neće navesti korisnike da prestanu pratiti brand na društvenim mrežama, nepoznavanje potreba i želja svojih korisnika svakako će pridonijeti tome da se publika rasprši.

Objavljujete neredovito i u prevelikom obimu

I dalje je važno objavljivati sadržaj u redovitom ritmu, ali ako želite zadržati publiku, nemojte pretjerivati. Pinterest i Twitter dozvoljavaju veću dinamiku objava, dok na Facebooku ili Instagramu objavljujte 1 do 2 puta dnevno. Kvaliteta je važnija od kvantitete, a kvaliteta podrazumijeva sadržaj koji će korisnici poželjeti dijeliti i komentirati i od kojeg će imati dodatnu vrijednost. Kvaliteta također podrazumijeva autentičnost – informacije koje se mogu naći u više izvora nisu zanimljive i u tom je slučaju veća vjerojatnost da će doći do rasipanja baze korisnika. Originalnost i inventivnost u sadržaju pridonose zadržavanju (pozornosti) korisnika.

Koncentrirate se samo na jednu društvenu mrežu

Da, Facebook je najveći, najatraktivniji, najlogičniji izbor za nastup branda na društvenim mrežama, no ljudi koriste i druge društvene mreže. Instagram ima 300 milijuna mjesečno aktivnih korisnika, na Tumblru postoji više od 200 milijuna blogova, a 80% korisnika Pinteresta su žene. Ako poznajete svoju korisničku bazu, poznajete i njihove navike te znate gdje se zadržavaju na internetu, a to će vam pomoći da odaberete društvene mreže na kojima ćete im se obraćati. Naravno, objavljivanje na različitim društvenim mrežama treba prilagoditi svakoj od njih jer ako jednu te istu poruku (najčešće originalno kreiranu za Facebook) samo prepakiravate i gurate na druge društvene mreže, usto bez poznavanja pravila i prilagođavanja novome “okolišu”, očekujte da će vas korisnici ubrzo početi napuštati.

kako-izgubiti-publiku-drmr-3

Ne komunicirate sa svojim korisnicima

Ignoriranje korisnika nikako nije dobro. Bilo da imaju upit, prigovor, pohvalu ili samo like na vašu objavu – reagirajte! Da, korisnicima je jasno da komuniciraju s brandom i očekuju profesionalizam, tj. da će brand pravodobno i adekvatno reagirati na njihove objave, no komunikaciju valja prilagoditi i društveno-mrežnom okružju koje dopušta opušteniji, manje korporativan način obraćanja. Ujedno se potrudite putem svojih objava potaknuti interakciju sa svojim korisnicima: što je više komentara ili shareova, veći je doseg objave, a to vam samo može ići u korist.

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga