• 05/09/2017
 • Jasno&Glasno tim

Vodič kroz izradu web stranice

  Prije dvadesetak godina profesionalno sam se bavio izradom web stranica. Kako i piše negdje na mojemu LinkedIn profilu, upload datoteke od 3 MB tada je trajao nekoliko sati! Kod se pisao u Notepadu, malo nakon toga došli su alati poput Dreamweavera i Flash je dobivao na popularnosti. Prvi webovi bili su jednostavni, za današnje vrijeme mnogi i kičasti. Gifovi Under construction, brojači posjeta i guestbook bili su naša stvarnost krajem devedesetih.

  Tvrtke koje su tada radile web stranice cijenu su formirale po broju stranica koje treba napraviti i obično je bila riječ o hosting kompanijama. Unatoč tome, trendovi su se brzo mijenjali! Ako su ’98. hit bili kičasti gifovi, godinu poslije cijenio se minimalizam zbog kojeg su webovi izgledali mnogo ozbiljnije. Ipak, mnoge su tvrtke i dalje odmahivale rukom na ideju da im uopće treba web stranica. To nije zaustavilo developerske agencije koje su se počele pojavljivati da marljivo rade na svojim CMS sustavima, od kojih neki vjerojatno i danas „nose“ pokoji site. Te su domaće CMS-ove poslije pojeli veći i jači sustavi poput WordPressa.

  Između tih prvih koraka koje sam napravio u razvoju weba do otvaranja digitalne agencije, više sam se bavio sadržajem na webu nego kodom ispod njega. Međutim, s Jasno&Glasno ponovno sam se vratio na te prve korake. Neke stvari u međuvremenu su se potpuno promijenile (npr. uređaji na kojima surfamo), ali neke su ostale iste (npr. pravilo Don’t Make me Think).

  Također, iako živimo u vrijeme kada društvene mreže vladaju internetskim prostorom, web stranica i dalje je glavna baza i izvor sadržaja te temelj na kojemu se gradi digitalni identitet tvrtke ili branda.

  Pred vama je mali vodič koji će vam pomoći da budete pametniji kada se upustite u izradu web stranice.


  O čemu razmišljati prije nego što krenete u razvoj weba

  1. Budžet
  Budžet igra važnu ulogu u izradi web stranice pa je i prije nego što počnete slati upite dobro znati s koliko novca raspolažete. Ovisno o samome budžetu, možete već tijekom upita dobiti potencijalna rješenja i doznati koje su vam sve opcije.

  2. Rokovi
  Ako na jesen želite imati novu web stranicu, već sada je krajnji rok da na njoj počnete raditi. Prvi sastanci, precizno definiranje onoga što vam treba, pa i svi prije navedeni koraci – traju. Bolje je početi ranije i dati si nekoliko mjeseci vremena da se stvari završe u roku.

  3. Sadržaj
  Kakav sadržaj želite na stranici, još je jedno od pitanja na koje možete (i morate) odgovoriti znatno prije početka izrade nove web stranice. Kako će biti napisan, koliko će ga biti, hoće li biti dodatnog sadržaja i sve slično, definirat će mnogo toga u samome startu.

  4. Ciljevi
  U izradu nove web stranice ide se s nekim konkretnim ciljevima – veća prodaja, više upita, više posjeta, brži booking i sl. Iznimno je važno precizno ih definirati i znati tko vam je publika kojoj se obraćate. Ako imate site i radite novi, Google Analytics odigrat će važnu ulogu u definiranju novih željenih brojki.

  5. Kako do publike?
  Dio publike naći će vas sam, a dio će doći preko društvenih mreža, medija, preporuka. Kako doći do publike, planirajte prije nego što počnete izrađivati web stranice. Opcija je veoma mnogo i taj dio digitalnog nastupa važno je pametno osmisliti kako ne biste trošili energiju i novac.

  6. Alati za bolji rad
  Slack, Trello, InVison… Alata s kojima ćete se susresti pri izradi web stranice ima dovoljno i svi su tu da ubrzaju i olakšaju proces same izrade. Vjerojatno neke od njih i sami već koristite u svom svakodnevnom radu. Uz pomoć alata kakav je Trello, uvijek ćete znati u kojoj je što fazi i koje su vaše obveze (npr. poslati knjigu standarda agenciji).  Proces nastanka web stranice

  Za izradu bilo kakvog web projekta vjerojatno ćete angažirati specijaliziranu ili digitalnu agenciju poput naše.

  1. Upit & Upitnik
  Nakon prvog upita, obično slijedi detaljan upitnik koji će pomoći da se precizno definira što vam je potrebno. Najčešći slučaj zbog kojega se danas ide u novi web je potreba za responzivnom stranicom, odnosno zastarjelost postojeće. Korisnici sadržajima najviše pristupaju s mobilnih uređaja pa je i promjena uređaja s kojih dolaze na site brzo vidljiva.

  Tako je naš magazin planb.hr prije responzivnog redizajna posjećivalo 1,58 % korisnika s mobitela (u razdoblju od 6 mjeseci), a nakon redizajna s mobitela ih dolazi čak 51 %. No osim tog, očiglednog razloga, može biti i drugih – povećanje prodaje, bolji user experience, brži booking i sl. Upravo zato, važno je na početku dobro definirati ciljeve i publiku kojoj se site obraća jer će odgovori na ta pitanja usmjeravati daljnji razvoj.

  2. Sadržaj & Struktura
  Bez sadržaja nema ni web stranice.
  Sam sadržaj i sve što obuhvaća – npr. tipove i formate – potrebno je na vrijeme definirati. Koliko će ga biti, ovisi o vama, no osim onog stalnog poput informacija o proizvodu, dobro je imati i onaj koji se mijenja. Za to najčešće služi blog, koji je izvrstan kanal za povezivanje s korisnicima. Sadržaj uskladite i definirajte kako će “zvučati” svaka stranica i tekst. Jednom kad to definirate, možete ga početi pisati da bude gotov na vrijeme.

  Strukturu stranice vjerojatno ćete definirati s agencijom, a ona će vam pokazati hijerarhiju, odnosno koje sve podstranice imate i u kakvoj su vezi jedna s drugom. I dok se nekad većina pozornosti usmjeravala na naslovnicu, na koju je posjetitelj najčešće dolazio, danas je svaka stranica „naslovnica“. Do nje korisnik dolazi najčešće guglajući ili preko društvenih mreža.

  3. Dizajn & Development
  Nakon definirane strukture, radi se dizajn i development. Prvi koraci su izrada wireframeova. Oni će vam na jednostavan način pokazati kako će sadržaj i ostali elementi biti raspoređeni na kojoj stranici. Wireframeove treba pažljivo proći i testirati te napraviti eventualne izmjene. Jednom kad su wireframeovi odobreni, može se krenuti u dizajn. Na digitalnim platformama iznimno je važan korisnički put do informacije. On mora biti jednostavan, odnosno rađen prema spomenutoj formuli Don’t make me think. Upravo zbog toga važno je na korisnicima testirati pojedina rješenja i raditi tzv. fine tunning.

  Nakon finalno odobrenog dizajna, cijela stvar ide u development. Tu posebnu pozornost treba obratiti na CMS. Ako imate mnogo sadržaja, iznimno je važno da je CMS ugodan za rad. Ugodan znači intuitivan i pouzdan; WordPress je tu vrlo dobro rješenje. Za kompleksnije projekte potrebna su često i takva rješenja, rađena po mjeri.

  4. Testiranje
  Jednom dovršene web stranice potrebno je testirati. Broj uređaja na kojima će se pregledavati i web preglednika toliko je velik, da je to neizbježan korak. U testiranju treba pronaći i sitne bugove, ako ih ima, te sve još jednom dodatno optimizirati.

  I ne zaboravite, tehnologija web dizajna i digitalni trendovi konstantno se mijenjaju, kao i navike internetskih korisnika. Ako želite biti ukorak s njima, jednog ne tako dalekog dana, sasvim ćete sigurno ponovno prolaziti kroz cijeli ovaj proces.


  Google Analytics – nevidljiv i ključan za uspjeh

  Tko su posjetitelji vaše web stranice? Odakle dolaze? Što ih zanima? Što čitaju na vašoj web stranici? Koliko se zadržavaju? Koliko ih je ispunilo kontakt-formu? Kupilo proizvod? Tko je htio kupiti, a nije – gdje je odustao? Kako rade vaši Call to Actioni i koji je najbolji?

  Pitanja na koje Google Analytics daje odgovore nevjerojatno je mnogo i za svakog data geeka to je čista ljubav. Uz pomoć tog alata možete dobiti iznimno detaljnu sliku svoje web stranice i doznati veoma mnogo o svojim posjetiteljima. Koliko ćete toga koristiti i kako, ovisi o vama i vašim ciljevima. Nekome je cilj povećati prosječno zadržavanje na stranici, kod nekoga drugog sve vodi do kontakt-forme.

  Bez obzira na ciljeve, mjerenje je iznimno, iznimno važno! Jer, posao nije završen kad je web stranica puštena u rad, tek onda počinje. A tu je Google Analytics izvrstan pomoćnik.

  Otkrivamo tajne digitalnog marketinga